ESNS (Eurosonic Noorderslag): Commercieel Marketing Manager

ESNS (Eurosonic Noorderslag) in Groningen zoekt een Commercieel Marketing Manager voor gemiddeld 0,55 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 12-04-2021ESNS is met ruim 350 acts, 40.000 bezoekers en 4.200 deelnemende professionals het toonaangevende internationale platform voor de Europese muzieksector. ESNS heeft als missie meer aandacht te genereren voor Europese popmuziek en Europese artiesten een effectieve springplank te bieden naar internationaal succes. De belangrijkste activiteiten zijn de conferentie, de festivals Eurosonic en Noorderslag en de twee Europese projecten: de Music Moves Europe Talent Awards en het European Talent Exchange Programme (ETEP).

ESNS wordt voor de komende vier jaar structureel gesubsidieerd vanuit het Rijk, de provincie en de gemeente Groningen. In januari 2021 organiseerden we een zeer succesvolle online editie van ESNS, en we zetten ons om in 2022 weer een zo live mogelijk evenement neer te zetten. De speerpunten van het beleid zijn de komende jaren: wereldwijd opererende Nederlandse artiest centraal zetten, duurzaamheid, inclusiviteit en verjonging. ESNS werkt volgens de volgende codes: Code Diversiteit & Inclusie, Fair Practice Code en Governance Code Cultuur, en is aangesloten bij de Green Deal en Key Change. Daarom nodigen we iedereen, van alle culturele/sociale achtergronden, uit om te solliciteren.

ESNS is op zoek naar een

Commercieel Marketing Manager

gemiddeld 0,55 fte – startdatum in overleg

Je takenpakket valt grofweg uiteen in drie onderdelen; data, sales en financiën.

Functie
ESNS is georganiseerd in de afdelingen Bedrijfsvoering, Programma, Productie en Marketing. De Commercieel Marketing Manager maakt onderdeel van het managementteam en geeft samen met de Creatief Marketing Marketing leiding aan het marketingteam (circa acht tot tien personen en één of twee stagiaires). ESNS wordt grotendeels gefinancierd door inkomsten uit sponsoring en verkoop van conferentietickets op de internationale markt. Wij zoeken een commerciële marketingspecialist die deze inkomstenbronnen bewaakt en uitbreidt. Een strateeg met een sterke visie en methode gefundeerd op data- en financiële analyse, en met de capaciteiten die visie op een aantrekkelijke manier uit te dragen aan interne en externe stakeholders.

Functie eisen
Wij zoeken een marketing manager met expertise in sales en data en met een internationale oriëntatie. Je richt je op de commerciële zaken rondom ESNS; sales, acquisitie, B2B marketing en financiën (budgetten opstellen en beheren). Je hebt een sterke affiniteit met dataverzameling en -analyse, en stelt het marketingbeleid op vanuit verworven data. In samenwerking met de Creatief Marketing Manager stel je het meerjarenmarketingplan met bijbehorende begrotingen van ESNS op, en draag je zorg voor de uitvoering daarvan.

 • Je hebt aantoonbare ervaring in een soortgelijke functie
 • Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau.
 • Je bent een innovatieve denker, een motivator met een passie voor marketing sales en data.
 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en je kunt goed onder druk werken.
 • Het is belangrijk dat je jouw visie en uitvoeringsplannen goed kunt overbrengen naar interne en externe stakeholders. Dit doe je op een enthousiaste en overtuigende manier.
 • Je vind het leuk om een team van (jonge) mensen aan te sturen en te begeleiden.
 • Ervaring in de muziek- c.q. evenementensector en/of met projectmatig werken is een pre.
 • Vanwege het internationale karakter van ons evenement is goede beheersing van de Engelse taal een must. Engels als moedertaal en Nederlands als tweede taal (goed verstaan en lezen, schrijven en spreken basisniveau) is ook mogelijk.
 • Je hebt affiniteit en en ervaring met financiën en financieel projectmanagement.
 • Je bent een data driven marketeer.

Werkzaamheden

 1. Dataverzameling en -analyse
  • Beheer en onderhoud van de websites en koppelingen naar overige systemen.
  • Implementeren / optimaliseren van data-analyse systemen en hoe hier zo goed mogelijk gebruik van te maken.
  • Het constant analyseren van online verkeer en de conversieratio’s op de website. Op basis van deze analyse worden teamdoelstellingen bijgesteld.
  • Opstellen van periodieke marktinzicht rapportages die dienen als managementinformatie ten behoeve van besluitvorming.
  • UX en CX management: strategisch positioneren van UX in de organisatie, denken in digitale ecosystemen, regie voeren over de digitale en fysieke kanalen om de CX te verbeteren, het opzetten en inrichten van landingspagina’s.
  • Je zorgt ervoor dat rapporten en dashboards toegankelijk zijn en inzetbaar zijn voor de afdelingen Beleid en Financiën, Programmering en natuurlijk de marketing- en salesafdeling.
 2. Sales
  • Monitoring en analyse van markttrends en ontwikkelingen en vertaling naar zakelijke kansen.
  • Bedrijfsverbeteringen opstellen op basis van marktonderzoek en KPI-rapportages.
  • Aansturen van het sales-team en (ondersteuning bij de) vertaling van sales leads naar activaties.
  • Aansturen van het ticketingteam.
  • B2B marketing en ticketing.
 3. Financiën
  • Opstellen van de marketingbudgetten en budgetbewaking.
  • In samenwerking met de Creatief Marketing Manager samenstelling van het marketingteam (bestaande uit voornamelijk freelancers) en (financiële) afspraken maken met de medewerkers.
  • Meedenken over het meerjarenbeleid van ESNS en de vertaling daarvan in de marketingstrategie.

Geboden wordt
Een parttime opdracht op basis van een zzp-opdrachtovereenkomst in de context van ons internationaal gerenommeerde evenement. De startdatum ligt bij voorkeur voor de zomer, en wordt in overleg vastgesteld. Je werkt in een ambitieuze organisatie met medewerkers door heel Nederland en partners in binnen- en buitenland. We houden ons hoofdkantoor in Groningen en hebben een klein kantoor in Amsterdam-Noord. Je werkt gemiddeld 0,55 fte, waarvan minimaal één dag per week op kantoor in Groningen. Wij bieden een parttime overeenkomst of overeenkomst van opdracht aan, gebaseerd op schaal 7/8 (afhankelijk van leeftijd en ervaring) conform CAO Poppodia en -Festivals 2019-2020.

Heb je interesse?
Heb je naar aanleiding van deze vacature vragen of behoefte meer informatie dan kan je terecht bij Nadine Zijp (Interim Hoofd Bedrijfsvoering), telefoon 050 744 03 35 of mail naar: nadine.zijp@esns.nl. Als je geïnteresseerd bent in deze functie stuur dan je motivatie en CV voor 12 april 2021 naar: nadine.zijp@esns.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.