Het Nieuwe Instituut: Programmamanager Design en Architectuur

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt een Programmamanager Design en Architectuur voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 29-10-2020Het Nieuwe Instituut is er voor professioneel ontwerpend Nederland en het geëngageerde publiek dat in architectuur, design en digitale cultuur geïnteresseerd is. Het instituut is een erfgoedinstelling. Het beheert de rijkscollectie voor architectuur en zet zich in voor het beheer en de ontsluiting van design en digitale cultuurarchieven. Het Nieuwe Instituut stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en debattenprogramma’s in binnen- en buitenland.

Trefwoorden die Het Nieuwe Instituut karakteriseren zijn: nieuwsgierig, meerstemmig, sociaal, ecologisch, experimenteel, Rotterdam/ regionaal/ nationaal/ internationaal, (zelf)kritisch, plezier, gastvrij, uitgesproken, toegankelijk, een goede opdrachtgever, een lerende organisatie, continu in transformatie.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt per direct een

Programmamanager Design en Architectuur

32 uur per week

De afdeling Programma is verantwoordelijk voor de bemiddeling met het publiek, waaronder gebruikers en deelnemers, onder meer via tentoonstellingen en een grote variëteit aan events (o.a. Thursday Night Live!). Programma’s komen tot stand in samenwerking met netwerkpartners en communities rond het instituut.

De Programmamanager die wij zoeken is verantwoordelijk voor de programma’s rond (maar niet beperkt tot) design en architectuur.

De functie omvat
Je vertaalt ontwikkelingen in design en architectuur, vaak in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen in inspirerende programma’s en formats. Meerstemmigheid is daarin het leidende principe, en je geeft mede vorm aan diversiteit en inclusie binnen het instituut. In plaats van een canon te representeren, waarbij ieder toegevoegd hoofdstuk de geldigheid van het voorgaande versterkt, geeft het zoeken naar meerstemmigheid de kans om uiteenlopende perspectieven te kiezen. Dat biedt ruimte om meerdere verhalen naast elkaar te vertellen die elkaar niet noodzakelijkerwijs bevestigen.

Je nodigt curatoren uit (of treedt zelf als zodanig op), initieert, organiseert en coördineert programmatische werkzaamheden, passend binnen het programmaplan met begroting. Je werkt samen in een team van Programmamanagers en Producenten, en met de verschillende afdelingen van het instituut aan de realisatie van de projecten.

Wat zijn je resultaatgebieden

 • Inhoudelijke koers programmalijn(en)
 • Ontwikkelen formats met aandacht voor de verhouding tussen online en offline aanbod
 • Signaleren van mogelijkheden voor de organisatie in het ontwerpveld en de maatschappij en die vertalen naar programmaonderdelen
 • Het aangaan van partnerships en onderhouden van het netwerk
 • Selecteren van ontwerpers in overleg met de Art Director
 • Opstellen van programma- en projectplannen en begrotingen
 • Productievoorbereiding en bewaken voortgang programma’s en projecten
 • Representeren van Het Nieuwe Instituut en de eigen programmalijn(en) in het bijzonder
 • Overtuigende gesprekspartner zijn voor hoofd en management team
 • Vertalen van de doelstelling diversiteit en inclusie binnen programmalijnen

Wij vragen

 • Strategisch denk- en werkniveau
 • Proactief, initiatiefrijk en resultaatgericht
 • Creatief en verbindend vermogen
 • Extern gericht
 • Communicatie- en presentatiekracht in gesproken woord en geschreven tekst
 • Kennis van ontwerpwereld, ervaring in de culturele sector
 • Gedreven door inhoudelijke affiniteit met ontwerp in relatie tot maatschappelijke vraagstukken

Wij bieden
Een aanstelling voor 1 jaar, met mogelijkheid tot verlenging bij goed functioneren. Een passend en marktconform pakket arbeidsvoorwaarden. Een prettige werkomgeving in een dynamische organisatie waarin je actief bent met vaste collega’s en een flexibele schil van freelance opdrachtnemers.

Meer weten
Neem voor meer informatie over de inhoud van de functie contact op met Flora van Gaalen, Hoofd Programma, 06-47242763. Voor vragen over de procedure neem je contact op met Roos Hamers, Human resources, 010–4401326.

Reageren
Sollicitaties kunnen in een zelfgekozen vorm tot en met 29 oktober 2020 gestuurd worden. 1e gespreksronde in week 45, 2e gespreksronde in week 46.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.) is een belangrijk aandachtspunt van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut streeft overeenkomstig naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.