Nationaal Archief: Medewerker Digitale Dienstverlening

Het Nationaal Archief in Den Haag zoekt een Medewerker Digitale Dienstverlening voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 25-04-2021Wij zijn het Nationaal Archief. Bij ons vind je antwoorden op vragen over jouw leven, de geschiedenis en de samenleving. Hier ontdek je hoe het recente en verre verleden ons dagelijks bestaan beïnvloeden. Eén van onze belangrijkste taken is het bewaren en beschikbaar stellen van (overheids)archieven. In de 142 kilometer aan papieren archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 1,2 petabyte aan digitale bestanden, wordt 1000 jaar geschiedenis tastbaar.

Burgers, journalisten, onderzoekers, historici en vele anderen raadplegen en gebruiken onze stukken op de studiezaal. Voor scholen hebben we speciale educatieve interactieve programma’s samengesteld. En in steeds wisselende tentoonstellingen presenteren wij onze topstukken.

Recht op informatie is ons uitgangspunt. Iedereen mag in onze collectie opzoeken wat er in ons verleden is gebeurd of gezegd. Dat geldt niet alleen voor papieren archief. Ook digitaal archief moet je in de toekomst nog kunnen raadplegen. Daarom inspireren en stimuleren we overheden hun informatie slim te verzamelen en duurzaam te beheren. We zetten specialistische kennis en innovatieve technologie in om alle data toekomstbestendig te bewaren en toegankelijk te maken. Hiervoor werken we nauw samen binnen de overheid en met Regionale Historische Centra, nationale en ook internationale instellingen. Zo houden we onze collectie voor iedereen bereikbaar. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en tot in de verre toekomst.

De transitie naar een digitale samenleving maakt dat ons werkterrein ingrijpende veranderingen ondergaat. Archivering bevindt zich middenin de dynamiek van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Wil jij deel uitmaken van het mooie, veelzijdige werk dat wij doen? Reageer dan op de vacature. Wij bieden jou een interessante omgeving waarin je de ruimte krijgt om jouw kennis en kunde in te zetten en je verder persoonlijk te ontwikkelen.

We streven naar een representatieve vertegenwoordiging van de Nederlandse samenleving in ons personeelsbestand.

De afdeling Dienstverlening
De afdeling Dienstverlening is verantwoordelijk voor de digitale en fysieke dienstverlening en voor de directe klantcontacten met het publiek. Klanten van het Nationaal Archief hebben per mail, chat of telefoon contact met de afdeling. Daarnaast zijn er veel archiefonderzoekers die in de studiezaal van het Nationaal Archief door medewerkers van de afdeling op weg geholpen worden bij het doen van archiefonderzoek.

Onze dienstverlening is erop gericht dat we onderzoekers zo veel mogelijk helpen bij het zelfstandig doen van archiefonderzoek. Bij onderzoek in beperkt openbare archieven doen de medewerkers Dienstverlening het vooronderzoek. De afdeling heeft als belangrijke taak de digitale dienstverlening zo optimaal mogelijk te laten zijn en telkens te vernieuwen. Hier is een nieuwe website voor opgeleverd die blijvend in ontwikkeling is. Op de website bieden wij informatie over het doen van onderzoek in onze digitale en fysieke collectie.

Binnen de afdeling Dienstverlening is tevens het depotteam vertegenwoordigd. Zij zorgen voor de logistiek van alle archieven van en naar onze studiezaal.

De afdeling Dienstverlening zoekt een

Medewerker Digitale Dienstverlening

32 uur per week

Wil je meewerken aan het verbeteren van onze digitale dienstverlening in woord en beeld en ervoor zorgen dat we nu en in de toekomst aan de steeds groter wordende digitale verwachtingen van onze klanten kunnen blijven voldoen? Dan is dit de functie die jij zoekt!

Je beheert in woord en beeld de inhoud van de zoekhulpen op de website en voert correcties en aanvullingen door.

 • We bieden deze zoekhulpen aan om onze klanten te helpen met het doen van onderzoek in onze digitale en fysieke collectie.
 • Op basis van binnenkomende vragen en klantonderzoek houd je in de gaten aan welke nieuwe zoekhulpen en andere vormen van informatie over het doen van onderzoek in de collectie behoefte is en realiseert deze.
 • Verder beheer en ontwikkel je screencasts waarin wordt uitgelegd hoe klanten in onze collectie onderzoek kunnen doen.
 • Je verkent samen met de Product owner publieke producten, nieuwe vormen van digitale dienstverlening via de website en andere kanalen. Het Nationaal Archief is continu op zoek naar manieren om onze dienstverlening te verbeteren en aan te laten sluiten bij de verwachtingen van moderne archiefonderzoekers.
 • Je kijkt hoe andere instellingen en organisaties van binnen en buiten de sector hun digitale dienstverlening vormgeven en sluit je aan bij platfora en andere initiatieven die zich met dergelijke vragen bezig houden.
 • Je beheert het klantenpanel voor onze publieke digitale dienstverlening. We toetsen continu te hoe we bestaande en nieuwe vormen van digitale dienstverlening, op de website en via andere kanalen, kunnen vormgeven en doorontwikkelen.
 • Je zet vragen uit en analyseert de resultaten, welke je vervolgens terugkoppelt aan de product owner en het webteam.
 • Je coördineert webinars die de collega’s en onderzoekers via onze kanalen houden over het doen van onderzoek.
 • Je zoekt naar mogelijkheden om het contact met klanten en onderzoekers te versterken en bekijkt hoe deze contacten gebruikt kunnen worden om, bijvoorbeeld via crowdsourcingsprojecten, bij te dragen aan de verbetering van de toegankelijkheid van onze collectie.
 • Je zoekt samen met collega’s naar nieuwe manieren om dergelijke collectie-ontsluitende informatie te laten genereren.

Functie-eisen en competenties

 • Hbo-werk- en -denkniveau.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met schrijven voor het web en/of informatieve teksten.
 • Je hebt ervaring met het ontwikkelen van audiovisuele hulpmiddelen en kennis van de web-richtlijnen voor toegankelijkheid (WCAG).
 • Bij de functie hoort dat je veel schrijft, hiervoor is een goede beheersing van de Nederlandse taal een echte vereiste.
 • Je hebt een goede basiskennis van de Nederlandse geschiedenis.
 • Kennis van archivistiek en van de collectie van het Nationaal Archief is erg welkom.
 • Je bent analytisch sterk en kan complexe zaken eenvoudig opschrijven.
 • Je kan goed zelfstandig werken en levert concrete en kwalitatief goede producten op.
 • Je bent praktisch ingesteld en in staat zelf dingen te organiseren en uit te zetten.
 • Je beschikt over goede netwerkvaardigheden en kan goed lering trekken uit succesvol toegepaste vormen van digitale dienstverlening bij andere organisaties.
 • Je aantoonbare kennis met het ontwikkelen van nieuwe vormen van digitale dienstverlening is een pre.

Wij beseffen ons dat wij veel kennis en ervaring vragen maar voldoe je niet aan alle functie-eisen, maar denk je van betekenis te kunnen zijn voor het Nationaal Archief? Ook dan nodigen we je van harte uit te reageren op deze vacature.

Bijzonderheden

 • Je bent niet verplicht om je naam, geboortedatum en -plaats en geslacht in je cv en sollicitatieformulier te vermelden.
 • De sollicitatiegesprekken voeren we digitaal (via WebEx).
 • Het gaat om een functie voor 32 uur per week. Bij het Nationaal Archief krijg je de mogelijkheid je werktijden zelf in te delen. Ook thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.
 • Door de coronamaatregelen werken we komende tijd thuis, maar er zijn voor jou voldoende mogelijkheden om ook ‘live’ kennis te maken met het archief en je collega’s. Daarnaast word je gekoppeld aan een directe collega die jou wegwijs maakt in de organisatie. Samen zorgen we dat jij je snel thuis voelt bij het Nationaal Archief!

Arbeidsvoorwaarden
Salaris­niveau schaal 10
Maand­salaris minimaal € 2.756 – maximaal € 4.430 (bruto) op basis van 36 uur
Dienst­verband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contract­duur 1 jaar

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Informatie
Voor vragen over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Michel Ketelaars, coördinator webteam en product owner website, michel.ketelaars@nationaalarchief.nl of 06-552 679 09. De procedure: Alie van den Burg, senior adviseur P&O 06-319 56 970, alie.van.den.burg@nationaalarchief.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.