Probiblio: Adviseur Organisatienetwerken

Probiblio in Hoofddorp zoekt een Adviseur Organisatienetwerken voor 32-36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 09-05-2021Probiblio werkt voor en mét de openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dat zijn 39 organisaties met samen 378 vestigingen in 98 gemeentes. De openbare bibliotheek is een toegankelijke plek waar iedereen terecht kan voor cultuur, kennis en studie. Wij willen ervoor zorgen dat de bibliotheken er morgen sterker voor staan dan vandaag. Daarom kunnen zij bij ons terecht voor ondersteuning en advies bij hun bedrijfsvoering. Praktisch én strategisch. Of het nu gaat om digitalisering, de medewerkers en vrijwilligers, marketing, of om de collectie of programma’s voor mediawijsheid en educatie.

Omdat de bibliotheekbranche volop in beweging is, bewegen wij mee. De komende tijd groeit Probiblio door naar een ondernemende en innovatieve kennis- en netwerkpartner. Wil jij daaraan bijdragen?

Wil jij 39 bibliotheekorganisaties helpen hun samenwerkingskracht sterker te maken? Dan zoekt Probiblio jou.

Wij zoeken een

Adviseur Organisatienetwerken

32-36 uur per week

Jouw rol
Als adviseur Organisatienetwerken help je bibliotheken bij het vormen en versterken van effectieve samenwerkingen met partners uit de buurt, in het gebouw en/of in de gemeente om hun impact te vergroten. Vanuit jouw kennis en ervaring adviseer je bibliotheken over het formuleren van samenwerkingsstrategieën. Middels praktische en effectieve aanpakken begeleid je het proces om hun positie binnen organisatienetwerken te versterken. Jij bent de sparringpartner voor onze bibliotheken – bij alle uitdagingen die samenwerken in lokale organisatienetwerken met zich meebrengt.

Hoe doe je dat? Onder andere door:

 • begeleiden bij het vormgeven van samenwerkingsvormen óver organisatiegrenzen heen. Je richt je daarbij op wijkgericht werken en werken in multifunctionele accommodaties
 • coachen van directies en bibliotheekmedewerkers bij hun rol als samenwerkingspartner
 • adviseren over goede toegankelijkheid en bereikbaarheid in stedelijke én landelijke gebieden, ook waar vestigingen sluiten
 • je kennis en visie óók te delen via blogs, artikelen en whitepapers

Team waarin je werkt
Je komt in het team Organisatieadvies. We versterken de organisatieontwikkeling bij bibliotheken en adviseren onder andere over bedrijfsvoering, samenwerking en HRM. Omdat we optrekken met andere disciplines zoals marktkennis en automatisering & digitalisering, werken we aan heel verschillende én interessante projecten. Van advies over toegankelijkheid tot het ontwikkelen van de ‘duurzame bibliotheek’. Ons team zal het komende jaar flink groeien.

Wat vragen we van jou?
Jij bent een ondernemende adviseur die wil bijdragen aan de toekomst van openbare bibliotheken. Dat kun je, omdat je weet hoe je de vragen en maatschappelijke ontwikkelingen in wijken en gemeenten vertaalt naar de strategie van bibliotheken. Daarvoor beweeg je makkelijk binnen de politiek-bestuurlijke omgeving, en heb je oog voor de belangen van diverse organisaties. Je kunt met andere organisaties én disciplines samenwerken, en de verbinding tot stand brengen.

Jij hebt:

 • een universitaire opleiding bestuurs-, organisatie- of bedrijfskunde of vergelijkbaar
 • minimaal 3 jaar ervaring in advisering over werken in organisatienetwerken
 • minimaal 3 jaar (recente) ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving
 • ervaring met methodieken om samenwerkingsverbanden op te zetten en te begeleiden
 • aantoonbare ervaring in het werken binnen multidisciplinaire teams
 • liefst ook ervaring met wijkgericht werken

Werken bij Probiblio
Midden in de Randstad werkt ons brede team van adviseurs en specialisten samen. Ieder vanuit zijn eigen expertise en ervaring, maar elk met dezelfde drive: bouwen aan sterke bibliotheken. Werken in zo’n sector is dynamischer dan je misschien zou denken. De bibliotheek ontwikkelt zich, en dat maakt onze activiteiten heel divers.

Wat vinden we belangrijk in ons werk? Vrijheid om je eigen werk in te richten en flexibel te werken. Een gezonde privé-werk balans. Kansen om je te blijven ontwikkelen, goede opleidingsmogelijkheden. En tot slot, onze open en vriendelijke sfeer – zélfs nu we vanuit huis werken.

Bibliotheken maken programma’s en collecties voor iedereen, dat doen wij ook – ongeacht leeftijd, geaardheid, afkomst of fysieke gesteldheid. Die diversiteit zien we graag in onze organisatie terug. Daarom nodigen we iedereen uit te reageren.

Wij bieden

 • Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • Salaris afhankelijk van opleiding en ervaring (indicatie: schaal 10 cao Openbare Bibliotheken)

Reageren
We ontvangen je reactie graag vóór 10 mei 2021. Stuur je cv en motivatie naar vacature@probiblio.nl, ter attentie van Sabine Margés-van Tongeren, met vermelding van de functietitel. Gesprekken plannen we op 17 en 18 mei (tweede gesprek op 20 mei).

Vragen? Bel dan Sabine Margés-van Tongeren, afdelingshoofd Organisatieadvies: 06 41 56 49 89.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.