Het Markttheater: Journalist/ Redacteur De Levende Krant

Het Markttheater in Amsterdam zoekt een Journalist/ Redacteur De Levende Krant, aantal uur in overleg | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 17-12-2021Het Markttheater blaast nieuw leven in het theater op de markt. We herwaarderen de markt als plek van ontmoeting, debat en verbeelding. Geen eenzijdige plek van consumptie en marktwerking, maar een unieke plek waar onze samenleving gevormd wordt.

Met een divers team aan theatermakers en kunstenaars maken we voorstellingen die reflecteren op grote sociaal-maatschappelijke thema’s. Het werk van Het Markttheater is brutaal, persoonlijk, muzikaal en speels. We plaatsen het theater op rauwe en open wijze midden op de markt. Zonder pluche en groots onthaal. We zoeken naar nieuwe verbindingen op de markt, en met de buurten daaromheen. We nemen het genre volkstheater serieus en beogen wezenlijk een nieuw publiek aan te spreken. Dat doen we door vanuit het inhoudelijke en artistieke onderzoek terug te schalen naar herkenbare en menselijke verhalen, met oog voor onze interculturele samenleving.

Het Markttheater pint zich niet vast op een stijl. We maken volkstheater in de breedste zin van het woord. Onder artistieke leiding van Sean Hauser onderzoekt het ensemble naar nieuwe vormen waarin laag- en hoogcultuur, westerse en niet-westerse stijlen, onderzocht worden. Het grondbeginsel is een persoonlijke, transparante en interactieve aanpak. De makers/spelers stellen hun eigen positie ter discussie, en zoeken – in het maken en op toneel – een directe interactie met betrokkenen en publiek. Voorstellingen komen tot stand door een collectief maakproces, waarin diverse gemeenschappen, van buurtbewoners tot marktlieden, van wetenschappers tot ambtenaren, betrokken worden.

We zoeken per 17 december 2021 een

Journalist/ Redacteur De Levende Krant

aantal uur in overleg

We zoeken voor de jaarlijks terugkerende voorstelling De Levende Krant een journalist/ redacteur. De Levende Krant is een nieuwsshow waarin (stads)nieuws op aangrijpende, directe en hilarische wijze besproken wordt. Sketches, liedjes, columns en cartoons wisselen elkaar in hoog tempo af, zijn op de huid van de actualiteit en per buurt anders. Als journalist van De Levende Krant werk je mee aan het maken van de voorstellingen vanuit een journalistieke rol. Je coördineert het journalistieke onderzoek, waaraan de buurtredacties bijdragen, overlegt met het artistieke team, kijkt kritisch mee in de maakprocessen hoe de scènes vorm krijgen en onderhoudt het contact – in samenwerking met de medewerker educatie & community – met buurtbewoners en lokale organisaties. Nader te bepalen aantal uur per week in overleg. Werkzaamheden vinden vooral ingang van april t/m juli 2022.

Profiel
We zoeken iemand met een sterke interesse in live journalism. Heb jij behoefte om journalistiek tot leven te laten komen met persoonlijke verhalen uit de wijk, zonder oog voor de actualiteiten te verliezen? Jij bent iemand met een sterke interesse in de stad Amsterdam en haar inwoners, en die goed op de hoogte is van wat er speelt in de stad. Iemand die hands-on is en nieuwe paden durft te bewandelen. Je bent iemand die niet bang is ergens binnen te stappen en maakt graag een praatje met marktondernemers. Je bent iemand met een grote interesse in theater (en kunst in het algemeen) en hebt bij voorkeur ook een sterk idee over het versmelten van journalistiek en theater. Je kunt snel inspelen op de behoeften en kansen vanuit inwoners, organisaties en betrokken theatermakers. Je schakelt gemakkelijk in de communicatie tussen kunstenaars, vertegenwoordigers van culturele, sociale en politieke organisaties en de diverse gemeenschappen in de stad. We zoeken iemand met minimaal HBO werk- en denkniveau.

De Journalist/ Redacteur is verantwoordelijk voor:

 • Journalistieke coördinatie bij De Levende Krant
 • Op zoek gaan naar actualiteiten en verhalen in de wijk
 • Research voor onderwerpen in de voorstelling
 • Dramaturgisch meedenken in het maakproces
 • Coördineren van buurtredacties (ism met medewerker Educatie & Community)
 • Aandragen van potentiële gastsprekers en gastspelers

We bieden:

 • Een informele werksfeer in een creatief team
 • Ruimte om nieuwe en eigen plannen vorm te geven
 • Een uitdagende manier om met nieuw publiek in contact te komen
 • Een creatieve uitdaging voor journalisten die buiten gebaande paden nieuws willen maken
 • Een reële fixed fee

Geïnteresseerd?
Reageer uiterlijk voor 17 december 2021. Stuur je (korte!) mail en CV naar Sean Hauser, artistiek leider, via sean@markttheater.nl. Voor vragen bel met 0612271790 of mail Sean Hauser.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.