NIOD (KNAW): Medewerker Communicatie & Voorlichting

Het NIOD (KNAW) in Amsterdam zoekt een Medewerker Communicatie & Voorlichting voor 22,8 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Parttime, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 15-08-2021Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werd op 8 mei 1945 opgericht om met onafhankelijk onderzoek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië in kaart te brengen. De laatste decennia is deze expertise uitgebreid tot onderzoek naar van massaal geweld en genociden in Europa en elders in de wereld. Het NIOD is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut.

Daarnaast beheert het NIOD drie kilometer archief, een bibliotheek met 75.000 titels en een grote fotocollectie. Zowel wetenschappers als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand aan de Herengracht 380, in het centrum van Amsterdam. Het NIOD telt circa 80 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Het NIOD is ter vervanging van een zwangerschapsverlof op zoek naar een:

Medewerker Communicatie & Voorlichting (m/v)

22,8 uur per week (0,6 fte)

Je maakt deel uit van het team Communicatie & Voorlichting. Het team Communicatie & Voorlichting is verantwoordelijk voor de in- en externe communicatie en publieksactiviteiten, woordvoering, en hoofd- en eindredactie van onze online en social media.

Voor deze functie zoeken wij een ervaren en enthousiaste kandidaat met ervaring in het organiseren en uitvoeren van in- en externe communicatie-activiteiten. Je werkt graag en goed samen in een compact team en vindt het leuk om met een afwisselend takenpakket te werken. Je hebt in deze rol dus een breed en afwisselend takenpakket.

Het takenpakket bestaat uit:

 • Contentbeheer en hoofd- en eindredactie van de site niod.nl en ind45-50.org en van de social media kanalen van het NIOD, waarbij we graag zien dat je ook meedenkt over mogelijke verbeteringen en bijdraagt aan aansprekende, creatieve uitingen en initiatieven;
 • Contentbeheer en hoofd- en eindredactie in- en externe nieuwsbrieven van het NIOD en onderzoeksprogramma ODGOI;
 • Bijhouden en analyseren van de statistieken van de websites;
 • Communicatie van publieksevenementen, waaronder boekpresentaties, conferenties en symposia;
 • Aansturing van 2 stagiair(e)s en freelance redacteuren en/of vertalers;
 • Ondersteuning van de organisatie en uitvoering van de interne communicatie;
 • Ondersteuning bij de coördinatie van de woordvoering van het NIOD;
 • Ondersteuning en advisering op het gebied van communicatie van het NIOD-fonds.

Wat verwachten wij van je:

 • Een relevante hbo-/wo-opleiding;
 • Ervaring op de genoemde werkterreinen en bij een vergelijkbare organisatie;
 • Ervaring met (het verder ontwikkelen van) interne communicatie en online (onder andere SEO) en natuurlijk ook met social media en de snelheid en creativiteit die daarbij nodig zijn;
 • Je hebt relevante historische kennis van en affiniteit met het domein waarbinnen het NIOD zich beweegt. Ook ken je de behoeften van het maatschappelijke veld en het brede publiek;
 • Je bent creatief, initiatiefrijk en weet overzicht te behouden, ook bij hectiek en tijdsdruk;
 • Je weet met overtuigingskracht te opereren in een omgeving van eigenzinnige professionals;
 • Je beschikt over een vaardige pen en uitstekende communicatieve vaardigheden.

In ruil daarvoor bieden wij:
Het betreft een dienstverband of een zzp-aanstelling voor een periode van 20 weken ter vervanging van een zwangerschapsverlof ingaande uiterlijk per 1 oktober 2021, met mogelijk daarna nog een eenmalige verlenging. Het salaris bedraagt afhankelijk van relevante werkervaring minimaal € 2.920,- en maximaal € 4.012,- (schaal 9 cao-Nederlandse Universiteiten) bij een 38-urige werkweek.

De KNAW biedt verder aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8,3% eindejaarsuitkering, 8% vakantie-uitkering, een goede pensioenregeling, 6 weken vakantie op jaarbasis en de mogelijkheid om verlofdagen te kopen/verkopen.

Interesse?
Je kunt je sollicitatie (brief met cv) voor 16 augustus 2021 sturen aan sollicitaties@bb.huc.knaw.nl, ter attentie van Pamela Langerak (P&O Adviseur), bij het onderwerp vermelden “Medewerker Communicatie”. Informatie is tot 28 juli verkrijgbaar bij Marjon van der Veen (Teamleider Communicatie en Voorlichting), e-mailadres: communicatie@niod.knaw.nl. Voor meer informatie over het NIOD zie de website www.niod.nl.

Sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 23 augustus 2021.

Wij streven naar een diverse en inclusieve werkomgeving voor het gehele personeelsbestand (ongeacht leeftijd, geslacht, seksualiteit, huidskleur, religie, culturele achtergrond). Om een gebalanceerde samenstelling van ons personeelsbestand verder te vergroten, wordt met deze aspecten rekening gehouden bij de selectie.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.