De Appel: Curatorial Programme Mentor

De Appel in Amsterdam zoekt een Curatorial Programme Mentor voor 16 uur per week | Vacature voor een Betaalde Functie, Freelance/ZZP, Parttime | Sluitingsdatum: 17-01-2022De Appel is een presentatie-instelling met een tentoonstellingsprogramma, curatorenopleiding, een educatie programma, een archief en bibliotheek. De Appel werd opgericht in 1975 en heeft zich sindsdien bewezen als experimentele ruimte voor actuele kunst en is met het Curatorial Programme, opgericht in 1994, ook internationaal stevig verankerd. De Appel heeft als missie om ruimte en tijd te maken voor kunstenaars en hun bondgenoten om essentiële vragen te stellen.

De Appel zoekt een mentor voor het Curatorial Programme

Curatorial Programme Mentor

16 uur per week

De Appel is op zoek naar een Curatorial Programme Mentor als onderdeel van de Catalyst Commissions, voor het komende Curatorial Programme-traject (10 januari 2022 – 10 november 2022). Deze mentor begeleidt de aanstaande groep van het Curatorial Programme in hun periode bij de Appel en werkt met hen toe naar hun eindpresentatie in de herfst van 2022. De voertaal van het programma is Engels.

Over het Curatorial Programme bij de Appel
Elk jaar komt een groep van maximaal zes deelnemers, gekozen vanwege hun potentieel om hun vakgebied en het DNA van de Appel te transformeren, samen om te leren van elkaar, van hun adviseurs, van de rijke context waarin ze worden ondergedompeld en van de reizen die ze samen ondernemen. Hun curriculum van 10 maanden wordt afgesloten met een gezamenlijk georganiseerde openbare presentatie – een oefening in het openbaar maken van kunst. De Catalyst Commission is tweeledig en omvat naast de Mentor ook de nieuwe mogelijkheid om een ​​grote opdracht voor een nieuw kunstwerk op te nemen in het eindresultaat, de tentoonstelling van het Curatorial Programme.

We zoeken een kunstenaar, curator of een collectief met een bewezen staat van dienst op het gebied van visionair lesgeven en tentoonstellingspraktijken en in staat om teamwerk te mobiliseren binnen het Curatorial Programme. Een jury bestaande uit teamleden van de Appel en de Curatorial Programme deelnemers beoordeelt de finalisten.

De Appel ontvangt ondersteuning van Stichting Ammodo in het realiseren van de Catalyst Commissions, waar deze oproep voor een mentor voor het Curatorial Programme onderdeel van is. Ammodo stimuleert kunst en wetenschap. Samen met gerenommeerde partners initieert, ontwikkelt en ondersteunt Ammodo grensverleggende projecten binnen de beeldende kunst, podiumkunst en fundamentele wetenschap. De Appel en Ammodo vinden elkaar in de wens om grensverleggende projecten mogelijk te maken, ze onderdak te bieden en aan het publiek te presenteren. Met deze bijdrage maakt Ammodo het mogelijk om het Curatorial Programme verder te ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden te creëren voor curatoren en kunstenaars.

Kandidaten worden uitgenodigd om voor 17 januari 2022 het volgende in het Engels op te sturen:

  • een introductiebrief met uw benadering van het mentorschap;
  • een schets voor het traject van 10 maanden met de deelnemers;
  • een cv (inclusief ervaring met lesgeven en mentorschap, evenals ervaring met tentoonstelling – maken);
  • telefonische contacten voor 3 referenties.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.