VoorleesExpress Rotterdam: Voorlezer

VoorleesExpress Rotterdam in Rotterdam zoekt een Voorlezer voor 1,5 uur per week | Vacature voor een Vrijwillige functie | Sluitingsdatum: geenDe VoorleesExpress heeft als doel de taalontwikkeling en het leesplezier van kinderen te stimuleren. Als vrijwilliger lees je wekelijks voor aan kinderen die opgroeien met (de kans op) een taalachterstand. Je bezoekt een gezin bij jou in de buurt en laat ouders en kinderen langzaam wennen aan interactief voorlezen, boekjes en verhalen. Samen kijk je hoe het voorlezen het best past in hun thuissituatie. De VoorleesExpress is voor zowel gezinnen als voorlezers een bijzondere ervaring.

Op dit moment staan er veel gezinnen op de wachtlijst en zijn we hard op zoek naar voorlezers.

Voorlezer

1,5 uur per week

Met de VoorleesExpress kun jij een verschil maken voor een kind in je omgeving. Wij zijn op zoek naar creatieve vrijwilligers die graag samen met een kind én de ouders aan de slag gaan met taal. In heel Rotterdam zijn er gezinnen bij ons aangemeld. Voornamelijk in de wijken op Zuid, zoals Charlois, IJsselmonde en Feijenoord wachten kinderen al lang op een voorlezer.

Hoeveel tijd kost het vrijwilligerswerk?
Je bezoekt jouw voorleesgezin één uur per week. Na 20 weken sluit je het traject feestelijk af en ontvangt het kind een diploma en een prentenboek. Naast het voorlezen zijn er voorlezersbijeenkomsten, waarbij je ervaringen en tips met andere voorlezers kunt uitwisselen en kun je diverse trainingen volgen. Het vrijwilligerswerk vraagt ongeveer 1,5 uur per week, inclusief voorbereiding, voorlezersbijeenkomsten en/of trainingen.

Heb jij affiniteit met kinderen en ben je enthousiast over boeken? Heb je interesse in mensen met diverse achtergronden en spreek je vloeiend Nederlands? Reageer op dit bericht en we nodigen je uit voor een kennismakingsgesprek.

Wij vragen:

  • Je hebt affiniteit met kinderen;
  • Je bent enthousiast over (voor)lezen en taal;
  • Je bent minimaal één vaste middag en/of avond per week beschikbaar;
  • Je spreekt vloeiend Nederlands;
  • Je hebt een open, nieuwsgierige houding en bent geïnteresseerd in sociale en culturele diversiteit.

Wij bieden:

  • Begeleiding gedurende het project;
  • Intervisie met andere voorlezers;
  • Diverse trainingen over voorlezen, interculturele communicatie en meer;
  • Een unieke leerervaring om samen met een gezin de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en de taalomgeving thuis te verrijken;
  • Een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en bibliotheekabonnement.

Voorlezer na zijn laatste bezoek:
Het succes dat we behaald hebben is de ontdekking dat lezen meer is dan een boek. Lezen is taal en dat heb je overal voor nodig. En dat heeft Viktor ontdekt. Aan vader heb ik gevraagd wat hij veranderd vindt aan Viktor. Hij vindt dat zijn zoon nu meer initiatief en durf toont in omgang met andere kinderen en hoort dit ook terug op school. Ook begrijpend lezen doet hij heel goed, kortom iedereen tevreden!

Heb je interesse in deze vrijwilligersfunctie of wil je meer weten? Meld je dan hieronder aan en wij nemen snel contact met je op.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.