Hôtes Culture: Coördinator Planning en Administratie

Hôtes Culture in Amsterdam zoekt een Coördinator Planning en Administratie voor 1 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 30-07-2021


Hôtes Culture is hét uitzendbureau in de kunst en cultuur. Wij bieden medewerkers op vaste of invalbasis een mooie (bij)baan bij diverse opdrachtgevers binnen de culturele sector, waaronder het Allard Pierson, Amsterdam Museum, de Oude Kerk, het Frans Hals Museum en het Scheepvaartmuseum.

Voor de groeiende afdeling planning en coördinatie is Hôtes Culture op zoek naar een enthousiaste:

Coördinator Planning & Administratie (m/v/x)

1 fte

Wat ga je doen?
Als coordinator planning en administratie ben je een belangrijke spil tussen de afdelingen planning & coördinatie en personeel & administratie. Een rooster in elkaar puzzelen is voor jou een koud kunstje. Bij jou blijft er geen dienst open staan. Je houdt ervan om met veel verschillende mensen snel te schakelen, want je bent op dagelijkse basis telefonisch en per mail het eerste aanspreekpunt voor medewerkers met vragen over hun rooster. Wanneer om 08:00 een medewerker zich bij jou ziekmeldt, heb jij om 08:10 al overleg met de opdrachtgever over welke vervanging er onderweg is.

Je werkt afwisselend dagen waarin je ook verantwoordelijk bent voor de administratieve support. Om ervoor te zorgen dat een medewerker bij ons van start kan zorg jij ervoor dat alle documenten digitaal klaarstaan voor verzending en instructiedocumenten worden verstuurd. Je onderhoudt hiervoor nauw contact met de coördinator Personeel en Administratie en uiteraard met de medewerker zelf.

Je werkt zelfstandig met de verschillende personeels- en roostersystemen. Daarbij faciliteer je dat de administratie goed kan verlopen en je draagt bij aan de uitvoering van de facturatie. Elke cijfer achter de komma klopt bij jou en je ziet het direct wanneer er in de urenregistratie een vergoeding voor een maaltijd ontbreekt of de ziekte-uren die worden uitgekeerd niet kloppen. Je werkt daarbij zelfstandig en transparant.

Functie-eisen:

  • Je hebt minimaal 3 jaar ervaring in klantgerichte en ondersteunende functies binnen een team.
  • Je bent communicatief vaardig.
  • Je ben oplossingsgericht en schakelt snel, ook bij oplopende drukte.
  • Je kunt goed zelfstandig werken.
  • Je vindt het leuk om in een klein team in een dynamische omgeving te werken.
  • Je vindt het geen probleem om af en toe in het weekend en op feestdagen te werken.
  • Iedere dag kan anders zijn en je kunt hier goed mee omgaan.

Wat bieden wij?
We bieden per 1 september een dynamische functie in een gezellig team in een van de mooiste kantoorplekken aan de Amsterdamse grachten. Je ontvangt een jaarovereenkomst met uitzicht op verlenging en een marktconform salaris en aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Solliciteren
Wil jij deze kans niet missen? Stuur dan jouw motivatiebrief en cv, met als onderwerp ‘Coördinator planning en administratie’ naar: jurjen.smits@hotesculture.nl.

Solliciteren kan tot en met 30 juli en voor vragen kan contact worden gezocht met Jurjen Smits: 06-349 395 32.

Hôtes Culture streeft naar een grote diversiteit in haar personeelsbestand. Mensen met verschillende achtergronden in studie, afkomst, cultuur en leeftijd worden nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.