Allard Pierson: Hoofd Kennis & Collecties

Allard Pierson in Amsterdam zoekt een Hoofd Kennis & Collecties voor 38 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 15-08-2021Allard Pierson beheert het erfgoed van de Universiteit van Amsterdam (UvA): een unieke combinatie van historische bibliotheek-, archief- en museumcollecties. Archeologie, wetenschapsgeschiedenis, theater- en muziekgeschiedenis, cartografie, religiegeschiedenis, literatuurgeschiedenis, medische geschiedenis, joodse cultuurgeschiedenis en grafische vormgeving – de verscheidenheid aan collecties van Allard Pierson is te groot om op te noemen. Samen beslaan ze bijna elk denkbaar onderwerp en behoren ze tot de mondiale top. Allard Pierson organiseert tentoonstellingen en faciliteert onderzoek en onderwijs op basis van de collecties. Het Allard Pierson museum en de Bijzondere Collecties zijn drie jaar geleden gefuseerd naar één organisatie; het Allard Pierson. We gaan de komende jaren richting hybride organisatie, zowel virtueel als fysiek voor een publiek van onderzoeker tot museumbezoek.

Wij zoeken voor het Allard Pierson museum een

Hoofd Kennis & Collecties

38 uur per week

Wat ga je doen
Als hoofd Kennis & Collecties formuleer je, samen met de conservatoren, beleid en visie op het gebied van collecties voor (wetenschappelijk) onderwijs, onderzoek & diverse presentatievormen (waaronder tentoonstellingen). Verder onderhoud je het netwerk met soortgelijke instellingen, verzamelaars en bruikleengevers. Daarnaast ben je inhoudelijk eindverantwoordelijk voor het beheer & behoud van de collecties (zoals acquisitie, ontsluiting, digitalisering en werkprocessen). Je bouwt verder aan het team dat een omvang heeft van 33,1 fte, 41 medewerkers. Je geeft samen met de teamleiders leiding aan de afdeling, zorgt voor verdere integratie van de twee voormalige secties en zet verdere samenwerking met de Bibliotheek en HRM-beleid uit.

Je maakt deel uit van het MO (Managementoverleg Allard Pierson) en geeft daarmee sturing aan de organisatie van Allard Pierson als geheel. Dit doe je samen met de directeur van Allard Pierson, hoofd Development en hoofd Publiek & Programmering.

Ook vertegenwoordig je het Allard Pierson in diverse gremia, nationaal en internationaal.

Wat neem je mee
We zijn op zoek naar een echte peoplemanager, die stuurt op resultaat met oog voor de mens en de collecties en een kostenbewuste instelling heeft.

Je hebt:

 • ruime leidinggevende ervaring aan professionals in een soortgelijke
  organisatie en beschikt over goede communicatieve eigenschappen &
  overtuigingskracht;
 • kennis en belangstelling voor de collectieonderdelen van het Allard
  Pierson, bent breed georiënteerd en hebt een brede cultuurhistorische
  achtergrond;
 • jarenlange ervaring met het werken met erfgoedcollecties en affiniteit
  met bibliotheekcollecties;
 • een heldere visie op innovatieve ontwikkelingen rond wetenschappelijk-
  en cultureel erfgoed en voldoende kennis en ervaring om de digitale
  transitie binnen en buiten de afdeling tot een goed einde te brengen;
 • het vermogen een concrete bijdrage te leveren aan de korte- en
  langetermijnstrategie;
 • een academisch werk- en denkniveau;
 • en je bent gericht op samenwerking binnen de organisatie (verbindend en
  betrokken leiderschap).

Waar kom je te werken
Allard Pierson is onderdeel van de Bibliotheek UvA/HvA. De Bibliotheek UvA/HvA is een inspirerende en gastvrije studie-, onderzoeks- en ontmoetingsplek voor onderzoekers, docenten en studenten van HvA en UvA, off- en online. Wij verzamelen, bewaren, beheren én selecteren informatie uit het wereldwijde informatieaanbod, we bieden het platform voor studenten en onderzoekers om bronnen uit heden en verleden te delen en stellen deze informatie en bronnen beschikbaar voor een brede groep gebruikers. Wij bieden onze gebruikers hulp op maat om in het uitgebreide aanbod van informatie de juiste bronnen te vinden voor toepassing in onderwijs en onderzoek. Wij benutten daarbij onze unieke combinatie van bibliotheken en museum.

Onze kernwaarden (open, professioneel, vooruitstrevend) en kerncompetenties (klantgericht, samenwerken, leervermogen) zijn het fundament onder onze dienstverlening.

Je hebt normaliter een werkplek in Allard Pierson aan de Oude Turfmarkt, in hartje Amsterdam. In verband met de maatregelen in het kader van Covid-19 vinden de werkzaamheden voorlopig grotendeels vanuit een thuiswerkplek plaats.

Wil je weten hoe het is om te werken bij de UvA? Ontdek het bij over de UvA.

Vragen
Voor vragen over de functie of de afdeling neem gerust contact op met:
Hans van Keulen.

Gebruik dit mailadres uitsluitend voor het stellen van vragen: we verwerken alleen sollicitaties die we ontvangen via de sollicitatieknop onderaan deze vacature.

Wat bieden we
Het betreft in eerste instantie een tijdelijke aanstelling bij de UvA voor de periode van één jaar met uitzicht op een vaste aanstelling. De functie is ingedeeld in het UFO-functieprofiel van afdelingshoofd 1. De bij deze functie behorende salarisschaal is schaal 13, minimaal € 5.190 en maximaal € 6.317 bruto per maand bij een voltijds dienstverband van 38 uur per week. De Cao Nederlandse Universiteiten is van toepassing.

De UvA heeft een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling en een 13e maand. Daarnaast biedt de UvA uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden en stimuleert zij medewerkers om zich blijvend te professionaliseren.

Sollicitatie
Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Ben jij onze nieuwe Hoofd Kennis & Collecties? Klik dan op de sollicitatiebutton onderaan deze vacature om uiterlijk 15 augustus 2021 online te solliciteren.

Vanwege de vakantieperiode staat de vacature langer open dan gebruikelijk. Sollicitatiegesprekken staan gepland op 23 augustus (eerste ronde) en 2 september 2021 (tweede ronde).

Interne kandidaten hebben bij gebleken geschiktheid voorrang. Een assessment kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.

Sollicitaties die we na de reactietermijn ontvangen, die niet via de link worden verstuurd, of niet compleet zijn, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.