Van Dooren Advies: Trainees Fondsenwerving

Van Dooren Advies zoekt Trainees Fondsenwerving voor 32 uur per week | Vacature voor een Leertraject, Traineeship | Sluitingsdatum: 01-08-2020


Sinds 1984 is Van Dooren Advies actief op het gebied van fondsenwerving en sponsoring in de culturele sector. Wij hebben talloze theaters, musea, uitvoerende gezelschappen en andere culturele instellingen geholpen met het optimaliseren van hun positionering, organisatiestructuur en fondsenwerving. Wij onderzoeken, adviseren en voeren uit.

Wij zoeken voor ons VDA Young Talent Program

Trainees Fondsenwerving

32 uur per week

Heb jij een passie voor cultuur en/of maatschappij en word je enthousiast van het idee dat je commercieel bij kan dragen aan betekenisvolle non-profitprojecten mét impact? 1 september 2020 gaat het VDA Young Talent Program weer van start!

Voor het VDA Young Talent Program zijn wij op zoek naar hands-on, leergierige en sociale talenten die per 1 september aan de slag willen bij een toonaangevende non-profitorganisatie. Kun je echter niet wachten tot 1 september? Wij zoeken ook een trainee die per direct ons eigen team komt versterken en meedraait in het VDA Young Talent programma.

Als talent wordt je in overleg voorgesteld aan een organisatie. Als er een match is richt je je samen met de opdrachtgever een jaar lang op fondsenwerving; van strategie tot uitvoering. Gelijktijdig word je door onze adviseurs getraind en gecoacht in de juiste vaardigheden en competenties. Benieuwd naar het programma? Lees hieronder meer!

Kaalslag of cultuuromslag?
Als bureau ontwikkelt VDA samen met haar opdrachtgevers strategieën en plannen op het terrein van fondsenwerving, cultuursponsoring en relatiemanagement. De ervaring leert ons dat goede plannen nog te vaak stranden bij de uitvoering, omdat er niet voldoende wordt geïnvesteerd in zakelijke mankracht. Veelal zijn gebrek aan geld, kennis, mensen en interne bereidheid om daadwerkelijk te verzelfstandigen de grote boosdoeners. De kosten gaan nog te weinig voor de baten uit, met als gevolg dat de uitvoering van kansrijke plannen stagneert. Wat de culturele en maatschappelijke sector nodig heeft is duurzame en doelgerichte ondersteuning als motor achter de fondsenwerving: zakelijke medewerkers in het hart van de eigen organisatie. Het VDA Young Talent Program is ontwikkeld met als doel om bovengenoemde barrière voor culturele en maatschappelijke organisaties te verlagen, waarbij het evenzeer als waardevolle springplank dient voor jonge zakelijke talenten.

Profiel en perspectief
Met deze vacature roept VDA net afgestudeerde kandidaten op om zich aan te melden voor het VDA Young Talent Program dat op 1 september aanstaande weer van start gaat. Voor op ons kantoor te Amsterdam zoeken wij echter per direct een trainee. De talenten hebben passie voor kunst, cultuur en/of maatschappij en worden enthousiast van het idee dat ze zakelijk bijdragen aan betekenisvolle projecten mét impact. Onze talenten ontwikkelen geen strategie, ze voeren de strategie uit. Ze zijn in staat mensen mee te nemen in hun enthousiasme. Daar zijn specifieke vaardigheden en competenties voor nodig, waar de adviseurs van VDA de talenten op selecteren en voor opleiden.

De potentiële Young Talents Fundraising:

  • Studenten die op het punt staan hun bachelor- of masteropleiding op hbo- of wo-niveau af te ronden en/of de young professional die een carrièreswitch wil maken;
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk;
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen;
  • Sociaal sterk, diplomatiek en mét overtuigingskracht;
  • Affiniteit met de culturele sector, gezondheidszorg of goede doelen;
  • ‘Doener met brains’: een (aan)jager met flair, commercieel en creatief;
  • In staat om mensen mee te kunnen nemen in enthousiasme;
  • Een zelfstandige werker, proactief met een hands- on mentaliteit;
  • Minimaal twaalf maanden inzetbaar, voor 32 uur per week.

Opbouw programma
Talenten die door VDA zijn geselecteerd, mogen deelnemen aan het programma. De deelnemende talenten ontvangen een overzicht van deelnemende opdrachtgevers (waarvan VDA er één is)en kunnen hun voorkeur uitspreken. In juli/augustus worden de talenten vervolgens aan de opdrachtgevers voorgesteld. Zodra een match tot stand is gekomen, krijgt een talent een overeenkomst aangeboden door de betreffende opdrachtgever. Daarna doorlopen de talenten in september samen een trainingsprogramma bij VDA en worden klaargestoomd voor hun rol bij de opdrachtgever. Deze fase van het programma bestaat uit een reeks van relevante trainingen en workshops én een deel uit zelfstudie. De trainingen worden verzorgd door de adviseurs van VDA. Deze maand wordt tevens gebruikt om de opdrachtgever goed te leren kennen.

Na een maand beginnen de talenten met de benodigde vaardigheden aan hun traineeship op locatie bij de opdrachtgever. Deze periode duurt dan nog elf maanden. Tijdens deze periode vinden negen intervisiesessie van twee uur plaats met een adviseur van VDA. Tijdens deze sessies wordt ingegaan op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast worden alle talenten (ook uit eerdere edities) twee keer per jaar uitgenodigd voor de VDA Young Talent Club netwerkborrel, een essentiële netwerkbijeenkomst voor startende fondsenwervers. Een talent ontvangt maandelijks een onkostenvergoeding van € 800,- exclusief reiskosten van de opdrachtgever op basis van 32 uur per week.

Deelnemende organisaties
In voorgaande edities deden onder meer de volgende opdrachtgevers mee: Paradiso, Haags Historisch Museum, Amsterdam Museum, Luther Museum, Podium Fluor, Bibliotheek Rijn en Venen, Mensen Maken Amsterdam, Vereniging De Zaansche Molen, Prinsengrachtconcert, Kasteel Sypesteyn, Bibliotheek Deventer, Wereldouders, Geofort, Stichting Culturele en Kunstzinnige Vorming Beverwijk.

Verder zijn onze talenten na hun carrière bij VDA gaan werken voor organisaties zoals Nationale Opera & Ballet, KWF Kankerbestrijding, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, IMC Weekendschool, Johan Cruyff Foundation, Delft Chamber Music Festival, Rijksmuseum Amsterdam, War Child, FOAM, Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Het Nationale Theater, Waag Society en Cultuurgebouw Haarlemmermeer, Geofort, Wereldouders, Bibliotheek Deventer.

Inmiddels voeren wij de eerste gesprekken met nieuwe Opdrachtgevers. Wil je weten wie dat zijn? Reageer dan snel en stuur je cv en motivatiebrief naar Lilian van Wijngaarden, lilian@vandoorenadvies.nl. Meer informatie is te verkrijgen via tel.: 020 530 40 30.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.