Schauspielhaus Bochum AöR: Dramaturg

Het Schauspielhaus Bochum AöR in Bochum (Duitsland) zoekt een Dramaturg voor 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 07-02-2021Het Schauspielhaus Bochum bestaat sinds 1919 als het gemeentelijk podium van de stad Bochum. Als gesproken theater maakt ook een aanbod van kinder- en jeugdtheater deel uit van het gezelschapsprofiel. De Nederlandse theater- en operadirecteur Johan Simons is sinds seizoen 2018/2019 artistiek leider. Hij geeft het Schauspielhaus Bochum vorm als een stadstheater van de 21ste eeuw, waarin kunstenaars uit verschillende landen en culturen en verschillende disciplines een creatief thuis vinden – naast acteren, dans, performance, film- en installatiekunst en muziek. De kern van het theater is een permanent theaterensemble dat culturele invloeden uit verschillende landen in Europa en de wereld brengt.

De vier locaties zijn het Schauspielhaus, de Kammerspiele, het Oval Office (voorheen Theater Below) en het theatergedeelte (Zeche Eins). Naast hedendaagse interpretaties van groot en klassiek materiaal laat het theater tal van wereldpremières en stukontwikkelingen zien. Producties van het Schauspielhaus Bochum verschijnen in andere theaters in Duitsland en Europa en worden uitgenodigd op internationale festivals.

We zijn vanaf 12 augustus 2021 op zoek naar een

Dramaturg (m/v/d)

40 uur per week

Het Schauspielhaus Bochum in Duitsland en artistiek directeur Johan Simons zoeken een creatieve en communicatieve persoonlijkheid om het inhoudelijke en artistieke profiel van ons theater verder te ontwikkelen. Wij zijn een huis met een divers ensemble, cross-genreproducties en een internationale oriëntatie. In onze programmering staan vragen op het vlak van diversiteit en internationaliteit centraal.

Uw kwalificaties

 • Bij voorkeur enkele jaren beroepservaring als dramaturg.
 • Universiteitsdiploma in een theatergerelateerde richting.
 • Goede kennis van het internationale theaterlandschap, bij voorkeur ook van dans- en interdisciplinaire theatervormen.
 • Goede kennis van de dramatische wereldliteratuur.
 • Goede kennis van hedendaags drama en literatuur, bij voorkeur ook niet-Europees.
 • Goede kennis van het postkoloniale discours.
 • Goede verbale en schriftelijke expressie.
 • Talenkennis: Duits, Engels en bij voorkeur één andere taal.
 • Vermogen om in team te werken, veerkracht, zelfstanding kunnen werken.
 • Goede kennis van de gebruikelijke MS-Office toepassingen.

Je taken

 • Productie dramaturgie.
 • Ontwikkelen van het repertoire.
 • Ontwikkelen van parallelprogramma’s en bijzondere projecten.
 • Teksten schrijven, programma’s redigeren en werken aan de theaterkrant.
 • Inleidingen en publieksgesprekken.
 • Actieve interesse in het culturele leven van de stad en de regio.

Stuur uw aanvraag vóór 7 februari 2021 per e-mail als PDF-document naar: Vasco Boenisch, vasco.boenisch@schauspielhausbochum.de.

Schauspielhaus Bochum AöR
Königsallee 15
44789 Bochum
Duitsland

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.