Kunstfort bij Vijfhuizen: Directeur

Kunstfort bij Vijfhuizen in Vijfhuizen zoekt een Directeur voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 06-02-2022Wil je werken op de intersectie van beeldende kunst, erfgoed en natuur? Word je enthousiast van het voeden van duurzame internationale, multidisciplinaire en lokale samenwerkingen? Ben je goed op de hoogte van ontwikkelingen in de hedendaagse kunst, met een breed en bijzonder netwerk hierin? En ben je een coachende leider voor een hecht en gevarieerd team? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Kunstfort bij Vijfhuizen, Eiland voor Kunst en Erfgoed is een unieke kunst- en erfgoedinstelling op 20 km afstand van Amsterdam. De afgelopen jaren heeft het Kunstfort een nieuwe groeispurt gemaakt. De artistieke onderscheiding is verscherpt en tentoonstellingen en beleid zijn geïnternationaliseerd. Ook aandacht voor erfgoed, ontwerp en architectuur zijn verder vervlochten met de beeldende kunst-programmering. Tegelijkertijd is de lokale inbedding structureel onderdeel van de activiteiten geworden. Het team is uitgebreid en de verantwoordelijkheden binnen de organisatie zijn gedifferentieerd. Recent is een Curator of Learning aangenomen met als doel programma, erfgoed, educatie en in/outreach verder te verbinden.

Kunstfort bij Vijfhuizen zoekt per direct een originele en verantwoordelijke

Directeur

24 uur per week

De directeur draagt het Kunstfort: maakt het artistiek-inhoudelijke en zakelijke beleid, zet de creatieve strategieën uit op het gebied van teammanagement, programmering, educatie en communicatie en is het gezicht naar buiten toe en op het hele forteiland. De directeur herkent het Kunstfort als een eigenzinnige plek die goed bij originele ideeën vaart; is een prettige en enthousiasmerende leider die collega’s in hun kwaliteiten laat groeien; neemt de ecologie van het eiland als praktische en thematische leidraad, heeft oog voor uiteenlopende betrokkenen en bewoners, en wordt enthousiast van de inhoudelijke en organisatorische binding met zowel de kunstwereld als het erfgoedveld, dat van de forten, polder en waterlinies in het bijzonder. De directeur heeft de onontbeerlijke vaardigheid om in het verlengde van de artistieke visie ook zakelijk te besturen en financieel-administratieve processen te waarborgen. De directeur maakt het programma, schrijft het beleid, leidt het team, onderhoudt interne en externe (subsidie)relaties en doet fondsenaanvragen. De directeur heeft interesse voor en voldoende kennis van het werken met landelijke en lokale overheden, en verdiept zich in de politiek, geschiedenis en (culturele) infrastructuur van Haarlemmermeer en Haarlem.

Het Kunstfort is benieuwd naar nieuwe ideeën. De functie kan weer worden ingevuld door een directeur, curator of anderszins bemiddelaar, maar het Kunstfort staat ook open voor aanmeldingen van kunstenaars, creatieven en makers met managementervaring. De vorige directeur werkte vanuit een individuele aanstelling, maar relevante sollicitaties van collectieven met een gestructureerde interne organisatie zijn ook welkom.

Profiel

 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel, bent begripvol, energiek en zorgvuldig.
 • Je hebt een passende opleiding en/of relevante werkervaring.
 • Je hebt ervaring met leidinggeven en bent in staat om collega’s te inspireren.
 • Je bent vaardig in het ondersteunen van kunstenaars in hun proces en bekend met verschillende kunstdisciplines.
 • Je bent betrokken bij en volgt de maatschappelijke dialoog rond diversiteit en inclusie, en hebt een duidelijke visie op dekolonisatie en toegankelijkheid in de kunstsector.
 • Je kunt constructief contact onderhouden met de passende stakeholders en bezoekersgroepen.
 • Je wilt actief participeren in de netwerken waarvan het Kunstfort deel uit maakt (hedendaagse kunst, regio, forten, duurzaamheid).
 • Je hebt basale kennis van zakelijke en financiële processen en bent bereid dit uit te breiden.
 • Je spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.
 • Je wilt je voor langere tijd binden aan het Kunstfort.

Kandidaten met de volgende vaardigheden/kenmerken hebben een pre:

 • Een netwerk in Metropoolregio Amsterdam, Gemeente Haarlemmermeer en/of Haarlem.
 • Goed bekend met de internationale en Nederlandse kunst- en cultuursector, inclusief het fondsenlandschap.
 • Ervaring met het werken met vrijwilligers.
 • Het Kunstfort heeft een voorkeur voor een kandidaat die de diversiteit binnen de organisatie vergroot.

Wat bieden wij?

 • Directeur- en curatorschap voor een belangrijk kunstpodium op een grote buitenlocatie in de randstad, met groeiende (inter)nationale zichtbaarheid en langdurige subsidierelaties.
 • Een leidinggevende positie met veel eigen ruimte in een bijzondere omgeving met een flexibel doch hecht team.
 • Eigen verantwoordelijkheid voor het vormgeven van een unieke instelling.
 • Het aansturen van de verdere ontwikkeling van het Kunstfort, samenwerkingen en publieksbereik op een reeds bestaande basis.
 • Mogelijkheden om te groeien in een leidinggevende positie, en het vergroten van zowel je regionale als internationale netwerk in hedendaagse kunst en erfgoed.

Salariëring bij een 24-urige werkweek bedraagt €2400 bruto (afhankelijk van ervaring) conform de Richtlijn functie- en loongebouw presentatie-instellingen voor beeldende kunst (april 2019, in opdracht van De Zaak Nu). Op de lange termijn staat het Kunstfort open voor het uitbreiden van deze positie met meer uren.

Toegankelijkheid: het fort en de begane grond van de Genieloods zijn rolstoeltoegankelijk, maar het kantoor en het schiereiland – dat een belangrijk deel van het erfgoed vormt – vooralsnog minder.

Organisatie

Kunstfort bij Vijfhuizen omvat het hele (schier)eiland en omgeving van ongeveer 7 hectare, waartoe verschillende partners behoren: een restaurant, omwonenden, vrijwilligers, rondleiders, atelierhuurders, artists-in-residence, bijenvelden en (militaire) beplanting. Het kantoor heeft 10 medewerkers, freelancers en stagiairs en de volledige organisatie zo’n 30 vrijwilligers. De werkorganisatie is horizontaal georiënteerd en functies overlappen. De staf is ingevoerd in het fortennetwerk en de erfgoedsector, koestert de relatie met het (inter)nationale veld van de beeldende kunst, is betrokken bij beheer en behoud, staat in verbinding met regio en omgeving, maakt efficiënt gebruik van fluïde werkvormen, samenwerking en digitale middelen.

Het Kunstfort is actief betrokken bij het bewerkstelligen van een gezonde sector en onderschrijft de Fair Practice Code, de Governance Code Cultuur en de Code Diversiteit & Inclusie.

Om een soepele overdracht te faciliteren blijft de huidige directeur, Zippora Elders, tot en met lente 2022 betrokken bij het Kunstfort. De hoofdprogrammering is ingevuld tot in de zomer en er is een meerjarenplan dat flexibel kan worden benut. Dit meerjarenplan is inclusief begroting, voorstellen voor zowel programmering als organisatiemanagement en personele zaken met een nieuw HR handboek met richtlijnen op het gebied van diversiteit en toegankelijkheid.

Voor de procedure is een commissie aangesteld bestaande uit bestuursleden en adviseurs, gecoördineerd door Irene de Gelder, assistent productie en programma. We streven er naar om de nieuwe directie uiterlijk mei 2022 aan te stellen.

Heb je interesse?
Stuur dan uiterlijk 6 februari 2022 een brief met je motivatie (max. 1 pagina) en je cv naar sollicatie@kunstfort.nl o.v.v. sollicitatie Directeur/hoofdcurator. Vragen kunnen gestuurd worden aan irene@kunstfort.nl. Herken je je deels in deze vacaturetekst, of: heb je twijfels of deze functie bij je past? Neem dan contact met ons op, we lichten graag de vacature toe en denken met je mee.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.