Rotterdam Circusstad: Artistiek Leider

Rotterdam Circusstad in Rotterdam zoekt een Artistiek Leider voor circa 2-2,5 dag per week | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Parttime | Sluitingsdatum: 12-03-2021Stichting Rotterdam Circusstad
In Rotterdam wordt intensief samengewerkt om van Rotterdam dé circusstad van Nederland te maken. Het hechte samenwerkingsverband tussen theaters, gezelschappen, opleidingen en jeugd- en welzijnswerk resulteerde al in een sterk cultureel Rotterdams circusklimaat. Circusstad Festival is het hoogtepunt van de activiteiten en werkt als vliegwiel voor de ontwikkeling van projecten die het bezoeken, beoefenen en creëren van circustheater stimuleert.

Onze missie:
De magie van het nieuwe circus
Rotterdam Circusstad draagt met de presentatie en productie van innovatief circustheater in Nederland bij aan de ontwikkeling van een sterke sector voor circustheater. Vanuit de overtuiging dat circustheater een kwalitatieve bijdrage kan leveren aan de diversiteit en het publieksbereik van de podiumkunsten, willen wij:

  • Het genre circustheater als innovatieve exponent van de podiumkunsten tot bloei brengen;
  • Jong talent en nieuwe makers helpen zich professioneel te ontwikkelen;
  • De diversiteit en omvang van het publiek voor de kunst vergroten;
  • De maatschappelijke kracht van circus benutten voor participatie en empowerment;
  • Rotterdam als levendige internationale cultuurstad profileren in stad en (buiten)land.

Artistiek Leider

Inzet in overleg: 2-2,5 dag per week

In de afgelopen tien jaar is Stichting Rotterdam Circusstad uitgegroeid tot een multidisciplinaire circusinstelling. De stichting staat voor het nieuwe circustheater, dat met de komst van twee belangwekkende internationale circusopleidingen in Nederland een vlucht heeft genomen. Rotterdam Circusstad is aanjager van talloze circusprojecten, zowel op professioneel niveau als op maatschappelijk vlak. Het meest in het oog springende project is het jaarlijkse Circusstad Festival, waar een breed scala aan nationaal en internationaal topcircus wordt getoond.

Met het vertrek van oprichter Maaike van Langen is de Stichting Rotterdam Circusstad op zoek naar een nieuwe artistiek leider. Deze functie vormt samen met de zakelijke leiding de directie van de stichting. De directie ontwikkelt gezamenlijk het beleid voor programmering, publieksbeleving, talentontwikkeling en participatie en vertaalt dat naar concrete projecten. Met de internationale ontwikkelingen in het circus als kompas en de stad Rotterdam als inspiratie geeft de artistiek leider inhoud aan de programmering van Circusstad Festival en projecten op het vlak van talentontwikkeling en social circus. De artistiek leider is als artistiek eindverantwoordelijke het gezicht van het festival.

In januari 2021 is een nieuw cultuurplan in werking getreden, waarbij de stichting met steun van Gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkunsten weer vier jaar in de breedste zin kan bouwen aan de ontwikkeling van circustheater in Nederland.

Rotterdam Circusstad ontwikkelt zich van een puur op het festival gerichte organisatie naar een brede instelling die ook door het jaar heen projecten initieert op het vlak van talentontwikkeling, educatie en social circus.

Hoofdtaak van de artistiek leider is de internationale prospectie en programmering van het jaarlijkse Circusstad Festival. Als artistiek leider vertegenwoordig je de stichting en het samenwerkingsverband in verschillende nationale en internationale netwerken. Je neemt het voortouw in het aangaan van nieuwe partnerships en gebruikt je kennis en netwerk om het beleidsplan te vertalen naar een inspirerend programma op hoog artistiek niveau.

Je bent hands-on in de uitvoering van de projecten. Als ‘primus inter pares’ ben je een voorbeeld voor teamgenoten, geef je sturing aan de organisatie, begeleid je circusartiesten en organisatoren in het artistiek vormgeven van hun projecten en ontwikkel je nieuw beleid voor de periode na 2024. Een belangrijk speerpunt daarbij is het meer divers en inclusief maken van de organisatie conform de uitgangspunten van de code Culturele Diversiteit.

Profiel
In je sollicitatie lezen we graag hoe jouw profiel en jouw visie aansluiten bij deze functie.

Wij bieden:

  • Een duurzame samenwerking, bij voorkeur in zzp-constructie
  • Inzet in overleg 2-2,5 dag per week.
  • Vergoeding conform cao Theater en Dans, schaal 10
  • Een verantwoordelijke functie in een interessante vernieuwende festivalorganisatie.
  • Een enthousiast team met leuke, zelfstandige collega’s.

De stichting Rotterdam Circusstad streeft bewust naar een diverse samenstelling van het team.

Solliciteren:
Ben jij onze nieuwe artistiek leider? En klaar voor Rotterdam?

Stuur je motivatie en cv uiterlijk 12 maart ter attentie van het bestuur van Stichting Rotterdam Circusstad, via Dirk Evers, zakelijk leider – dirk@circusstad.nl.

Voor meer informatie, neem contact op met het bestuur van de stichting via info@circusstad.nl.

De gesprekken met kandidaten en uiteindelijke selectie worden verzorgd door een sollicitatiecommissie met een delegatie van het stichtingsbestuur en de zakelijk leider. Gesprekken starten in de week van 22 maart.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.