Museum Van Loon: Medewerker Educatie

Museum Van Loon in Amsterdam zoekt een Medewerker Educatie voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 30-09-2021Museum Van Loon is een van de meest in het oog springende en best bezochte historische huizen van Nederland, gelegen aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het unieke ensemble van grachtenpand, interieur, collectie, tuin en koetshuis – door de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon in de afgelopen eeuwen bijeengebracht – is in 1973 opengesteld voor publiek. Museum Van Loon trekt op jaarbasis (pre-corona) zo’n 80.000 bezoekers.

Het museum wordt gerund door een compact en dynamisch team, waarbij hard werken, collegialiteit en plezier maken hand in hand gaan. De monumentale museumgebouwen en de vaste collectie vormen het vertrekpunt van het museale werk; door het presenteren van meerstemmige verhalen rondom collectie, locatie en familiegeschiedenis wil Museum Van Loon een open huis zijn met een gastvrij karakter, waar een zo divers mogelijk publiek zich thuis kan voelen. De afgelopen jaren heeft het museum hierin grote stappen gezet.

Zo maakten we de baanbrekende tentoonstelling ‘Aan de Surinaamse grachten’ (2019) over de Surinaams-Amsterdamse plantage-economie en het slavernijverleden; de Frans-Libanese kunstenares Stéphanie Saadé nam in dat jaar de Drakensteynkamer over met haar installatie ‘The travels of here and now’; in ‘Spraakmakers’ (2020) voorzagen diverse experts objecten uit de vaste collectie van nieuwe perspectieven. Recent vond de spectaculaire opera ‘Va Pensiero: de Eufraat en haar verhalen’ (2021) plaats, waarin Arabische muziek en traditionele westerse opera zich vermengden met verhalen uit de Eufraatregio, waar museum-oprichter Maurits van Loon archeoloog was. Momenteel staat de tentoonstelling ‘herstory: vrouwen, verhalen, verandering’ waarin geschiedenis langs vrouwelijke lijn wordt verteld. Meer informatie over deze projecten, de samenwerkingspartners en participanten is te zien op www.museumvanloon.nl/programma.

Voor wat betreft kunst- en cultuureducatie is Museum Van Loon een voorloper op het vlak van programma’s voor MBO-studenten en voor blinden en slechtzienden. De ambities en plannen reiken echter verder: het museum wil het educatieve aanbod uitbreiden met programma’s voor primair onderwijs; wil de participatieve werkvormen van omgang met de collectie borgen in de organisatie; wil het programma van relevante publieksactiviteiten rondom collectie en tentoonstellingen uitdiepen; en wil de publieksinformatie op een gelaagde, meerstemmige en contextuele manier vormgeven.

In deze context en om de verbinding tussen collectie en publiek verder te verstevigen kunnen wij een enthousiaste educator de kans bieden om de functie te bekleden van

Medewerker Educatie

24 uur per week

Het betreft een binnen Museum Van Loon nieuwe functie, mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en voorheen deels uitgevoerd op zzp-basis.

De medewerker educatie werkt op het snijvlak van participatie, educatie en publieksactiviteiten nauw samen met de rest van het museumteam, en draagt bij aan het verder ontwikkelen van het educatiebeleid en het uit (laten) voeren van educatieprogramma’s. Daarbij heeft de medewerker educatie zowel oog voor de bestaande programma’s voor MBO en blinden en slechtzienden; en is in staat de meerstemmige koers van het museum te vertalen in nieuwe educatieve programma’s voor primair onderwijs. De medewerker educatie maakt cq. coördineert de ontwikkeling en productie van lesmateriaal en andere educatieve werkmethoden, inclusief de (groeps)rondleidingen in het museum. Contacten met educatieve instellingen, communities en andere special interest groups worden onderhouden, opdat de ontwikkelde programma’s en hun doelgroepen goed op elkaar afgestemd zijn. De medewerker educatie verzorgt daarnaast, in samenspraak en samenwerking met de conservator en assistent-conservator, teksten bij vaste collectie, tijdelijke tentoonstellingen en publicaties. De medewerker educatie rapporteert aan de directeur-bestuurder.

Onze ideale kandidaat:

  • is een educator met een aantal jaren werkervaring en een frisse blik op erfgoed; is een creatieve denker, voelt 1-op-1 aansluiting bij de meerstemmige koers van het museum en is in staat die koers om te zetten in educatieve programma’s en producten die een aansluiting vinden op een breed publiek
  • heeft een relevante opleiding en minimaal HBO-denkniveau; is geïnteresseerd in erfgoed, maar heeft nóg meer interesse in ons publiek; is vanuit die interesse in staat inhoud en publiek aan elkaar te verbinden
  • heeft bij voorkeur ervaring met educatieve programma’s voor primair onderwijs – al dan niet in de culturele sector – aangezien het museum zelf daar nog geen track record heeft
  • realiseert zich dat in een platte organisatie als Museum Van Loon er volop kansen liggen voor het inbrengen van nieuwe educatieve producten, projecten en partnerships, en dat de uitvoering ervan ook zelf ter hand moet worden genomen
  • is dan ook goed in het schrijven van teksten (voor educatieve programma’s) voor verschillende doelgroepen
  • is een teamplayer, flexibel, hands-on, communicatief en stressbestendig

Wij vinden het belangrijk dat ons team divers is samengesteld en oog heeft voor een veelheid aan perspectieven op cultureel erfgoed. Draag jij, in welke vorm dan ook, bij aan de diversiteit van onze organisatie, dan nodigen we je van harte uit te reageren.

Arbeidsvoorwaarden
Salariëring vindt plaats langs de lijnen van de Museum cao. Inschaling is afhankelijk van opleiding en ervaring. Uitgangspunt is een werkweek waarbij de 24 uur over drie dagen worden verdeeld. Meer informatie over de functie kan worden ingewonnen bij directeur-bestuurder Gijs Schunselaar (gijsschunselaar@museumvanloon.nl). Motivatiebrief en een CV kunnen t/m donderdag 30 september 2021 worden gestuurd naar ditzelfde mailadres.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.