Museum De Wieger & Museum Dr8888: Auteur

Museum De Wieger & Museum Dr8888 in Deurne / Drachten zoeken Auteurs | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 15-03-2021In De Wieger staat het buitengewone verhaal van Hendrik Wiegersma (1891-1969) centraal: een huisarts met een markante persoonlijkheid, die zich ontwikkelde tot een van de belangrijkste expressionistische schilders van Nederland. In zijn monumentale huis in Deurne – nu museum De Wieger – had hij regelmatig kunstenaars als Otto van Rees, Adya Dutilh, Ossip Zadkine, Valentine Prax, Moïssey Kogan en Matthieu Wiegman op bezoek. Het accent van de collectie ligt op Nederlandse kunst uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Tot de topstukken behoren werken van Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Theo van Doesburg, Jan Mankes, Constant Permeke en Else Berg.

Museum Dr8888 vertelt verhalen over kunst en cultuur. Daarmee inspireren, stimuleren en verbinden we jong en oud. We presenteren onderscheidende tentoonstellingen van regionaal en (inter)nationaal belang. De collectie geeft een boeiend overzicht van de beeldende kunst van de twintigste eeuw met de nadruk op het Interbellum. De kerncollectie richt zich op de gebroeders Rinsema, die in het begin van de twintigste eeuw in contact kwamen met de internationale avant-garde en zo vertegenwoordigers van De Stijl en de Dada-beweging naar Drachten haalden. Daaruit voortvloeiend bevindt zich een aantal topwerken van Theo Van Doesburg in de collectie en werk van de Duitse dadaïst Kurt Schwitters.

Voor een gezamenlijke tentoonstelling zijn wij op zoek naar

Auteurs

 

Museum Dr8888 en Museum De Wieger bereiden een tentoonstelling voor over vrouwelijke kunstenaars werkzaam in de periode 1900-1950. Hoogtepunten uit hun oeuvre stammen uit het interbellum en de kunstenaars werkten in een herkenbare, eigen stijl. Bovendien waren ze veelal actief in (inter)nationale netwerken van kunstenaars en intellectuelen. Dit groot opgezette project met werk van onder meer Charley Toorop, Else Berg, Jacoba van Heemskerck en Alida Pott zal in de zomer/najaar van 2022 in beide musea te zien zijn.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met verschillende artikelen en korte biografieën over de kunstenaars waar we werk van laten zien. De artikelen geven een tijdsbeeld en gaan dieper in op de artistieke (on)mogelijkheden voor vrouwelijke kunstenaars in de periode 1900-1950.

Voor het schrijven van de artikelen en een deel van de biografieën zijn wij op zoek naar auteurs. We hebben een aantal ideeën in gedachten, maar als je wilt kun je ons ook aangeven welke invalshoek volgens jou interessant zou zijn.

Vereisten

  • Een afgeronde kunsthistorische opleiding met specialisatie (Nederlandse) kunst van de 20ste eeuw.
  • Enkele jaren ervaring met het schrijven van artikelen.
  • Je hebt relevante publicaties op je naam staan.
  • Aantoonbare affiniteit met het onderwerp.
  • Gewend aan het doen van eigen onderzoek.

Wat wij bieden

  • Een marktconforme beloning op basis van circa 3.000 à 4.000 woorden per artikel en circa 1.200 woorden per biografie.
  • Promotie van het boek door de uitgever en beide musea.
  • Een aantal exemplaren van het boek voor je eigen promotie.
  • De mogelijkheid om lezingen te geven bij de tentoonstelling.

Een korte versie van het projectplan sturen we je op verzoek graag toe.

Wil je meer weten?
Neem dan contact op met Annemieke Keizer (conservator Museum Drachten), a.keizer@museumdrachten.nl of Katjuscha Otte (directeur Museum De Wieger), k.otte@dewieger.nl.

Interesse?
Stuur dan je cv en een korte motivatiebrief (maximaal 1 A4) uiterlijk 15 maart 2021 naar info@dewieger.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.