Bibliotheek Bollenstreek: Leesconsulent / Jeugdbibliothecaris

Bibliotheek Bollenstreek in Lisse zoekt een Leesconsulent / Jeugdbibliothecaris voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 22-09-2021Wie zijn wij?
De Bibliotheek Bollenstreek verzorgt met acht vestigingen en een volksuniversiteit het bibliotheekwerk in de gemeenten Lisse, Noordwijk, Oegstgeest en Teylingen. De organisatie is in transitie van een traditionele uitleenbibliotheek naar een bredere maatschappelijk-educatieve bibliotheek. De Bibliotheek Bollenstreek werkt onder meer samen met scholen, welzijnsorganisaties, maatschappelijke en culturele instellingen en lokale overheden. Zo biedt de Bibliotheek Bollenstreek educatieve activiteiten rond leesbevordering en bevordert het leesplezier van kinderen. We werken hierbij samen met het basisonderwijs met name door de inzet van leesconsulenten en het ondersteunen van leescoördinatoren en leerkrachten. Onze boodschap naar ouders en leerkrachten: “Vrijetijds lezen is voor kinderen de sleutel tot begrijpend lezen en taalontwikkeling.”

Leesconsulent / Jeugdbibliothecaris

24 uur per week

Wie zoeken wij?
Wij zoeken een ondernemende leesconsulent / jeugdbibliothecaris die het leuk vindt om nieuwe activiteiten voor basisscholen en in de bibliotheek te ontwikkelingen en uit te voeren. Je bent nieuwsgierig, proactief, durft te experimenteren en hebt een open houding. Je werkt graag met kinderen en kunt de school en de bibliotheek met elkaar verbinden.

Als leesconsulent vertegenwoordig je de bibliotheek bij de basisscholen en de functie maakt onderdeel uit van de aanpak de Bibliotheek op school. Samen met de leescoördinator van de school bekijk je hoe er gewerkt kan worden aan leesbevordering en het motiveren om te gaan lezen bij kinderen. Ook mediawijsheid speelt een belangrijke rol. Je vertaalt de vraag/behoefte van de scholen naar een aanbod vanuit de bibliotheek. Je voert zelfstandig activiteiten uit in de klas. Je adviseert, organiseert, en ondersteunt leerkrachten en vrijwilligers in de basisschool bij de uitvoering van het lees-, taal- en mediabeleid. Daarnaast werk je binnen de Bibliotheek Bollenstreek in een klein team aan het activiteitenprogramma voor de jeugd.

Je houdt je bezig met:

 • De ontwikkeling van het lees- en mediaplan van de school;
 • Taal, leesplezier en informatievaardigheden en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar;
 • De afstemming met de taal-/leescoördinator(en) van de school, voor een op maat gesneden, aantrekkelijke collectie;
 • Leesbevorderingsprojecten in de bibliotheek en in de klas, passend binnen een doorgaande lijn leesbevordering;
 • Het ontwikkelen van een netwerk met externe relaties die van belang zijn voor de Bibliotheek op school;
 • Een goede duurzame samenwerking tussen de bibliotheek, onderwijsinstellingen, gemeenten, het TaalHuis en de VoorleesExpress.

Wat verwachten wij?

 • Hbo-werk- en -denkniveau;
 • Aantoonbare affiniteit met kinderen, onderwijs en (media-)educatie;
 • Interesse voor en kennis van jeugdliteratuur;
 • Ervaring als projectleider of adviseur;
 • Goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden;
 • Innovatie en creativiteit;
 • Een sterke netwerker en teamwerker met ondernemerschap en doorzettingsvermogen.

Wat bieden wij?
Een uitdagende en zelfstandige functie in een veranderende organisatie met veel inhoud, eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. Een prettige, stimulerende en intensieve werkomgeving, waarin eigen verantwoordelijkheid centraal staat. Onze arbeidsvoorwaarden zijn conform de cao Openbare Bibliotheken. Het salaris in schaal 8 is, afhankelijk van opleiding en ervaring (minimaal € 2.804 en maximaal € 3.593 bruto per maand bij een werkweek van 36 uur). Het betreft een contract voor een jaar met de intentie voor een langer dienstverband van minimaal drie jaar. De standplaats is Lisse.

Informatie
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Margrita Kamminga, Specialist Onderwijs, tel. 071-515 05 87.

Sollicitatie
Mail jouw sollicitatie uiterlijk 22 september 2021 naar vacature@bibliotheekbollenstreek.nl, ter attentie van mevrouw J. Govers en onder vermelding van Leesconsulent. De oriënterende gesprekken vinden plaats op 6 oktober, de tweede gespreksronde op 11 oktober.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.