Huis voor de Kunsten Limburg: Adviseur Limburgse taal

Het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond zoekt een Adviseur Limburgse taal voor 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 18-04-2021Het Huis voor de Kunsten Limburg barst van energie want met onze kennis en hulp kan de cultuur en het erfgoed in onze provincie op ons rekenen. We staan met onze poten in de klei (of löss, zand, wat jij wil) om te luisteren naar wat het veld nodig heeft. We connecten graag met anderen, bijvoorbeeld organisaties op het gebied van welzijn en sport. Voor cultuureducatie, cultuurparticipatie en digitalisering steken we graag de handen uit de mouwen. Want wij worden heel blij door het verleden, heden en de toekomst van ons werkveld bereikbaar te maken voor iedereen.

Met oog voor onze missie – wij ondersteunen als kenniscentrum de amateurkunsten, het erfgoed en de professionele kunsten – en de actiekreet “gas erop” op zak, bouw je mee aan een onvergetelijke wereld vol cultuur.

In verband met zwangerschapsverlof zijn wij op zoek naar een tijdelijke

Adviseur Limburgse taal

24 uur per week

De Limburgse taal verbindt mensen. Dat is ook in 2021 nog steeds het geval. Het Limburgs wordt volop gesproken, gezongen, we zien het in de openbare ruimte en jongeren gebruiken het om appjes te maken en voor hun Facebookberichten. Uit onderzoek blijkt dat Limburgers de Limburgse taal als het meest kenmerkende element van hun culturele identiteit beschouwen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat tweetaligheid, dus ook het spreken van een Limburgs dialect, bijvoorbeeld op cognitief vlak veel voordelen biedt.

Maar als iedere kleine taal staat ook het Limburgs onder druk, enerzijds door de alom aanwezige standaardtaal, anderzijds door het toegenomen gebruik van het Engels. Ouders twijfelen of zij hun Limburgse taal wel door zullen geven aan hun kinderen. Het is dus zaak om in actie te komen om ervoor te zorgen dat het Limburgs ook door volgende generaties gesproken blijft worden. Daarom zet het Huis voor de Kunsten Limburg zich in om het gebruik van de Limburgse taal in alle domeinen van de Limburgse samenleving te borgen, behouden en bevorderen.

Je to do-lijst bestaat o.a. uit:

 • het uitvoeren van het plan van aanpak Limburgse taal, Aon de geng!;
 • het in gesprek gaan met verschillende taal- en maatschappelijke organisaties (zoals kinderopvang, onderwijs, gezondheidszorg en media);
 • het verbinden van deze verschillende taal- en maatschappelijke organisaties aan elkaar, aan bestaande en aan nieuwe initiatieven;
 • het volgen van relevante trends en ontwikkelingen op het gebied van de Limburgse taal.

Je herkent jezelf in de volgende punten:

 • je bent in het bezit van minimaal een HBO-diploma;
 • je verstaat dialect (het kunnen spreken is een pre);
 • je hebt affiniteit met de culturele sector, in het bijzonder met de Limburgse taal, en weet wat er op dit moment speelt;
 • je kunt zelfstandig en pro actief werken;
 • je hebt van nature een nieuwsgierige houding en bent een aanpakker;
 • je hebt een scherp oog voor detail;
 • je bent initiatiefrijk;
 • je beheerst de Nederlandse taal feilloos, zowel mondeling als schriftelijk en bent communicatief vaardig.

Wat biedt het Huis?
Voor deze functie geldt een tijdelijke aanstelling op basis van 24 uur per week. Het betreft een zwangerschapsvervanging van 17 mei tot en met 17 oktober 2021. De werkdagen zijn in onderling overleg. Deze functie wordt ingedeeld in functieschaal 8 van de CAO Sociaal Werk.

Het Huis voor de Kunsten Limburg wil een inclusieve organisatie zijn. We zijn vooral nieuwsgierig naar jou en vinden het belangrijk dat ons team een afspiegeling vormt van de Limburgse bevolking. In de selectieprocedure wordt hiermee rekening gehouden.

Solliciteren
Herken je jezelf in bovenstaande? Dan kijken we uit naar jouw motivatie en CV. Stuur deze vóór 19 april 2021 t.a.v. Monika Manders naar monikamanders@hklimburg.nl. De procedure bestaat uit twee gesprekken en mogelijk een opdracht. De eerste gesprekken vinden plaats op woensdag 21 april 2021. De tweede gesprekken op woensdag 28 april 2021.

Vragen?
Voor inhoudelijke vragen over de functie mag je mailen naar Silvia Segers via silviasegers@hklimburg.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.