Van Gogh Museum: Informatie Specialist

Het Van Gogh Museum in Amsterdam zoekt een Informatie Specialist voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 24-09-2021‘Het Van Gogh Museum inspireert een divers publiek met het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijd’. Al onze collega’s leveren met hun eigen expertise een bijdrage aan deze missie. Samen maken we mooie stappen en we staan open voor wat er gebeurt om ons heen. We lopen graag voorop en werken daarbij intensief samen met anderen. We richten ons zowel op onze directe omgeving als op de internationale wereld.

Voor onze afdeling Collectie Informatie zijn wij op zoek naar een:

Informatie Specialist

36 uur per week

De afdeling Collectie Informatie van het Van Gogh Museum verzorgt de informatievoorziening voor de organisatie en onderzoekers buiten het museum over de collectie. Team Bibliotheek en Documentatie is verantwoordelijk voor de collectievorming en de selectie, ontsluiting en distributie van relevante informatie over Vincent van Gogh en tijdgenoten, voorlopers en navolgers, de in- en externe research service en het beheer van de fysieke en digitale Bibliotheek en Documentatie.

Wat ga je doen?
Als Informatie Specialist bij het Van Gogh Museum ben je onderdeel van een team dat verantwoordelijk is voor het aanvullen en beheren van de bibliotheekcollecties, het ontvangen van bezoekers in de studiezaal en het ondersteunen van bibliografisch gericht onderzoek zodanig, dat optimaal wordt bijgedragen aan de internationale herkenning van het museum als wetenschappelijk kenniscentrum. Je bent eerste aanspreekpunt voor conservatoren en onderzoekers bij hun onderzoek. Je gaat werken in het team Bibliotheek en Documentatie dat bestaat uit vier personen en dat deel uitmaakt van de afdeling Collectie Informatie. Je komt te werken in een ambitieuze en collegiale omgeving, waarbij je de volgende taken en verantwoordelijkheden hebt:

 • Acquisitie: selectie en eventueel (laten) digitaliseren en metadateren van relevante content uit fysieke en digitale bronnen over het oeuvre van Vincent van Gogh en de objecten in de museale collecties van het Van Gogh Museum en De Mesdag Collectie.
 • Uploaden en ontsluiten van relevante informatie en archivalia in het e-depot in het CMS en het toegankelijk maken van persdocumentatie.
 • Inhoudelijk in ons CIS (ADLIB) ontsluiten van bibliografische objectinformatie (zogenoemde ‘objectdocumentatie’), in nauwe samenwerking met de interne gebruikers.
 • Ondersteunen van onderzoekers en conservatoren bij hun zoektocht naar nieuwe informatie over kunstwerken, bijvoorbeeld recent verworven objecten.
 • Fungeren als intermediair tussen onderzoeker en content, onder andere door middel van het op verzoek en proactief uitvoeren van complexe zoekacties en het delen van de zoekresultaten.
 • Functioneel beheer van het e-depot in het CMS, inclusief het duurzaam beheer van de content.
 • Waar nodig (laten) verbeteren van de user interfaces.
 • Verrijken en opschonen van bestaande content met metadata, waardoor de content beter toegankelijk wordt. Je maakt daarbij onder andere gebruik van tools als Excel en OpenRefine.
 • Waarnemen van zaaldiensten in de studiezaal die normaal gesproken op weekdagen geopend is van 10u tot 17u. Nu tijdelijk alleen op afspraak.

Wie ben jij?
Wij zoeken een proactieve collega die het volgende meebrengt:

 • HBO/WO werk- en denkniveau in de richting van informatiespecialist (Reinwardt Academie, BDI, IDM, Informatie & Media of een andere relevante opleiding).
 • Kennis van ontsluitingsmethodieken, bibliotheekstandaards en zoekstrategieën.
 • Kennis van en ervaring met museale (object)registratiesystemen en museale (registratie en documentatie) standaarden en metadata-standaarden, zoals Getty vocabularies.
 • Ervaring met ontsluiting via geautomatiseerde bibliotheeksystemen, bij voorkeur de museale ADLIB Plus applicatie of vergelijkbaar.
 • Ervaring met het werken met digitale systemen, contentverrijkingstools en bestanden.
 • Kennis van de kunstgeschiedenis en die van de negentiende eeuw is een pré.
 • Actieve kennis van het Engels en passieve kennis van het Frans en Duits.
 • Je bent servicegericht en dienstverlenend ingesteld; je weet prioriteit te geven aan de tevredenheid van klanten en collega’s en aan het verlenen van service of hulp.
 • Je werkt prettig samen en draagt continu bij aan het bereiken van een gezamenlijk resultaat.
 • Je kan goed verbanden leggen en onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken.
 • Je werkt efficiënt en volgens een realistisch plan en stelt de juist prioriteiten.

Waar kom je terecht?
In hartje Amsterdam kom je in een sociale en uitdagende werksfeer terecht waar je alle kansen kunt aangrijpen om het beste uit jezelf en je team te halen. De Museum CAO is van toepassing. Deze rol valt in schaal 8. Het fulltime salaris (36 uur) ligt tussen € 2.634,- en  €3.370,- bruto per maand op basis van opleiding en ervaring. Verder krijg je bij ons onder andere: vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, museumkaart en gezondheidsregeling.

Stap je in?
Heb je deze vacature met enthousiasme gelezen en sluit je je graag aan bij ons team? Stap ook in! Solliciteren kan via de sollicitatiebutton op de website. Wij ontvangen jouw motivatiebrief met cv (als pdf-bestand) graag vóór 24 september 2021. Mocht je nog meer willen weten, dan kun je terecht bij Michiel Goosen (Hoofd Collectie Informatie) op 06-29013423. De eerste ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats in de week van 4 oktober 2021.

Wij zijn een organisatie voor iedereen waar we de grootste variatie van mensen omarmen. Variëteit ligt volgens ons ten grondslag aan creativiteit, relevantie en innovatie. Elke dag weer werken we aan onze missie om een divers publiek te inspireren en mensen nieuwe betekenis en waarde aan hun leven te geven. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit welke naam je draagt, waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet of waar je in gelooft. We zijn er dus ook voor jou en je bent van harte welkom te solliciteren!

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.