Het Nieuwe Instituut: Omleiders

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt Omleiders voor een wisselend aantal uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 15-08-2021Het Nieuwe Instituut is er voor professioneel ontwerpend Nederland en een breder publiek. Het instituut is een erfgoedinstelling. Het beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw en zet zich in voor het beheer en de ontsluiting van design en digitale cultuurarchieven. Het Nieuwe Instituut stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en educatieprogramma’s in binnen- en buitenland. De afdeling Programma is verantwoordelijk voor de bemiddeling met het publiek, waaronder gebruikers en deelnemers, onder meer via educatieve programma’s, tentoonstellingen en een grote variëteit aan events.

Voor uitbreiding van de poule is Het Nieuwe Instituut op zoek naar

Omleiders

per september 2021, op freelance basis

wisselend aantal uur per week

Het Nieuwe Instituut zoekt persoonlijkheden die met hun visie en originele perspectief deelnemers weten te activeren, te enthousiasmeren en te verrijken. Als omleider ben je een ontwerper – in de breedste zin van het woord – die eigen expertise inzet om de programma- en tentoonstellingsinhoud te verbinden met de deelnemers van je omleiding of andere activiteit. We roepen in het bijzonder mensen met een achtergrond als ontwerper, architect, danser, dichter, kunstenaar, ervaringsdeskundige of andere maker op om te solliciteren. Het Nieuwe Instituut viert en stimuleert diversiteit in brede zin. We zijn altijd op zoek naar uiteenlopende blikrichtingen, denkbeelden, culturele achtergronden, leeftijden, genders, seksuele voorkeuren, religies et cetera.

Elke maker uit het omleidersteam ontwikkelt een omleiding op grond van de eigen visie en expertise. Hoe vertaal jij wat er te zien en beleven is in Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld naar een manier van omleiden die bij jou past? De gemene deler is dat elke omleiding een doe-/maakelement bevat. Dit past niet alleen bij de identiteit van Het Nieuwe Instituut waarin ontwerpen en maken centraal staat, maar sluit ook aan bij de visie op educatie waarin we streven naar het uitwisselen van originele perspectieven op de huidige tijd en de toekomst. Alles in de wereld om ons heen is ontworpen en kan dus bevraagd worden. Iedereen kan daarmee ontwerper van de toekomst zijn.

Wie ben jij?

 • Je bent vooral jezelf en weet uit te dragen dat de deelnemers dat ook mogen zijn.
 • Je wordt enthousiast van (de educatieve programmering van) Het Nieuwe Instituut en hebt ideeën over hoe je deze je eigen kunt maken en kan vertalen naar de deelnemers van je omleiding of andere activiteit.
 • Je hebt een flexibele houding en weet in te spelen op onvoorziene omstandigheden.
 • Je bent proactief en denkt in mogelijkheden.
 • Je schuwt het experiment niet.
 • Je bent beschikbaar op een groot aantal dagen en tijdstippen en kunt zowel komen werken voor een aantal uur als voor één uur op een dag.
 • Je bent punctueel en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je bent een verbinder: je voelt anderen goed aan, bent nieuwsgierig naar je gesprekspartners, weet een veilige sfeer te creëren en kunt inspelen op hun wensen en behoeften. Dit geldt zowel voor volwassenen, als voor scholieren en families.
 • Je bent sociaal, energiek en weet je enthousiasme over te brengen op anderen.
 • Ervaring met het geven van rondleidingen of presenteren voor een groep is een pre, maar geen vereiste.
 • Je hebt een uitstekende beheersing van het Nederlands en spreekt goed Engels.
 • Je woont bij voorkeur in Rotterdam of omgeving.

Wie zijn wij?
Het Nieuwe Instituut kijkt met haar programmering naar de ontwerpvraagstukken van onze tijd en die van de toekomst. Tentoonstellingen waarbij je een omleiding gaat ontwikkelen zijn onder meer Het ontwerp van het sociale, Tijdelijk Huis van Thuis en De architectuur van een wondere wereld (vanaf september 2021). Omleidingen vinden daarnaast ook plaats in Huis Sonneveld en in de toekomst hopelijk ook buiten, bijvoorbeeld in De Nieuwe Tuin. Naast omleidingen werkt Het Nieuwe Instituut ook vaak samen met de omleiders voor bijvoorbeeld School Scrolls of programmering tijdens FamilieFests of tentoonstellingsopeningen.

Wat bieden wij?

 • Veel afwisseling en dynamiek in een inspirerende en experimentele werkomgeving.
 • Een autonome rol: jij geeft zelf vorm aan je omleiding en workshop.
 • Trainingen in omleidvaardigheden en veel uitwisseling, lezingen en briefings van curatoren, ontwerpers en collega-omleiders.
 • Een uurtarief van € 45,- exclusief btw. Per tentoonstelling stelt Het Nieuwe Instituut uren beschikbaar om in te lezen en vorm te geven aan je omleiding. Voor voorbereidend werk geldt een aangepast uurtarief van € 25,- exclusief btw.

Reageren?
Solliciteren kan via het sollicitatieformulier. Je cv (maximaal 2 A4) stuur je los op naar educatie@hetnieuweinstituut.nl. Alleen volledige sollicitaties (online sollicitatieformulier + gemaild cv) worden in behandeling genomen. Reageren kan tot en met 15 augustus 2021. De kennismaking zal – onder voorbehoud van de actuele coronasituatie en dan geldende maatregelen – plaatsvinden op 23 augustus 2021. We streven ernaar je uiterlijk 17 augustus te laten weten of je daarvoor uitgenodigd bent.

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met Laure van den Hout, interim Hoofd Educatie via l.vandenhout@hetnieuweinstituut.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.