CBK Zuidoost: Junior Curator Tentoonstellingen

CBK Zuidoost in Amsterdam zoekt een Junior Curator Tentoonstellingen voor 8 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 23-01-2022Ben jij een jonge curator / kunstenaar, heb je een band met de samenleving van Amsterdam Zuidoost én heb je een bijzonder idee voor een tentoonstelling die je wilt realiseren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

CBK Zuidoost
Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost) ontsluit actuele beeldende kunst voor een divers publiek en levert met haar activiteiten tegelijkertijd een bijdrage aan het bestaan van kunstenaars en de ontwikkeling van hun oeuvre.

We programmeren tentoonstellingen, geven opdrachten, realiseren een artist in residence programma, beheren een werkplaats voor professionals en amateurs, bieden een kunstuitleencollectie aan én realiseren een waaier aan educatieve activiteiten. Als platform en maakplek voedt CBK Zuidoost bovendien de discussie over relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Ons publiek heeft vaak ook een actieve rol, als maker of adviseur of als deelnemer aan een debat. www.cbkzuidoost.nl

Intercultureel handelen en publieksgericht programmeren zit in ons DNA. Onze locatie is inspiratiebron en katalysator. De Amsterdamse Bijlmermeer en haar Afro-Caribische identiteit is onze voedingsbodem. Gelegen in de Bijlmermeer verbindt CBK Zuidoost lokale, grootstedelijke en ook internationale kunstproductie en kunstbeleving; al meer dan 34 jaar.

Voor 2022 is CBK Zuidoost op zoek naar uitbreiding van haar team. We willen onze organisatie versterken en zoeken enthousiaste collega’s die samen met ons willen werken in een inspirerende context.

CBK Zuidoost zoekt een:

Junior Curator Tentoonstellingen

voor uitvoering van het project NEXT, editie 2022

8 uur per week

Functieomschrijving in context
Jaarlijks programmeert CBK Zuidoost vijf groepstentoonstellingen in eigen huis. Een deel van die tentoonstellingen ontstaan aan de hand van een concept van de vaste curator/ stafmedewerker tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen zijn geëngageerd en intersectioneel van aard. Ze reflecteren op thema’s als identiteitsvormende zaken als geschiedenis en herkomst maar ook op zaken als gender, religie, seksuele oriëntatie en meer algemene sociaal maatschappelijk politieke ontwikkelingen.

De afgelopen jaren heeft CBK Zuidoost gekozen om in overleg met de vaste curator jaarlijks één tentoonstelling te laten samenstellen door een gastcurator, meer specifiek een beginnende gastcurator van kleur. Dit deden en doen we omdat we graag bijdragen aan een verdere diversificatie van het kunstenveld. Intercultureel denken en handelen staat, van oudsher, centraal binnen het functioneren van CBK Zuidoost. We willen óók de komende jaren bijdragen aan een verdere diversificatie van het culturele ecosysteem. Het meerjarige project NEXT draagt daar aan bij. Je krijgt de gelegenheid om een eigen tentoonstellingsconcept te ontwikkelen, welke vervolgens de basis vormt voor je vervolgwerkzaamheden. Het eindresultaat is een groepstentoonstelling van eigen signatuur, passend binnen het algemene profiel van CBK Zuidoost.

Taken

 • Conceptontwikkeling groepstententoonstelling: formuleren van een helder, inhoudelijk werkplan
 • Projectmanagement; atelier bezoeken, procesplanning, communicatie, afstemmen derden intern en extern
 • Financieel management; begroting opstellen en budget bewaken
 • Met kunstenaars opbouwen en afbreken van de expositie
 • Rondleidingen geven tijdens de expositie
 • Activiteiten rond publieke programmering tijdens expositie ontwikkelen en begeleiden
 • Verslag leggen van de resultaten in een eindrapportage (effecten en resultaten)

Profiel
Als onze tijdelijke collega junior curator tentoonstellingen heb je een bi-culturele achtergrond die bij voorkeur past bij de identiteit van Amsterdam Zuidoost. Tevens heb je een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Je hebt recent (<3 jaar geleden) een relevante vakopleiding (hbo of wo) afgerond en enige relevante werkervaring opgedaan. Het kan ook zijn dat je recent – bij voorkeur niet langer dan 3 jaar geleden – een vakopleiding als kunstenaar hebt behaald en dat je je horizon wilt verbreden door als curator aan het werk te gaan. Ook in dat geval is enige relevante werkervaring een pre.

Je kunt zelfstandig taken uitvoeren en bent betrouwbaar, representatief en communicatief.

Een verbintenis met Stadsdeel Zuidoost bijvoorbeeld omdat je er woont en/of hebt gewoond en/of werkt, is ook een pre. Bovendien past de gezochte kandidaat binnen het interculturele team van CBK Zuidoost.

Wij bieden

 • Een dynamische werkomgeving met een fijn team.
 • Een begeleidend netwerkprogramma dat je doet kennismaken met en toegang geeft tot het domein van de actuele beeldende kunst; kortom, een bezoekersprogramma bij collega’s in het veld in Nederland.
 • Kansen op doorontwikkeling van je beginnende werkervaring.
 • De aanstelling is voor 8 uur als zzp’er in de periode 1 maart tot 1 december 2022. Het honorarium is, conform de Fair Practice Code en de arbeidsvoorwaarden van onze sector, € 1.020 exclusief btw per maand.

Meer weten
Neem voor meer informatie over de inhoud van de functie contact op met Sipora Ubro, hoofd Bedrijfsvoering CBK Zuidoost, s.ubro@cbkzuidoost.nl.

Solliciteren
Je sollicitatie bestaat uit een brief met motivatie én een eerste idee voor een mogelijk tentoonstellingsconcept (samen maximaal 3 blaadjes A 4) plus een cv.
De sluitingstermijn voor reageren is: zondag 23 januari 2022.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.