Stichting Verhalende Journalistiek: Bestuursvoorzitter

De Stichting Verhalende Journalistiek in Amsterdam zoekt een Bestuursvoorzitter voor ± 2 uur per week | Vacature voor een Onbezoldigde functie | Sluitingsdatum: 02-11-2020De Stichting Verhalende Journalistiek is opgericht voor en door journalisten met een voorliefde voor de verhalende journalistiek en narratieve non-fictie. Middels verschillende activiteiten laten wij beginnende en gevestigde journalisten kennismaken met toonaangevende verhalende producties en bieden we waardevolle inzichten, inspiratie en bruikbare technieken voor wie zelf met narratieve non-fictie aan de slag wil. Ons doel is om gedegen journalistiek en de kracht van goede verhalen vertellen samen te brengen en het bevorderen van de kennis en effectieve toepassing van verhalende technieken binnen de Nederlandstalige journalistiek.

De Stichting bestaat uit een onbezoldigd bestuur en een klein projectbureau, bestaande ui een zelfstandig werkende coördinator / programmamaker (parttime) en twee medewerkers. Zie onze website voor meer informatie.

Wij zoeken per november 2020 een nieuwe

Bestuursvoorzitter

± 2 uur per week

Las jij ​Laura H.​ in één ruk uit? ​Raak je niet uitgepraat over ​De Plantage Van Onze Voorouders ​en was je sprakeloos na het zien van ​For Sama​?​ Met verhalende journalistiek komen waargebeurde verhalen tot leven. Geloof jij in het belang van gedegen journalistiek en de impact van een goed verhaal? Misschien ben jij dan wel de nieuwe bestuursvoorzitter van de Stichting Verhalende Journalistiek!

Wat houdt de functie in?
Als bestuursvoorzitter denk je actief mee over de koers van de stichting en mogelijke samenwerkingen met andere partijen. Samen met onze coördinator, penningmeester en secretaris vorm je het dagelijks bestuur en ben je vast aanspreekpunt voor het projectbureau. Verder leidt je de maandelijkse bestuursvergaderingen. Je hebt een brede journalistieke interesse en wilt graag helpen om de stichting en de verhalende journalistiek naar een hoger plan te tillen.

De werkzaamheden zijn

 • Het voorzitten van de maandelijkse vergaderingen (maximaal tien per jaar).
 • Overleg met de coördinator en penningmeester over mogelijke nieuwe samenwerkingen en nieuw te ontwikkelen activiteiten.
 • Mede vormgeven van de toekomstige koers en strategie van de stichting.

Wie zoeken we?

 • Iemand met sterke en aantoonbare affiniteit met verhalende journalistiek.
 • Iemand met kennis van en contacten in de (inter)nationale journalistiek.
 • Iemand met ervaring in een leidinggevende / bestuurlijke functie.
 • Iemand die een actieve rol kan vervullen binnen het bestuur.
 • Iemand die vanaf november 2020 beschikbaar is.

We nodigen kandidaten van alle culturele achtergronden en leeftijden uit om te solliciteren.

Onze activiteiten
Voor jaarlijkse activiteiten als Meestervertellers, de True Stories conferentie en de Gerard van Westerloo-lezing, workshops en (online) lezingen selecteren wij ​de beste narratieve non-fictie uit binnen- en buitenland, met speciale aandacht voor verhalende journalistieke producties uit Nederland, Vlaanderen en Europa ​– niet alleen in geschreven vorm, maar ook podcasts, online, fotografie, documentaire, radio, televisie en crossmediale producties. De focus ligt op het delen van lessen uit het maakproces en het uitwisselen van kennis tussen verschillende narratieve disciplines. Sinds kort werken wij samen met andere journalistieke organisaties aan nieuwe evenementen over de toegevoegde waarde van verhalende technieken voor onder andere de wetenschaps- en onderzoeksjournalistiek.

Het bestuur
Het bestuur van de Stichting Verhalende Journalistiek bestaat uit een groep enthousiaste journalisten en mediaprofessionals uit verschillende disciplines. De bestuursleden zijn veelal actief in de programmacommissie en/of Meestervertellers-redacties en brengen ieder hun eigen expertise mee. Tijdens de maandelijkse vergadering komen het bestuur en de coördinator samen. Hierbij worden aankomende activiteiten besproken en helpen de bestuursleden op basis van hun eigen expertise bij het uitzetten van de strategie en het inhoudelijke beleid.

Wat bieden we?
De functie van bestuursvoorzitter is onbezoldigd, maar biedt ook unieke voordelen / kansen:

 • Je maakt deel uit van een groep betrokken professionals die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen binnen de (verhalende) journalistiek.
 • Je hebt toegang tot een groot internationaal netwerk van verhalend journalisten.
 • Je kunt zelf in gesprek met vooraanstaande makers uit binnen- en buitenland; indien dit jou aanspreekt ook als interviewer tijdens onze evenementen of als sprekerscoach.
 • Je hebt veel vrijheid om samen met de coördinator en het bestuur vorm te geven aan nieuwe samenwerkingen en activiteiten.
 • Je kunt bijdragen aan de publieke discussie over de voordelen en valkuilen van verhalende journalistiek.

Geïnteresseerd?
Stuur je reactie vóór 2 november 2020 naar bestuur@verhalendejournalistiek.nl. De gesprekken vinden plaats tussen 26 oktober en 6 november 2020. Heb je nog vragen en wil je graag een bestuurslid spreken, mail dan naar Inge Oosterhoff (secretaris): ​ingeoosterhoff@gmail.com

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.