Valiz: Coördinator Communicatie en Publiciteit

Valiz, boek- en culturele projecten in Amsterdam zoekt een Coördinator Communicatie en Publiciteit voor 24-32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 29-08-2021Valiz is een onafhankelijke uitgeverij op het gebied van hedendaagse kunst, theorie, kritiek, grafisch ontwerp en stadscultuur. Onze boeken leggen vaak een link tussen uiteenlopende culturele disciplines en sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Wij publiceren vanuit de urgentie van de inhoud, het engagement naar artistieke en sociale kwesties, en betrokkenheid met de makers/ auteurs/ kunstenaars, ontwerpers en lezers.
Onze agenda bestaat uit drie componenten:

 • het ontwikkelen en uitgeven van kritische teksten over kunst en cultuur
 • publicaties die ontstaan in nauwe samenwerking met kunstenaars, ontwerpers en culturele instituten
 • het organiseren van programma’s, vaak aansluitend op thema’s die ook in de boeken aan bod komen.

Valiz opereert internationaal, met auteurs/makers, partners, lezers en distributeurs op alle continenten.

Heb je affiniteit met dit profiel, en ben je een inventieve, leergierige, precieze en soepele verbinder, dan is deze vacature Coördinator Communicatie en Publiciteit wellicht geschikt voor jou.

Valiz, internationale uitgeverij in Amsterdam, zoekt een

Coördinator Communicatie & Publiciteit

24-32 uur per week

De functie
We zoeken een collega die overkoepelend publiciteit en communicatie goed kan oppakken, verder kan ontwikkelen en op termijn daar eigen verantwoordelijkheid voor kan nemen. Daarop aansluitend verwachten we dat zij/hij publiciteit en strategische positionering per boek verder kan bedenken, genereren en uitzetten. De nieuwe collega gaat ook programma’s (culturele projecten) initiëren en organiseren, dat laatste in samenwerking met de verantwoordelijk uitgever. Daarnaast is zij/hij de verbindende factor naar de distributiepartners, kan dit netwerk proactief voeden en stimuleren. Last but not least: elke Valiz-medewerker heeft kerntaken, maar zorgt ook voor het geheel, in de bandbreedte van koffiezetten en pakjes maken tot langere-termijndenken.

Profiel
We zoeken een geboren organisator, iemand die analytisch is, met een vaardige pen, per type inhoud en doelgroep daar creatief over kan denken, en mensen en groepen makkelijk kan benaderen en verbinden. Hierbij hoort ook het aansturen en ‘voeden’ van de Nederlandse en internationale distributie en het bijhouden van alles wat daarbij hoort.

Van de kandidaat wordt verwacht dat zij/hij werkt vanuit de inhoud die bij Valiz ontwikkeld wordt, bereid is daar veel over te leren, en van daaruit de juiste verdere aanpak voor publiciteit en mogelijke programma’s kan uitknobbelen. Gezien de gelaagdheid en het in elkaar grijpen van alle informatie is het uitermate belangrijk dat de kandidaat heel precies kan werken, goed kan ordenen en overzicht kan creëren, en eigen werk kan controleren.

Valiz is een kleine organisatie. Dat houdt in dat werk soms vloeibaar is, en dat elke medewerker geregeld in de breedte allerlei klussen moet oppakken. De persoon die we zoeken is in staat om onze infrastructuur zo goed en helder mogelijk te volgen, mee te helpen organiseren/ordenen, om samen met de anderen proactief vorm te geven aan een helder, stevig en prettig werkkader.

In aanvulling daarop geldende kenmerken:

 • Dit is uitdrukkelijk een communicatiefunctie, en geen vanzelfsprekende opstap naar een redactiefunctie;
 • Uitstekende beheersing van het Nederlands, tot in alle details; gezien de samenstelling van het team is dit absoluut noodzakelijk;
 • Uitmuntende kennis (passief en actief) van het Engels, andere talen welkom;
 • Aantoonbare affiniteit met het fonds van Valiz;
 • Vanzelfsprekende affiniteit met en kennis van hedendaagse kunst, maatschappijcultuurkritiek, architectuur, stadscultuur, design, en boeken, liefst ook in die wereld (één van die werelden) op termijn verder willen groeien;
 • Iemand die met gezond verstand kan kijken wat publiciteit in kan houden, dat dit niet altijd volgens de boekjes hoeft worden ingezet, en daar dus toegespitste alternatieven voor weet te verzinnen;
 • Kennis van social media, nieuwe media en digitale ontwikkelingen;
 • Soepele en foutloze schrijfvaardigheid in het Nederlands, en (bijna) perfect in het Engels;
 • Iemand die goed georganiseerd kan werken, en analytisch kan kijken naar werkprocessen en patronen, zowel naar details als de grote lijnen in de gaten kan houden; maar die zich ook tot de bestaande systemen kan verhouden;
 • Grote accuratesse, precisie en efficiëntie; iemand die zichzelf (driedubbel) kan controleren;
 • Sociale intelligentie: goede antennes, goed met uiteenlopende Valiz-relaties om kunnen gaan;
 • Zelfstandige, volwassen houding, in de juiste context zowel dienstbaar als zelfstandig kunnen zijn;
 • Stressbestendigheid.

Wat helpt is:

 • Goede algemene kennis, en al helemaal: vanzelfsprekende interesse en kennis van (hedendaagse) kunst en cultuur;
 • Kennis van het boekenvak, dat kan in de boekhandel of in de uitgeverij zijn;
 • Een praktische, probleemoplossende instelling;
 • Niet vies zijn van alledaagse, repetitieve taken;
 • Verwacht geen riant salaris (zoals nergens in het boekenvak of in de kunstsector);
 • In bezit van rijbewijs.

Arbeidsvoorwaarden
Valiz is niet aangesloten bij de boekenvak-cao, maar volgt een aantal richtlijnen. Afhankelijk van ervaring en achtergrond zou dit werk in schaal 5, eventueel overlopend naar schaal 6 vallen. Het betreft een tijdelijk contract, dat mogelijk verlengd kan worden. Zowel ‘beginnende’, ambitieuze, leergierige werkers, als ervaren, nieuwsgierige ‘communicatoren’ worden uitgenodigd te solliciteren. Gezien de zomervakantie sluit de reactietermijn op 29 augustus, maar mocht je eerder kunnen reageren: graag.

Reacties
Stuur je cv en motivatie naar astrid@valiz.nl en naar pia@valiz.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.