Museum Boijmans Van Beuningen: Conservatoren

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zoekt drie Conservatoren voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 05-10-2020Een collectie van zeer grote kwaliteit, gespreid over vele eeuwen en disciplines, maakt Museum Boijmans Van Beuningen partner in een internationaal netwerk van toonaangevende musea. Werken met zo’n veelzijdige collectie in Rotterdam, met zijn 660.000 inwoners en 175 talen, en van oudsher vele verzamelaars van betekenis, leidt tot dynamiek en steeds weer nieuwe ideeën en verbindingen.

Depot Boijmans Van Beuningen maakt vanaf 2021 alle collecties volledig publiek toegankelijk en verklaart hoe een kunstmuseum zijn collectie beheert, restaureert en onderhoudt. Onze innovatieve kracht als kennisinstituut uit zich in de succesvolle Boijmans Studies, de tentoonstellingen en educatieve projecten die het museum – ook in deze transitperiode – tot stand brengt. In de jaren van renovatie en vernieuwing van het gebouw richten wij ons op het verbeteren van onze methodiek en ons publieksbereik. Interactie met bezoekers, verzamelaars, media en collega’s is een belangrijk aspect van het werken in Museum Boijmans Van Beuningen, waar de kunst wordt gevierd en de kunstenaars en ontwerpers, en de context waarin zij werken en leven, centraal staan.

Voor onze conservatorenstaf zoeken we, met onmiddellijke ingang een

Conservator Oude Meesters

voor de periode van de 15e tot halverwege de 19e eeuw

32 uur in de week

En met ingang van 2021 een

Conservator Tekenkunst

voor de periode van de 15e tot de 21e eeuw

32 uur in de week

Conservator Toegepaste Kunst
& Design

voor de periode van 15e tot de 21e eeuw

32 uur in de week

Profiel
Je hebt minstens vijf jaar ervaring als professional in een museum en voltooide een kunsthistorische opleiding op wo-niveau. Je publiceert en je communiceert voortreffelijk. Op inventieve wijze lever je een bijdrage aan het onderzoeken en presenteren van de verzameling. Je draagt bij aan de verzorging van de collectie, doet wetenschappelijk onderzoek, publiceert daarover, bedenkt tentoonstellingen, evenementen en verdiept en genereert kennis die de verzameling betekenis geeft. Breed begrip van en inzicht de disciplines in de verzameling en een open geest voor de samenleving vormen je basis. Graag draag je bij aan het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen, je onderhoudt contacten met particuliere verzamelaars en zet je in bij de begeleiding van het publiek. Je staat midden in de samenleving en onderkent de rol die een museum heeft als katalysator van vernieuwing en cultuurdrager.

Functie-inhoud

 • Het ontwikkelen van programma voor Depot en Museum Boijmans Van Beuningen, alsmede reizende tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
 • Het doen van (toegepast) wetenschappelijk onderzoek en schrijven voor tentoonstellingen, publicaties en online. Bijdragen aan de collectie-ontwikkeling, zowel op het gebied van de conservering, het verzamelen, de educatieve deskundigheid van het museum en aan de ontwikkeling en vernieuwing van presentaties van het museum.
 • Het werken voor nieuwe en bestaande publieksgroepen en het werken met bruikleengevers en particuliere verzamelaars.
 • Het opzetten van nieuwe strategieën en (internationale) samenwerkingsverbanden met andere kunstmusea.

Functie-eisen

 • Je bent een energieke, resultaatgerichte professional op wetenschappelijk niveau.
 • Je hebt ruime ervaring (minimaal vijf jaar) in een vergelijkbare functie
 • Je bent open van geest, collegiaal en goed op de hoogte van wat er (inter)nationaal speelt, zowel in je vakgebied als op maatschappelijk.
 • Je hebt gepubliceerd in relevante tijdschriften en catalogi en spreekt graag in het openbaar, in de moderne talen.
 • Je netwerk is goed ontwikkeld, ook internationaal.
 • Je hebt ervaring met digitale collectie inventarissystemen (bij voorkeur TMS), met projectmatig en agile werken.
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend. Goede mondelinge en schriftelijke kennis van andere talen is een aanbeveling
 • Wonen in Rotterdam wordt op prijs gesteld.

Wij bieden
Een uitdagende functie in een dynamisch museum, dat zichzelf de komende jaren bouwkundig en organisatorisch vernieuwt. Salariëring vindt plaats volgens de museum-cao en is marktconform.

Boijmans Van Beuningen erkent het belang en de noodzaak van diversiteit in de organisatie en streeft naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand, conform de Code Diversiteit en Inclusie.

Sollicitatie
Solliciteren kan tot en met 5 oktober 2020 via onderstaande sollicitatiebutton.

Meer informatie
Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Sjarel Ex, Directeur/bestuurder en/of Sandra Kisters, Hoofd Collectie & Onderzoek, via ex@boijmans.nl en kisters@boijmans.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.