Museum Speelklok: Educator Presentatie

Museum Speelklok in Utrecht zoekt een Educator Presentatie voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 23-08-2021Museum Speelklok, het vrolijkste museum van Nederland, neemt jaarlijks vele duizenden (inter)nationale bezoekers van alle leeftijden mee op een magische muzikale reis van de 15e eeuw tot het heden. Het museum vormt een podium voor de wereld van zelfspelende muziekinstrumenten. Van speeldozen, carillonklokken, pianola’s, orchestrions tot straat- en dansorgels. Met een repertoire dat varieert van tango tot smartlap en moderne hits. Het museum, gevestigd in een middeleeuwse kerk in het historische hart van Utrecht, alsook het Restauratieatelier dat op steenworp afstand ligt, zijn wereldberoemd om het vakmanschap. Regelmatig zijn er bijzondere tentoonstellingen, familievoorstellingen, concerten, evenementen en activiteiten die onder de aandacht worden gebracht van een breed publiek.

Wij zoeken per direct een

Educator Presentatie

32 uur per week

Wie wil er nou niet werken in het vrolijkste museum van Nederland, waar de zelfspelende muziekinstrumenten op bijna magische wijze elke dag live muziek voor je maken. Muziek waarop wordt gezongen en gedanst! Jong en oud weten we te raken met de wondere wereld van deze zelfspelende muziekinstrumenten en hun vernuftige techniek.

Muziek maakt techniek leuk!
In de afgelopen jaren heeft Museum Speelklok het aanbod van educatieve programma’s verbeterd en verschillende vormen van kennisoverdracht in de presentaties toegepast. We hebben geëxperimenteerd met zowel mechanische interactieve opstellingen als met interactives die gebruik maken van nieuwe (digitale) technieken en zelfs een mobiel museum. Maar nu is het tijd om educatie – voor PO, VO en jongvolwassenen – op structurele basis stevig te verankeren in het museum! En dat willen we heel graag doen met jou!

En snel ook, want we hebben al plannen voor een grote educatieve hands-on presentatie met bijbehorende game rondom de techniek van onze historische collectie (Music, Motion & Me). En, we willen een inspirerende ‘hotspot’ worden voor jongvolwassenen (Music & Making Art). Uiteraard steeds in samenwerking met onderwijsinstellingen. We willen van betekenis zijn voor het (technisch) onderwijs door de angst voor techniek weg te nemen. Want … muziek maakt techniek super leuk! En, door steeds verbindingen te maken met actuele thema’s en een blik op de toekomst, kun jij ons helpen te verrassen en verwonderen.

Okay, dus JÍJ bent die bevlogen Educator Presentatie die ons gaat helpen om onze plannen voor zowel formele- als informele educatie samen met het onderwijs en andere partners verder vorm te geven, te realiseren en te verspreiden!

Deze toffe dingen ga je doen

 • Bijdragen aan conceptontwikkeling en realisatie van de kennisoverdracht in tentoonstellingen (verhaallijnen, interactives, games, et cetera) beginnende bij Music, Motion & Me.
 • Ontwikkelen en realiseren van educatieve programma’s, projecten en innovatieve werkvormen, methodieken, instrumenten rondom de collectie en presentaties van Museum Speelklok.
 • Actief contact leggen en opbouwen van een structurele band met diverse (nieuwe) educatieve doelgroepen (waaronder uitgevers).
 • Initiëren en onderhouden van nieuwe (verrassende) samenwerkingen.
 • Realiseren van een gedegen en spannend online onderwijsplatform.
 • Bewaken en doorontwikkelen van het educatieve beleid en de huidige educatieve programma’s.

DIT ben jij!
Je hebt:

 • Een HBO- of universitaire opleiding (cultuur)geschiedenis, of techniek afgerond én je hebt een onderwijsbevoegdheid, of
 • De Reinwardt Academie (richting Museum Educatie) succesvol afgerond, of
 • Een onderwijskundig diploma in je zak.
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met erfgoed en muziek of techniek.
 • Je hebt een creatieve geest en bent proactief, innovatief en maatschappelijk betrokken.
 • Je durft buiten de gebaande paden te lopen.
 • Je hebt een uitgesproken en eigentijdse visie op het gebied van museumeducatie.
 • Je hebt kennis van en ervaring met nieuwe (al dan niet digitale) technieken op het gebied van kennisoverdracht.
 • Je hebt ervaring en/of affiniteit met (serious) gaming / gamification.
 • Je hebt ervaring met het ontwikkelen van educatieve programma’s.
 • Je bent (en houdt je) op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie binnen het onderwijs (PO en VO).
 • Je kent de kanalen waarmee de doelgroepen communiceren en de communities waarin ze zich bevinden. Je spreekt hun taal.
 • Je hebt minimaal drie jaar ervaring in een soortgelijke functie.
 • Je werkt zowel projectmatig als hands-on.

Hiermee maken we jouw baan nog leuker

 • Een brede en uitdagende functie (32 uur) in een kleine informele en vriendelijke organisatie.
 • Een samenhangend programma van middelen, activiteiten en tentoonstellingen voor een brede doelgroep.
 • Een arbeidsovereenkomst voor één jaar, met zicht op verlenging.
 • Een marktconform salaris en Museum CAO.
 • Een door muziek omgeven middeleeuwse werkplek in het vrolijkste museum van Nederland.
 • Heerlijke koffie en vrolijke collega’s die soms binnen maar ook buiten de lijntjes kleuren.

We kijken naar je uit … dus stuur uiterlijk 23 augustus 2021 je motivatie – in welke vorm dan ook – naar info@museumspeelklok.nl. En, we willen ook graag je CV. Voor meer informatie kun je bellen met 030-2326082 (maar, we zijn niet bereikbaar van 8 tot en met 19 augustus). Op 1 of 2 september 2021 hopen we jou dan voor het eerst te kunnen ontmoeten in Museum Speelklok.

We zijn ervan overtuigd dat het benutten van verschillende talenten, perspectieven en disciplines ons als organisatie beter maakt en zorgt voor een omgeving waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Daarom gebruiken wij de Code Diversiteit & Inclusie als uitgangspunt voor het werven van nieuwe medewerkers.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.