de Bibliotheek Helmond-Peel: Manager Maatschappelijke Bibliotheek

de Bibliotheek Helmond-Peel in Helmond zoekt een Manager Maatschappelijke Bibliotheek voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 26-06-2021De Bibliotheek Helmond-Peel is de motor van een vaardige samenleving. Dat is onze missie. Dat betekent dat de Bibliotheek Helmond-Peel werkt aan een goede (digi)taalvaardigheid van alle inwoners in de Peelregio. We bieden een verbindende plek waar mensen kennis kunnen vergaren en delen, zodat zij kunnen (blijven) meedoen in de maatschappij. Dit doen we in samenwerking met een grote hoeveelheid aan maatschappelijke en culturele partners. Bibliotheek Helmond-Peel heeft in de regio vier bibliotheekvestigingen en 51 Bibliotheken op School (dBoS). Bibliotheek Helmond-Peel heeft een werkgebied van ruim 160.000 inwoners. Met ruim 40 medewerkers en meer dan 300 vrijwilligers, bouwen we actief aan onze bibliotheek.

Om samen met ons te bouwen aan een vaardige samenleving in de Peel, zoeken wij een

Manager Maatschappelijke Bibliotheek

36 uur per week

Jouw uitdaging
De bibliotheekwereld is de laatste jaren ingrijpend veranderd en verbreed naar een culturele, educatieve en maatschappelijke instelling. De focus ligt op (digi-)taalontwikkeling, kennisdeling en ontmoeting. Het gaat om het creëren van levendige Bibliotheken, die met haar programma een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen in de Peel, van jong tot oud. Het is jouw uitdaging om onze maatschappelijke positie verder uit te bouwen en meer zichtbaarheid te creëren. Jij concretiseert het beleid voor het onderdeel Maatschappelijke Bibliotheek en weet daar met je team en partners handen en voeten aan te geven. Je stemt de beleidsdoelen af met onze belangrijkste opdrachtgevers, de gemeenten, en durft hierin heldere keuzen te maken. Je weet daarvoor de nodige (extra) middelen te genereren. Intern zorg je voor een duidelijke koers en neem je de medewerkers mee in de gewenste transitie. Je bouwt met je team aan bibliotheken, die een aantrekkelijke plek zijn waar alle doelgroepen zich thuis voelen en met hun vragen terecht kunnen.

Jouw profiel
Je voelt je verbonden met de regio Helmond-Peel. Je bent goed geïnformeerd over maatschappelijke, politieke en economische ontwikkelingen op landelijk en regionaal niveau. Je bent creatief en weet je kennis te vertalen naar de verdere doorontwikkeling van onze dienstverlening. Je neemt een relevant netwerk mee. Je verbindt mensen, netwerkpartners en maatschappelijke vraagstukken, zowel intern als extern. Je weet het verhaal van de bibliotheek te vertellen en mensen daarin mee te krijgen.

Je bent een geboren leider met een coachende stijl. Je bent een ontwikkelaar die mensen inspireert, vertrouwen en ruimte geeft en uitdaagt. Op die manier weet je mensen en teams tot bloei te laten komen. Je maakt gebruik van ieders kwaliteiten en weet zo te bouwen aan een krachtig team dat van buiten naar binnen kijkt en werkt, zodat het verbonden is met de stad of dorp en de mensen die er leven. Je stimuleert eigenaarschap en eigen initiatief, waardoor teamleden zelf besluiten kunnen en durven te nemen en zo proactief en autonoom bijdragen aan een klantgerichte dienstverlening.

Jouw persoonlijkheid
Je bent gericht op je persoonlijke ontwikkeling. Door levenservaring ben je zelfbewust en daadkrachtig. Zo houd je focus en blijf je op koers. Je denkt in kansen en mogelijkheden en geeft ruimte aan jezelf en anderen om te experimenteren. Daarbij durf je buiten de lijntjes te kleuren en knopen door te hakken. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid en een warm hart heb je oog voor minder zichtbare doelgroepen. Je durft moeilijke thema’s bespreekbaar te maken en weet de juiste vragen te stellen en kunt goed luisteren. Je hebt een open houding, bent transparant en integer. Met je humor en relativeringsvermogen breng je energie en luchtigheid.

De functie-eisen:

  • Een afgeronde relevante HBO-opleiding (cultuur, management, bedrijfskunde)
  • HBO+ werk- en denkniveau
  • Kennis van actuele ontwikkelingen in de branche en van de performance van een moderne bibliotheekorganisatie
  • Inspirerend leider met visie en een coachende stijl
  • Ervaring met het begeleiden van veranderprocessen en teamontwikkeling
  • Je weet een landelijk en lokaal netwerk op te bouwen en te benutten
  • Inzicht in de lokale en regionale politieke verhoudingen en culturele netwerken
  • Ervaring met maatschappelijk ondernemerschap, financieel en zakelijk inzicht
  • Termen als klant- en resultaatgericht, ontwikkelaar en samenwerken zijn op jouw lijf geschreven
  • Je hebt een brede maatschappelijke en culturele interesse

We zijn uitdrukkelijk op zoek naar kandidaten die qua netwerk, ideeën en/of achtergrond een verrijkende aanvulling voor ons zijn. Daarbij vinden we je talent belangrijker dan je gender, afkomst, leeftijd, geaardheid of eventuele beperking. Je brengt een frisse blik en hebt het vermogen om vraagstukken te benaderen vanuit verschillende (culturele) invalshoeken.

Wat kun je verwachten?
Een organisatie die volop in ontwikkeling is. Je komt in een jong managementteam dat bezig is een ambitieus nieuw beleidsplan op te stellen en daar met jou samen verder aan wil bouwen. Een organisatie die je ruimte biedt om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Een baan waarin je met je team concrete waarde toevoegt aan de samenleving. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Openbare Bibliotheken/Kunsteducatie. De functie is ingeschaald in schaal 11. Afhankelijk van je ervaring betekent dit een salaris tussen € 4.158,- en € 5.419,- per maand bij een 36-urige werkweek. We starten met een jaarcontract.

Procedure
Deze procedure wordt begeleid door Marja Lensink, senior HR-consultant bij MATT Talent. Het is ons streven deze functie zo snel mogelijk in te vullen. Houdt daarom rekening met de volgende planning:      

Eerste ronde gesprekken op donderdag 1 juli 2021
Tweede ronde gesprekken op maandag 5 juli 2021

In de tweede ronde werken we met een casus. Een ontwikkelassesment kan onderdeel uitmaken van de wervingsprocedure.

Reageren
Ben jij die daadkrachtige verbinder die wij zoeken? Wie weet word jij onze nieuwe collega!

Met vragen kun je terecht bij Marja Lensink. Je kunt haar bereiken op 06 – 20366997. Als je wilt reageren op deze vacature, stuur dan je CV en motivatie voor 26 juni 2021 naar marja.lensink@matt-talent.nl

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.