Universiteit Leiden: Hoofd Diensten Bijzondere Collecties

De Universiteit Leiden in Leiden zoekt een Hoofd Diensten Bijzondere Collecties voor 1.0 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 02-08-2020De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) is een internationaal toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat en met geavanceerde diensten voor onderwijs en onderzoek. De UBL verzorgt de wetenschappelijke informatievoorziening als trusted partner in kennis voor onderzoekers, docenten en studenten. Wij creëren betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten in samenwerking met andere vooraanstaande partijen in binnen- en buitenland. Wij staan wereldwijd bekend om onze bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. De UBL is een veeleisende en inspirerende werkomgeving die vele kansen biedt voor medewerkers om zich verder te ontwikkelen.

De divisie Onderzoek- en Onderwijsdiensten van de Universitaire Bibliotheken Leiden zoekt een

Hoofd Diensten Bijzondere Collecties

38 uur uur per week / 1.0 fte

Werkzaamheden
Ben je een ervaren leidinggevende en heeft u een duidelijke visie op de dienstverlening aan onderzoekers, studenten en andere bezoekers van de UBL die gebruik willen maken van de omvangrijke bijzondere collecties? Heb je gedegen kennis van beheer, behoud, ontsluiting, digitalisering en gebruik van historische boekencollecties, archiefmateriaal en ander erfgoed? De UBL heeft een uitdagende baan voor je.

Als hoofd Diensten Bijzondere Collecties (DBC) geef je leiding aan een team dat zorg draagt voor de ontsluiting, restauratie en digitalisering van de bijzondere collecties, in overleg met de conservatoren van de UBL. Tevens verzorgt het team de dienstverlening met de bijzondere collecties in de Leeszaal Bijzondere Collecties. Tot je taken behoren:

 • Direct leiding geven aan de afdeling Diensten Bijzondere Collecties (17 medewerkers);
 • Eindverantwoordelijkheid voor het beheer, behoud, ontsluiting, digitalisering en gebruik van de bijzondere collecties van de UBL in samenwerking met de conservatoren;
 • Eindverantwoordelijkheid voor de dienstverlening in de Leeszaal Bijzondere Collecties;
 • Aansturen van het restauratieatelier en de digitaliseringsstraat van de UBL;
 • Het vergroten van de vindbaarheid en zichtbaarheid van de erfgoedcollecties van de UBL, inclusief het Academisch Historisch Museum, door middel van ontsluiting, digitalisering en bruiklenen;
 • Adviseren van het managementteam van de UBL over beleidsontwikkelingen en kwaliteitsverbetering van de dienstverlening met betrekking tot de bijzondere collecties;
 • Coördinatie van het regelen van auteursrechten bij digitalisering;
 • Onderhouden van relaties met externe dienstenleveranciers, bijvoorbeeld op het gebied van restauratie en digitalisering.

Profiel

 • Afgeronde wo-opleiding op tenminste Masterniveau;
 • Leidinggevende ervaring (minimaal 3 jaar);
 • Ruime ervaring met projectmatig werken;
 • Goede kijk op innovatieve ontwikkelingen rond (de digitalisering van) wetenschappelijk en cultureel erfgoed;
 • Kennis van de actuele ontwikkelingen in wetenschappelijke informatievoorziening;
 • Affiniteit met beheer, behoud, ontsluiting en digitalisering van erfgoedcollecties;
 • Vertrouwdheid met auteursrechtelijke aspecten op het gebied van digitaal erfgoed;
 • Uitstekende uitdrukkingsvaardigheid in zowel de Nederlandse als de Engelse taal;
 • Kerncompententies: verbindend leiderschap, sturen op resultaat, klantbetrokkenheid, plannen en organiseren, organisatiesensitiviteit, overtuigingskracht, kostenbewust handelen, communicatie, samenwerking;
 • Bij indiensttreding is het overleggen van een verklaring omtrent gedrag vereist.

Wij bieden
Het dienstverband wordt aangegaan conform de cao Nederlandse Universiteiten, in eerste instantie voor de duur van een jaar, met bij goed functioneren uitzicht op verlenging. Daarna behoort bij goed functioneren en gelijkblijvende omstandigheden een dienstverband voor onbepaalde tijd tot de mogelijkheden. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, maximaal € 5.127,- bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal 11).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%) en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen.

Diversiteit
De Universiteit Leiden hecht groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in haar instelling ondervertegenwoordigd zijn.

Informatie
Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Marco de Niet, divisiemanager Onderzoek- en onderwijsdiensten 071-5271575, e-mail m.c.de.niet@library.leidenuniv.nl of André Bouwman, conservator Westerse Handschriften 071-5272853, e-mail A.T.Bouwman@library.leidenuniv.nl.

Solliciteren
Sollicitaties, voorzien van het vacaturenummer en vergezeld van een motivatiebrief en cv, kunnen tot en met 2 augustus 2020 per e-mail worden gericht aan vacaturespenoservices@bb.leidenuniv.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.