de Bibliotheek Venlo: Projectleider Duitsland-Niederlande Huis

De Bibliotheek Venlo in Venlo zoekt een Projectleider Duitsland-Niederlande Huis voor 8 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Parttime | Sluitingsdatum: 24-10-2021De grensgemeente Venlo maakt deel uit van de Euregio Rijn-Maas-Noord en hecht veel waarde aan een goede, grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland. De gemeente ondersteunt initiatieven waarmee Duitsland in de focus van de Venlose samenleving komt te staan en vice versa.

In 2020 is de Bibliotheek Venlo op deze wens ingegaan door het Duitsland-Niederlande Huis te ontwikkelen. Dit is niet zozeer een fysieke plek maar veel meer een programmalijn, die Venlonaren in staat stelt om op laagdrempelige wijze kennis en informatie over Duitsland – en in het bijzonder de Duitse grensregio – te verwerven. We doen dit aan de hand van de thema’s cultureel erfgoed, kunst en cultuur, onderwijs, werk en taal en literatuur. Het Duitsland-Niederlande Huis organiseert hieromtrent activiteiten en bevordert grensoverschrijdend uitwisseling, ontmoeting en samenwerking.

Voor de verdere programmatische ontwikkeling en coördinatie van het Duitsland-Niederlande Huis zijn we op zoek naar een projectleider.

Projectleider Duitsland-Niederlande Huis

8 uur per week

Wie ben jij als projectleider Duitsland-Niederlande Huis?
Als projectleider Duitsland-Niederlande Huis werk je veelal zelfstandig maar zoek je ook de samenwerking op met onze programmamakers (community librarians). Deze collega’s ontwikkelen elk vanuit hun eigen expertise het activiteitenaanbod van de Bibliotheek Venlo en zijn tevens verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering. Je onderzoekt op welke gebieden jullie kunnen samenwerken en doet hiervoor voorstellen. In overleg met en aangestuurd door de programmamanager vul je jouw functie als projectleider in.

 • Je hebt een helder beeld van doelstellingen en doelgroepen en vertaalt deze kennis vanuit jouw inhoudelijke deskundigheid naar een concrete invulling van het Duitsland-Niederlande Huis.
 • Je haalt vragen op omtrent grensoverschrijdende thema’s en vormt hiermee de basis voor het activiteitenprogramma, waarbij de bestaande programmalijnen Lezen en Literatuur, Kunst en Cultuur en Kennis en Informatie het kader vormen.
 • Je organiseert, coördineert en begeleidt activiteiten en ontmoetingen.
 • Je legt verbindingen met de collectie en maakt thema’s fysiek zichtbaar in de Bibliotheek.
 • Je benut en versterkt je relevante netwerken om zo goed mogelijk invulling te geven aan het Duitsland-Niederlande Huis en vervult hierin een spil- en ambassadeursfunctie.
 • Je inspireert en enthousiasmeert mogelijke partners om het programma mede vorm te geven en zorgt ervoor dat alle belanghebbenden zich bij het traject betrokken kunnen voelen.
 • Je creëert zowel intern als extern draagvlak voor het Duitsland-Niederlande Huis.
 • Je bewaakt het budget, de planning en de kwaliteit van de programmering van het Duitsland-Niederlande Huis.
 • Je stuurt op resultaat en koppelt regelmatig terug aan de programmamanager.

Dit vragen we van jou

 • Hbo werk- en denkniveau.
 • Conceptueel denker, creatief en innovatief, organisatietalent.
 • Durf om te experimenteren en te leren.
 • Zelfreflectie en leervermogen.
 • Communicatief sterk.
 • Proactief en resultaatgericht.
 • Goede beheersing van de Duitse taal is een pre.
 • Kennis van of interesse in projectmatig werken.
 • Actuele kennis van en interesse in relevante ontwikkelingen in de grensregio/Duitsland, brede interesse in culturele, maatschappelijke en educatieve ontwikkelingen.

Dit krijg je ervoor terug

 • Werken op een plek waar ruimte en aandacht is voor jou en je eigen ontwikkeling.
 • Een inspirerende functie bij een organisatie die voortdurend in beweging is en er maatschappelijk toe doet.
 • Fijne en kundige collega’s waar je veel van kunt opsteken en die ook graag van jou leren.
 • Een jaarcontract voor gemiddeld 8 uur per week met een salaris volgens CAO Openbare Bibliotheken, schaal 8 en goede secundaire voorwaarden zoals reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering en deelname aan pensioenfonds.
 • Of een overeenkomst op ZZP basis.
 • Gratis bibliotheeklidmaatschap.

Enthousiast?
Ben jij de projectleider die wij zoeken? Stuur jouw mail met motivatie en cv ter attentie van Marjolein Rietveld, programmamanager (info@bibliotheekvenlo.nl). Hier heb je tot en met zondag 24 oktober 2021 de tijd voor. De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 4 november 2021. Voor vragen kun je eveneens contact opnemen met Marjolein via bovenstaand mailadres.

Dit is de Bibliotheek Venlo
De Bibliotheek Venlo maakt een leven lang ontwikkelen mogelijk en helpt de inwoners van Venlo om midden in de (informatie)samenleving te staan. We zijn een onafhankelijk Huis van Informatie, waar we informeel leren en ontmoeting stimuleren. Met onze vestigingen in Arcen, Belfeld, Blerick, Tegelen, Velden en Venlo is er altijd een Bibliotheek dichtbij. Op alle basisscholen in de gemeente Venlo zijn we bovendien aanwezig met een Bibliotheek op school. Ook in het voorschoolse aanbod en voortgezet onderwijs zetten we als educatieve partner mooie stappen. Samen willen we bereiken dat elke jongere toegang heeft tot een rijke leesomgeving.

Meer weten over ons ‘hoe, waarom en wat?’ Op onze website vind je een uitgebreide toelichting in ons jaarverslag en beleidsplan.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.