ARTIS: Hoofd Groote Museum

ARTIS in Amsterdam zoekt een Hoofd Groote Museum voor 38 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 06-12-2021ARTIS is een groene oase en ontmoetingsplek, midden in Amsterdam, waar wij een breed publiek inspireren en stimuleren verantwoordelijk met natuur om te gaan. Jaarlijks bezoeken meer dan 1,4 miljoen mensen het park, het Artisplein en de musea: Micropia, het Planetarium en vanaf 2022 het Groote-Museum.

In 2022 opent ARTIS, als onderdeel van het masterplan, haar tweede museum na haar vernieuwende en bekroonde Micropia: het Groote Museum. Een museum dat gaat over de mens en inzicht geeft in jezelf waardoor je beter kunt handelen in een snel veranderende wereld. Immers pas als je begrijpt wie je bent en hoe je verbonden bent met al het leven op aarde, kan je nadenken over de toekomst.

Voor dit nieuwe museum met als vast onderdeel een werkplaats vol programmering voor een breed publiek, zijn wij op zoek naar een

Hoofd Groote Museum

38 uur per week

Het te werven Hoofd Groote Museum en Academie valt binnen het team Erfgoed, Educatie & Academie (afdeling Programmering en Development) en heeft daarnaast een directe lijn met de directeur. Vanuit zijn of haar brede achtergrond heeft hij of zij de leidende rol betreffende het Groote Museum en de programmering.

Het team Erfgoed, Educatie & Academie is verantwoordelijk voor alle educatieve activiteiten en uitingen van ARTIS. Dat zijn de onderwijsprogramma’s, cursussen en lezingen, educatieve evenementen, informatievoorziening op bebording en nieuwe projecten als het ontwerpen van dierverblijven en de inhoud van de musea o.a. Micropia, het Planetarium en het Groote Museum.

Het Hoofd rapporteert aan het Hoofd Erfgoed, Educatie & Academie en werkt daarnaast veel samen met dit team, maar ook met het operationele Groote Museum team, Publieksservice, Parkmanagement & Evenementen en ICT.

Werkzaamheden:
Als Hoofd Groote Museum en Academie ben je verantwoordelijk voor het (door)ontwikkelen en uitvoeren van de missie en visie van het Groote Museum in lijn met de ARTIS missie en visie. Het Hoofd Groote Museum en Academie:

 • Stelt het inhoudelijk meerjarenplannen van het Groote Museum en Academie op;
 • Is aanspreekpunt voor de museale inhoud en de verschillende programmering van het Groote Museum;
 • Richt zich op de doorontwikkeling Groote Museum: onder meer door het verder vorm geven van een programmering gericht op een breed publiek;
 • Geeft inhoud aan het trainingsprogramma voor publieksmedewerkers, docenten en vrijwilligers GM;
 • Ontwikkelt in samenspraak met verschillende collega’s en gastprogrammeurs de doorlopende publieksprogrammering, de onderwijsprogrammering (PO t/m WO), zakelijke programmering voor professionals en programma’s voor de Academie;
 • Ontwikkelt, evalueert en controleert content van de verschillende museale exhibits;
 • Werkt o.a. samen met onderzoekers, wetenschappers en kunstenaars;
 • Levert vanuit de inhoud een bijdrage aan campagnes, relatie- en sponsorbijeenkomsten en zakelijke producten;
 • Biedt (inhoudelijke) ondersteuning bij het vinden en werven van nieuwe sponsoren en partners.

Operatie:

 • Geeft invulling aan de missie en visie vanuit het museum en is verantwoordelijk voor de uitvoering a.d.h.v. heldere targets (opgesteld in samenspraak met de productmanager);
 • Werkt nauw samen met de operationeel coördinator GM en de coördinator vrijwilligers en docenten;
 • Stelt zich in overleg op als woordvoerder voor het Groote-Museum.

Projecten:

 • Werkt mee aan projecten met of voor het Groote Museum in de toegewezen rol;
 • Bewaakt de voortgang en gestelde kaders;
 • Onderhoudt contact met externe relaties in het geval van samenwerkingsprojecten.

Overige:

 • Levert een inbreng in overlegvormen binnen het team Erfgoed en Educatie en binnen de afdeling Programmering & Development;
 • Begeleidt stagiairs;
 • Kent het milieu- en duurzaamheidsbeleid en het milieumanagementsysteem van ARTIS, houdt zich hieraan en voert de eigen rol hierbinnen uit;
 • Draagt op de arbeidsplaats zorg voor zijn eigen veiligheid en gezondheid en die van anderen en is in het bezit van of verleent medewerking aan het behalen van alle voor de uitvoering van de functie relevante en wettelijk verplichte (periodieke) (opleidings-)certificeringen;
 • Werkt desgevraagd mee aan andere projecten binnen ARTIS;
 • Verricht overige taken, nodig voor het optimaal functioneren van het team, de afdeling of ARTIS in het algemeen.

ARTIS gelooft in de kracht van inclusiviteit en diversiteit, net zoals in de natuur, en heeft als doel een afspiegeling van de samenleving te zijn. Of het nu gaat om leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, achtergrond of geloof. We zorgen samen voor een leefbare wereld voor iedereen: nu en in de toekomst.

Profiel:
We zijn op zoek naar een stevige persoonlijkheid die zich identificeert met de doelstellingen van ARTIS en daarmee het Groote Museum. Iemand met die bekend is met het publiek en met een duidelijke visie op urgente vraagstukken betreffende de mens als onderdeel van de natuur. En tevens iemand met kennis van en passie voor publiek.

Ben jij die verbinder met aantoonbare ervaring op het gebied van programmeren voor diverse doelgroepen; beschikkend over een breed netwerk en voel jij dat de urgentie meer dan ooit is om een zo groot mogelijk publiek te doen inzien hoe zij verbonden is met al het leven op aarde, hen na te laten denken over de toekomst en tot actie aan te zetten, roepen wij jou van harte op te solliciteren.

Je beschikt over:

 • WO–opleiding: iemand die interdisciplinair kan denken;
 • Ruime werkervaring binnen de culturele sector;
 • Ervaring met het ontwikkelen van content en programmering gericht op een breed publiek;
 • Voorkeur voor expertise op het gebied van de mens als onderdeel van de natuur;
 • Op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het museale veld en programmering;
 • Affiniteit met en expertise op het ontwikkelen van marketing & communicatie programma’s om diverse doelgroepen te interesseren om (als betalende bezoeker) naar het museum te komen.

Wat biedt ARTIS?
Stel je voor dat je ’s ochtends door de monumentale poorten van ARTIS loopt, waar de gibbons je zingend verwelkomen. Je maakt de eerste bezoekers wegwijs, vol zin in de dag. Tijdens het inwerktraject maak je kennis met alle afdelingen van ARTIS: van werken in de winkel tot helpen bloembollen planten en microben kweken. Net zoals je werkomgeving, is je werk zeer veelzijdig: elke dag in ARTIS is anders!

ARTIS biedt je een baan met verantwoordelijkheid en uitdaging op de mooiste werkplek van Nederland. Een plek waar je een duurzaam verschil kan maken. Je hebt een breed takenpakket en bevoegdheden die daarbij passen, volop ruimte voor nieuwe initiatieven en ideeën en binnen ARTIS kennen we korte lijnen tussen werknemers en leidinggevenden. Je bent breed inzetbaar en werkt resultaatgericht samen met diverse afdelingen van ARTIS, binnen een informele en gezellige sfeer.

We bieden je in eerste instantie een contract van twaalf maanden aan met de intentie het daarna te verlengen. ARTIS heeft een brede reiskostenvergoeding die duurzaam vervoer stimuleert. Je krijgt ook een bijdrage voor een aanvullende zorgverzekering en je geniet van korting tot andere parken in Nederland.

Solliciteren:
Als je geïnteresseerd bent in deze functie solliciteer dan vóór 6 december 2021 via onderstaande sollicitatiebutton. Je sollicitatie kun je richten aan Caroline Verweij, Hoofd Erfgoed, Educatie & Academie.

Reserveer voor deze sollicitatieprocedure alvast deze data in je agenda:

 • De eerste ronde is gepland op 8 en 9 december.
 • De tweede ronde zal in de week erna plaatsvinden.

Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij Caroline Verweij via c.verweij@artis.nl. Voor vragen over de procedure kun je terecht bij P&O via p&o@artis.nl.

Alle werknemers van ARTIS dienen bij indiensttreding een VOG-verklaring te overhandigen. ARTIS vergoedt de aanvraagkosten hiervan.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.