Waag: Projectmedewerker Smart Citizens Lab

Waag in Amsterdam zoekt een Projectmedewerker Smart Citizens Lab voor 32 tot 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 30-10-2020Waag is een culturele organisatie gehuisvest in het centrum van Amsterdam. Haar activiteiten voert zij uit op het snijvlak van samenleving, kunst en technologie. In de periode ’21-’24 heeft zij in de landelijke en Amsterdamse culturele basisinfrastructuur de positie van ‘Futurelab Design and Technology’.

Missie
Making technology & society more open, fair and inclusive.

Het programma dat Waag doorlopend ontwerpt, innoveert en realiseert vindt plaats in de context van urgente maatschappelijke vraagstukken die in projecten vorm krijgen. Deze kenmerken zich door een grote variëteit en worden altijd gerealiseerd met Amsterdamse, landelijke en internationale partners.

Waag heeft mede aan de wieg gestaan van de digitale samenleving waarin steeds het perspectief van burgerschap en de rol van de kunsten en creativiteit een centrale rol spelen. In de afgelopen 25 jaar heeft Waag bijgedragen aan de ontwikkeling en positionering van digitale cultuur en daarmee een internationale positie verworven.

Waag is een stichting waar ongeveer 50 medewerkers in teams opereren. De organisatie heeft een open werkcultuur en streeft ernaar een afspiegeling te zijn van de samenleving.

Smart Citizens Lab
In het Smart Citizens Lab verkennen we de tools en applicaties waarmee burgers de wereld om zich heen in kaart kunnen brengen. In de afgelopen jaren is er diverse open hardware beschikbaar gekomen en data-platforms ontwikkeld, waarmee burgers de mogelijkheid hebben gekregen zélf hun omgeving te meten en actie te ondernemen.

Binnen het Smart Citizens Lab onderzoeken we in verschillende projecten hoe sensortechnologie bij kan dragen aan het verstevigen van de rol van de burger in vraagstukken rondom leefbaarheid en duurzaamheid. Je draagt in het bijzonder bij aan het project Hollandse Luchten, waarin we onderzoeken hoe burgers met sensoren meer inzicht kunnen krijgen in luchtkwaliteit. In drie pilots brengen we de luchtkwaliteit in kaart en zetten we de inzichten uit de data gezamenlijk om in oplossingen en actie. Meer hierover lees je hier.

Je draagt ook bij aan projecten die te maken hebben met bijvoorbeeld duurzame voeding en participatie rondom waterkwaliteit en geluidoverlast.

Cultuur en waarden
‘Open, fair & inclusive’ zijn al 25 jaar de waarden die Waag hanteert, ook bij de interne bedrijfsvoering en de wijze waarop invulling wordt gegeven aan goed werkgeverschap.

Projectmedewerker Smart Citizens Lab

32 tot 40 uur per week

Samenvatting
Wij zoeken een collega (32 tot 40 uur per week) die een centrale rol gaat spelen in de uitvoering van onze innovatieve citizen science projecten. Als projectmedewerker van het Smart Citizens Lab zorg jij ervoor dat innovatieve ideeën gerealiseerd worden. Je vertaalt ideeën in een scala aan vormen in een, lokale, nationale en internationale context. Je werkt samen met burgers, buurtverenigingen, designers, coders, beleidsmakers, experts en politici om de pilots tot een succes te maken.

Verantwoordelijkheden

 • Het uitvoeren van projectplannen door deze te vertalen naar concepten en werkprocessen die aansluiten bij de doelstelling van Waag.
 • Opzetten, coördineren en uitvoeren van (co-)creatieprocessen, workshops en gebruikersonderzoeken voor projecten, opdrachten en externe consultancy.
 • Presentaties geven en workshops faciliteren met burgers, bestuurders, wetenschappers, designers en politici.
 • Het mobiliseren en betrekken van burgers en andere lokale stakeholders bij projecten en het vormgeven van de samenwerking in pilots.
 • Inzichten en uitkomsten op verschillende manieren visueel weergeven.
 • Bijdragen aan de ontwikkeling van co-creatie methodieken.

Vaardigheden, kennis & affiniteit, kwalificaties & ervaring
Vaardigheden

 • Uitstekende taal- en communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels.
 • Een heldere, overtuigende schrijfstijl.
 • Ervaring met werken onder druk, snel schakelend tussen verschillende projecten en onderwerpen.

Kennis / affiniteit

 • Interesse in en kennis van het snijvlak van kunst, (burger)wetenschap en technologie.
 • Affiniteit met milieu-urgenties, duurzaamheid en technologie in maatschappelijke context.
 • Affiniteit met luchtkwaliteit en/of data analyse en/of sensortechnologie is een pre.
 • Creatieve ontwerpvaardigheden zijn een pre.

Kwalificaties / ervaring

 • Hbo of universitair geschoold op het gebied van milieubeleid of milieuwetenschappen, sociale wetenschappen of vergelijkbaar.
 • Minimaal drie jaar ervaring in een soortgelijke rol.
 • Aantoonbare ervaring met ontwerpprocessen, co-creatie methodes en design thinking.
 • Ervaring met het opzetten en/of begeleiden van workshops en evenementen.
 • Enige ervaring met het meten van de leefomgeving en/of citizen science.

De kandidaat is pragmatisch en enthousiast en maakt keuzes in complexe projecten waarin maatschappelijke innovatie centraal staat. Met hulp van creatieve methoden en co-creatie processen geef je in een team vorm van de toekomst van maatschappelijke vraagstukken.

Het is relevant om grote hoeveelheden data en indrukken te verwerken. Daarbij is makkelijk als je goed bent in het visualiseren daarvan. Je voelt en bent verbonden met de missie van het team: het democratiseren van de toegang tot technologie.

Eigenschappen, Instelling en gedrag
Eigenschappen

 • Creatief
 • Initiatiefrijk
 • Zelfstandig
 • Integer
 • Stressbestendig, goede planner

Instelling en gedrag

 • Maatschappelijk geëngageerd
 • Gemotiveerd, intrinsiek gedreven
 • Positief

Condities
De werklocaties zijn Huis De Pinto en de Waag, in het centrum van Amsterdam. De salarisindicatie voor deze functie is € 2.150 tot € 2.550,- per maand (op basis van 40 uur per week), afhankelijk van kennis en ervaring. Voor vragen ten aanzien van deze vacature kan je contact opnemen met Judith Veenkamp judith@waag.org.

Solliciteren via onderstaande button kan tot en met 30 oktober 2020. Diversiteit is cruciaal om technologie en de samenleving meer open, eerlijk en inclusief te maken. Daarom moedigen we kandidaten van diverse culturele achtergronden aan om te solliciteren.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.