Grachtenfestival: Programmeur Klassiek

Het Grachtenfestival in Amsterdam zoekt een Programmeur Klassiek voor 0,8 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 01-08-2021Bij het Grachtenfestival begint alles met muziek. Jonge musici van over de hele wereld verrassen het publiek met hun eigen muzikale verhaal. Met heel Amsterdam als prachtig decor. Het festival programmeert en produceert klassiek en jazz uit alle werelddelen, met een focus op klassieke muziek. Naast het tiendaagse festival in augustus, dit jaar voor de 24e keer, organiseert het Grachtenfestival ook het Grachtenfestival Conservatorium Concours, de Grachtenfestival Jazz Competition, de Grachtenfestival Pitches, diverse pop-up concerten door het jaar heen en talentontwikkelingsprogramma’s.

Wij zoeken voor ons festival per direct een

Programmeur Klassiek

0,8 fte

Als programmeur klassiek ken je de wereld van klassieke muziek goed, van symfonisch tot kamermuziek, van solisten tot vocale muziek. Je bent een creatieve verbinder, die weet wat er speelt in het Nederlandse muzieklandschap en je hebt een goede neus voor aanstormend talent. Je netwerk in de muziekwereld is breed en je staat ervoor open om nieuwe samenwerkingen aan te gaan, en bestaande partnerships te onderhouden en nieuw leven in te blazen. Je weet binnen het festival, dat bestaat uit meer dan 200 concerten in tien dagen, samen met de programmeur jazz een gebalanceerde en gevarieerde programmering neer te zetten, waarbij je niet alleen ensembles boekt en programma’s samenstelt, maar ook de leiding neemt in het ontwikkelen en co-produceren van nieuwe werken, voorstellingen en muziektheaterstukken. Daarnaast heb je een goed oog voor bijzondere en unieke locaties in heel Amsterdam. Het zwaartepunt van de taken van de programmeur klassiek ligt in de maanden maart tot en met september. Het is van belang dat je dan ruim voldoende tijd hebt voor het festival.

Plaats in de organisatie
Het Grachtenfestival is een kleine organisatie, met als kern zeven medewerkers, waaronder de programmeur klassiek en programmeur jazz. Naarmate het festival dichterbij komt, groeit het team naar ongeveer achttien medewerkers. In de week voor en tijdens het Grachtenfestival steunt de organisatie ook nog eens op zo’n honderd vrijwilligers. De programmeur klassiek valt onder de directeur.

Taken en verantwoordelijkheden

 • Programmeren, ontwikkelen en boeken van concerten en voorstellingen voor het Grachtenfestival, waarbij je in staat bent om een goed overzicht te houden van het volledige festivalprogramma.
 • Initiëren en mede-ontwikkelen van nieuwe (co)producties, zoals compositie-opdrachten, muziektheatervoorstellingen, familie- en kinderconcerten en bijzondere voorstellingen/producties zoals concertwandelingen en dinerconcerten.
 • Mede-ontwikkelen van het programmabeleid en initiëren van nieuwe programmaconcepten, met name op het gebied van klassieke muziek.
 • Bewaken van de kwaliteit van de uitvoeringen, in nauw overleg en samenspraak met productie.
 • Vastleggen van locaties, waar je rekening houdt met de uniciteit van de locatie, akoestiek en spreiding door de stad. Dit alles in nauw overleg met productie.
 • Ontwikkelen, voorbereiden en (mede)organiseren van de diverse talentontwikkelingstrajecten, waaronder het Grachtenfestival Conservatorium Concours, de Grachtenfestival Pitches, de Genomineerden van de GrachtenfestivalPrijs en de Residency van de Artist in Residence.
 • Coachen en begeleiden van jonge musici en makers in hun ontwikkelingstraject naar het festival toe.
 • Bewaken van de programmabegroting.
 • Zorgdragen voor een goede (financiële) afwikkeling van de activiteiten.
 • Verder ontwikkelen en onderhouden van een divers en relevant netwerk op het gebied van jong talent en programmering in klassieke muziek, maar ook in de jazz scene.
 • Verzorgen van programmabeschrijvingen voor zowel website als programmaboekjes.
 • Aanleveren van teksten omtrent artistiek inhoudelijke onderwerpen voor fondsenwerving en evaluaties.

Wij vragen
Een creatieve en resultaatgerichte programmeur, die overzicht kan houden en prioriteiten kan stellen. Aantoonbare ervaring op het gebied van programmeren en aantoonbare brede kennis van klassieke muziek, bij voorkeur opgedaan als uitvoerend musicus, en affiniteit met jazz. Een toekomstige collega met uitstekende communicatieve vaardigheden, relativeringsvermogen en humor.

Wij bieden;

 • een dynamische werkomgeving
 • ruimte om je als programmeur verder te ontwikkelen
 • informele werksfeer met korte lijnen
 • een werkplek in het hart van Amsterdam
 • salariëring wordt marktconform vastgesteld op basis van opleiding, leeftijd en ervaring

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.