Peergroup: Maker / Creative

Locatie voorstelling De Bom

OPEN CALL: Peergroup in Donderen zoekt Makers / Creatives voor 1 dag per week (in augustus de hele week en voorstellingen) | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 01-05-2021



Peergroup maakt al ruim twintig jaar gewaardeerd locatietheater vanuit herkenbare onderwerpen die diepgeworteld liggen in het Nederlandse landschap. De makers en spelers van het gezelschap verbinden zich intens met de inhoud en de mensen die daar direct bij betrokken zijn. Dit levert voorstellingen op met een grote impact op deelnemers en publiek. Dichtbij en diepgravend.

OPEN CALL voor

Makers / Creatives

1 dag per week (in augustus de hele week en voorstellingen)

Voor de locatievoorstelling De Bom, die van 24 tot 29 augustus 2021 op het oefenterrein van de Johannes Postkazerne en op de oude nucleaire Site in Havelte-Drenthe speelt, zoeken wij afgestudeerde nieuwe makers en creatives. Jij brengt jouw expertise in; als lichtkunstenaar, theatermaker, podcast journalist, componist, danser, performer, etc. In De Bom werk je zelfstandig aan één van de vijf verhalen en perspectieven over de Koude Oorlog in Drenthe. Samen met vier andere makers en creatives maak je de impact van kernwapens in Nederland invoelbaar voor een publiek dat van scène naar scène wordt geleid.

Aanleiding
Op 21 november 1981 demonstreerden in Amsterdam 420.000 mensen tegen stationering van kernwapens. Twee jaar later, na het oprichten van het Komitee Kruisraketten Nee, kwamen bij nieuwe demonstraties maar liefst 550.000 mensen samen op het Malieveld, het was de grootste protestactie die ons land heeft gekend. De aanleiding voor de massale protestactie was een aankondiging van de NAVO dat ze 571 Amerikaanse kruisraketten wilden plaatsen in vijf West-Europese landen, waaronder Nederland.

In het verlengde van de tweede wereldoorlog ontstond een conflict dat meer onderhuids was en het denken over vrede, vrijheid en veiligheid langdurig heeft beïnvloed: de Koude Oorlog (1945 – 1991)​. De lokale weerslag van deze oorlog is dichtbij huis nog terug te vinden, in Havelterberg. Daar werden – dat was publiek geheim – nucleaire kernkoppen bewaard op de Site, een stuk Amerikaans grondgebied midden in Drenthe.

De Bom
Voor het eerst brengt Peergroup samen met RTV Drenthe en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie de verhalen over de Koude Oorlog in Drenthe van betrokkenen en omwonenden indringend in beeld. De gevoelens, anekdotes en herinneringen komen samen in vijf theatrale ooggetuigenverslagen op het oefenterrein van de de Johannes Postkazerne in Havelte en op de oude nucleaire Site in Havelterberg.

RTV Drenthe maakt rondom deze voorstelling een serie reportages vanuit verschillende perspectieven, deze worden na de reeks voorstellingen uitgezonden. Elke maker kiest een eigen perspectief op de Koude Oorlog, een locatie en een doelgroep om mee te werken.

De vijf perspectieven waaruit je kunt kiezen:

  • De wachtlopende dienstplichtige die de kernkoppen op de site moest bewaken.
  • De demonstrant die op tweede kerstdag in de Vredesmars meeliep.
  • De bewoner van het naastgelegen dorp Darp die alles zag komen en gaan.
  • De politicus die ervoor koos om kernwapens in Nederland te positioneren.
  • De afvallige die de dienstplicht weigerde of ethische bezwaren had.

Wie zoeken we?
Wij zoeken afgestudeerde nieuwe makers en creatives die aan deze voorstelling mee willen werken en een van de vijf perspectieven in een korte scène van max. 15 minuten willen verwerken.

Daarnaast werk je samen met artistiek directeur Dirk Bruinsma en de andere makers aan de voorstelling als geheel. Het resultaat is een twee uur durende ‘real life experience’ op het terrein van Defensie, waarbij het publiek zich in groepen van 25 personen tussen de verschillende scènes beweegt.

Wanneer wordt er gewerkt?
Je kunt je aanmelden tot en met 1 mei 2021, we maken uiterlijk 6 mei bekend welke makers geselecteerd zijn voor De Bom. We starten vrijdag 14 mei en werken vanaf dan op vrijdag (28 mei, 4 en 25 juni) gezamenlijk aan het concept van je eigen scène en het gehele programma. Vrijdag 2 juli houden we een algemene presentatie van het gehele programma en pitch je jouw concept, om vanaf dan wekelijks op vrijdagen op het oefenterrein en De Site in Havelterberg te werken. In augustus wordt het programma intensiever en werken we van maandag tot en met vrijdag op locatie, de vrijdagen werken we gezamenlijk, uiteraard kun je zelf je planning fine-tunen, afhankelijk van je concept en de doelgroep waarmee je gaat werken. Centrale doorlopen staan voor nu gepland op 20 en 21 augustus. De voorstellingen vinden plaats van 24 tot 29 augustus 2021.

Belangstelling?
Heb je belangstelling? Kies één van de vijf perspectieven, werk die uit tot een concept voor een scène van 15 minuten van maximaal 1 A4 (of 2 minuten, mocht je een filmpje of je idee op een andere wijze willen pitchen) en stuur die op met een korte motivatie waarom je juist aan dit project mee wilt werken vóór 2 mei naar Peergroup: info@peergroup.nl Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail.

Verwerk in je concept duidelijk …
… vanuit welke discipline je werkt of welke discipline(s) je wilt inzetten,
… met welke doelgroep je wilt gaan werken (het kunnen ooggetuigen zijn, maar ook verenigingsleden, oud-medewerkers, etc.),
… op welke wijze je het publiek meeneemt in jouw scène,
… wat je met je scène wilt vertellen en invoelbaar wilt maken.

De tegemoetkoming voor dit project voldoet aan de normen van de Fair Practice Code, je ontvangt een vergoeding volgens CAO Theater en Dans, een werkbudget en wordt begeleidt door een team van Peergroup professionals. Meer informatie over het project kun je vinden bij ‘voorstellingen/De Bom‘. De motivatie van artistiek directeur om deze voorstelling te maken kun je hier vinden.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.