Van Eesteren Museum: Gids

Het Van Eesteren Museum in Amsterdam zoekt Gidsen voor minimaal 1 dienst per maand | Vacature voor een Vrijwillige functie | Sluitingsdatum: geenHet Van Eesteren Museum is hét culturele informatiepunt over de bijzondere opzet van de Amsterdamse tuinsteden. In het museum staat het verhaal van architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, de naamgever van het museum, centraal. Zijn ontwerp voor de Amsterdamse Westelijke Tuinsteden (Nieuw-West), het stedenbouwkundige plan én de gebouwen die hij ontwierp, is een van de hoogtepunten in de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Amsterdam.

Het museum bevindt zich in Amsterdam Nieuw-West en bestaat uit een Paviljoen met expositieruimte, een Buitenmuseum en een jaren 50 Museumwoning.

Het Van Eesteren Museum is een doe-museum, organiseert het hele jaar door veel verschillende activiteiten en verzorgt lesprogramma’s voor scholieren. Het werkt hoofdzakelijk met zeer betrokken vrijwilligers, en doet mee aan culturele evenementen als de Museumnacht, de Dag van de Architectuur en Open Monumentendag.

Wij zoeken enthousiaste nieuwe vrijwilligers voor het Van Eesteren Museum: Museumgidsen (Gastvrouw/Gastheer), Wandelgidsen, Woninggidsen en Educatiegidsen voor minimaal 1 dienst per maand.

Gids

Minimaal 1 dienst per maand

Onze gidsen zijn hét gezicht van het museum en hebben verschillende rollen.

Als museumgids-gastvrouw/gastheer ontvang je bezoekers in het paviljoen en je controleert tickets. Je informeert ze over de tentoonstelling, over de wandeling door het buitenmuseum en de rondleiding door de museumwoning, die beide van start gaan vanaf het paviljoen, en over de overige activiteiten van het museum. Aan de balie verkoop je boeken, in het museumcafé verzorg je consumpties. Je zorgt ervoor dat de museumzaal, de expositie meubels en het museumcafé er netjes uitzien.

Als wandelgids leid je kleine groepjes bezoekers, van max. 15 personen, rond door het zogenaamde buitenmuseum van het Van Eesteren Museum. Dit beslaat een deel van Slotermeer, waaronder het beschermd stadsgezicht. Je vertelt de deelnemers over het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam, over wonen en werken in de tuinsteden vanaf de jaren 50 en over de architecturale hoogtepunten die jullie onderweg passeren.

Als woninggids leid je kleine groepjes bezoekers, van max. 12 personen, rond in de jaren 50 museumwoning, die geheel is ingericht volgens het gedachtegoed van de Stichting Goed Wonen. Je vertelt over de ontstaansgeschiedenis, de inrichting en de ontwerpers van de meubels en gebruiksartikelen in de woning. Tijdens de korte wandeling naar de museumwoning, 10-15 min. lopen van het Van Eesteren Paviljoen, vertel jij als gids de deelnemers ook over de architecturale hoogtepunten die jullie onderweg passeren.

Als educatiegids verzorg je, samen met de andere leden van het educatieteam, lesprogramma’s voor basisscholen, voortgezet en speciaal onderwijs, en creatieve workshops in schoolvakanties. Bij het uitvoeren van deze programma’s laat je de kinderen kennismaken met de bijzondere kenmerken en geschiedenis van Amsterdam Nieuw-West, door activiteiten aan te bieden die leerzaam en leuk zijn. In overleg met de andere educatie gidsen ontwikkel je ook nieuw aanbod. De lessen met schoolklassen vinden plaats in het Van Eesteren Paviljoen of in de Museumwoning, of op locatie: in de eigen school of buiten op straat tijdens een wandeling door de Westelijke Tuinsteden.

Het Van Eesteren Museum is open van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De rondleidingen van ca. anderhalf uur starten op die middagen vanaf het Van Eesteren Paviljoen. De lessen aan schoolklassen vinden meestal op de andere weekdagen plaats.

Wat wij vragen:

  • Je bent representatief, sociaal en communicatief vaardig;
  • Je beschikt over een goede beheersing van de Nederlandse taal; kennis van de Engelse taal is een pre;
  • Je bent geïnteresseerd in architectuur, stedenbouw en vormgeving, en de ontwikkeling van wonen in de tuinsteden van Amsterdam vanaf de wederopbouwperiode, en/of vindt het leuk om scholieren iets te leren.

Wat wij bieden:

  • Werken op een prachtlocatie in een open organisatie met een groot en gevarieerd team van betrokken vrijwilligers met diverse achtergronden;
  • Mooie kans om (werk)ervaring op te doen en je CV te verrijken;
  • Toegang tot een groot netwerk in de culturele sector;
  • Een plek om kennis te vergaren en te delen;
  • Welkom op de jaarlijkse medewerkersdag en tweemaandelijkse borrel;
  • Korting op activiteiten en boeken;
  • Wij geven geen onkostenvergoeding.

Heb je interesse en wil je meer weten?
Als je belangstelling hebt voor deze vrijwilligersfunctie, dan ontvangen we graag je CV en een korte motivatie. Je kunt deze sturen naar Annemarie Schuitema, e-mail: info@vaneesterenmuseum.nl (graag o.v.v. vacature museum/wandel/woning/educatie-gids). Voor vragen kun je haar ook mailen.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.