Mauritshuis: Coördinator Publieksbegeleiding

Het Mauritshuis in Den Haag zoekt een Coördinator Publieksbegeleiding voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 16-05-2021Het Mauritshuis is een wereldwijd bekend museum met een beroemde collectie Nederlandse 17de-eeuwse schilderkunst. De collectie bestaat uit ongeveer 850 schilderijen waarvan het merendeel te zien is in twee historische gebouwen. Eén gebouw is het Mauritshuis, een 17de-eeuws stadspaleis aan het Plein in Den Haag. Dit pand is gebouwd in opdracht van naamgever Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het tweede gebouw is de Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof, gesticht door stadhouder prins Willem V. Deze twee panden, met hun bijzondere geschiedenis en befaamde collectie, vormen samen één huis: het Mauritshuis. En dat alles op een historische plek in het politieke centrum van ons land.

Het Mauritshuis is even Menselijk als Meesterlijk. De sfeer binnen onze organisatie, waar circa 80 medewerkers werkzaam zijn, laat zich omschrijven als informeel, warm, collegiaal en betrokken. We werken in een verband van korte lijnen, waar beslissingen snel maar overwogen worden genomen.

Voor de afdeling Educatie & Programmering zoeken wij per direct een gemotiveerde en enthousiaste:

Coördinator Publieksbegeleiding

36 uur per week

Als Coördinator Publieksbegeleiding ga je projectmatig aan de slag om alles wat we weten over de collectie schilderijen te vertellen aan ons publiek. In jouw teksten zijn zowel de wetenschappelijke kennis over de collectie terug te vinden als de menselijke verhalen die erachter schuilgaan. Je hebt talent voor geschreven én gesproken taal, je voelt liefde voor 17de-eeuwse kunst en bent nieuwsgierig naar de geschiedenis van het Mauritshuis. Jouw houding is mensgericht, onderzoekend en je werkt nauwkeurig. Je kunt jezelf pakkend en energiek uitdrukken en schrikt er tegelijkertijd niet voor terug om ingewikkelde onderwerpen of gesprekken aan te gaan.

Je denkt mee over de meest geschikte overdrachtsmiddelen om je boodschap over te brengen naar verschillende bezoekersgroepen en communities. Het is van groot belang dat je je kunt inleven in anderen en bereid bent meerstemmigheid mee te nemen in het vertellen van jouw verhalen. Je hebt het vermogen ruimte te bieden en een podium te geven aan invalshoeken en zienswijzen van anderen. Daar hoort een up-to-date kennis bij over hedendaags taalgebruik en het vermogen om daar met anderen van gedachten over te wisselen. Je werkt nauw samen met collega’s van het team Educatie & Programmering, conservatoren, marketeers, vertalers en externe tekstredacteuren.

Dit ga je doen:

 • Je bent verantwoordelijk voor de publieksbegeleiding voor volwassenen van het museum bij de collectie en tentoonstellingen en online;
 • Je opereert in verschillende teams op een projectmatige manier. Daarnaast werk je regelmatig samen met (externe) adviseurs, redacteuren en vertalers;
 • Je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het afdelingsbeleid op het gebied van publieksbegeleiding voor de korte en lange termijn;
 • Je bent eindredacteur van het tijdschrift Focus (3x per jaar);
 • Je begroot en beheert het budget voor publieksbegeleiding;
 • Je bent het eerste aanspreekpunt voor rondleiders en museumdocenten, coördineert hun kennis- en vaardigheidsniveau, regelt hun opleidingen en zorgt ervoor dat de communicatie vanuit het museum goed verloopt;
 • Je kunt reflecteren en vooruitkijken en schrijft mee aan de beleidsplannen van de afdeling.

Dit breng je mee:

 • Ruime ervaring met het schrijven en redigeren van publieksgerichte teksten (online, gesproken woord, in publieksruimtes, tijdschriftartikelen, interviews);
 • Een relevante WO-opleiding met voorkeur voor een afgeronde opleiding kunstgeschiedenis/ cultuurwetenschappen of vergelijkbare kennis en ervaring.
 • Je bent nieuwsgierig en wilt je verdiepen in de collectie en alle actuele maatschappelijke thema’s die daar mee samenhangen, van mythologie tot #metoo, van slavernijverleden tot verhalen uit de bijbel;
 • Meerdere jaren ervaring in een vergelijkbare functie;
 • Zeer goede sociale en communicatieve vaardigheden in woord en geschrift (Nederlands en Engels);
 • Resultaatgericht, nauwkeurig, omgevingsbewust en inlevend.

Dit bieden wij:

 • Een afwisselende functie in een van de mooiste musea van Nederland.
 • Een arbeidsovereenkomst van 36 uur per week voor de periode van een jaar, met de intentie om deze bij goed functioneren te verlengen.
 • Een salaris in schaal 9 conform de museum CAO, inschaling is afhankelijk van leeftijd en ervaring. Verder biedt de CAO o.a. 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
 • Werkdagen worden in overleg vastgesteld. De werkzaamheden vinden incidenteel plaats buiten kantoortijden. Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.

Belangstelling?
Stuur je motivatiebrief met CV uiterlijk zondag 16 mei 2021 naar vacature-educatie@mauritshuis.nl onder vermelding van Vacature Coördinator Publieksbegeleiding. Neem voor meer informatie contact op met Femke Hameetman, Hoofd Educatie & Programmering (f.hameetman@mauritshuis.nl).

Het Mauritshuis is ervan overtuigd dat een verscheidenheid aan achtergronden en opvattingen het museum zelf maar ook de totstandkoming van onze museale producten ten goede komt. Daarom bouwen wij aan een complementair personeelsbestand, bestaande uit medewerkers met verschillende afkomst en vaardigheden die elkaar versterken.

Wij vragen om een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij indiensttreding.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.