Veenkoloniaal Museum: Conservator

Veenkoloniaal Museum Veendam

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam zoekt een Conservator voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 23-04-2021Het Veenkoloniaal Museum is in 1939 ontstaan en in de loop der tijd uitgegroeid tot een gerespecteerd regionaal historisch museum. We leggen ons toe op vier thema’s, de vervening, de Veenkoloniale zeevaart, landbouw en de landbouwindustrie.

Het museum organiseert jaarlijks historische en kunstexposities die relatie hebben met de regio. De conservator werkt samen in een klein enthousiast team van 4 fte en weet zich gesteund door een kleine 100 vrijwilligers onderverdeeld in diverse werkgroepen.

We hechten groot belang aan het uitbouwen van (educatieve) contacten samen met het cultuurcentrum vanBeresteyn, de bibliotheek en scholen in de regio. Daarnaast onderhouden we vanwege oude historische banden intensieve contacten met culturele instellingen en musea in het aangrenzende Duitsland en met Letland in het bijzonder.

We zoeken een enthousiaste conservator die verbindingen kan leggen.

Conservator

24 uur per week

De komende jaren zal onder andere gewerkt worden aan een kunstproject met het museum in Tukums (LV) en het Riga Art Nouveua Center te Riga. Vaste partners van het Veenkoloniaal Museum zijn het Mencendorfa nams Museum te Riga en in Duitsland het Emsland Moormuseum te Groß Hespe en het Deutsches Sielhafenmuseum te Carolinensiel. Het actief en zelfstandig kunnen participeren in komende projecten stellen we zeer op prijs.

Functie-eisen

 • Universitair of hbo-niveau, kennis en museale ervaring;
 • Redactionele vaardigheden en leidinggevende capaciteiten;
 • Interesse in de maritieme & industriële geschiedenis met de nadruk op de 19de eeuw;
 • Interesse in de (regionale) kunstgeschiedenis.

Taken;

 • Het zelfstandig contacten kunnen leggen met musea en culturele instellingen, ook in het aangrenzende Duitsland en Letland in het bijzonder; basiskennis van de Duitse taal strekt daarom tot de aanbeveling.
 • In samenspraak met deze musea, organisaties tentoonstellingen, activiteiten en lezingen organiseren;
 • Organiseert jaarlijks in samenwerking met Museum Kapiteinshuis Pekela een wisseltentoonstelling;
 • Uitvoeren van collectieplan en museumregistratie;
 • Woont bestuursvergaderingen van Museum Kapiteinshuis Pekela bij;
 • Kan werken in een team van vrijwilligers;
 • In een rooster zondagsdiensten en bij lezingen soms een avonddienst draaien.

Medewerkers van de stichting Veenkoloniaal Museum volgen de cao Welzijn, de functie van de conservator valt in salarisschaal S8/T3 met doorgroei naar S8/T13. Het ligt in de verwachting dat het aantal uren in 2022 zal worden uitgebreid.

We stellen het op prijs als de conservator zich wil vestigen in de Groninger of aangrenzende Drentse Veenkoloniën.

Belangstelling?
Stuur dan uw schriftelijke reactie voor 23 april naar: Veenkoloniaal Museum
ter attentie van sollicitatiecommissie, Museumplein 5, 9641 AD Veendam.

Meer informatie? Stuur dan een mail met uw telefoonnummer naar info@veenkoloniaalmuseum.nl. We nemen daarna zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.