Het Nieuwe Instituut: Applicatiebeheerder Adlib

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt een Applicatiebeheerder Adlib voor 40 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 31-05-2020Het Nieuwe Instituut is er voor professioneel ontwerpend Nederland en het bredere publiek dat in architectuur, design en digitale cultuur geïnteresseerd is. Het instituut beheert de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, stimuleert onderzoek, programmeert tentoonstellingen en lezingen- en debattenprogramma’s in binnen- en buitenland. Het Nieuwe Instituut werkt met een kern van enthousiaste en betrokken vaste medewerkers en een flexibele schil van tijdelijke opdrachtnemers. De organisatie biedt functies voor professionals in verschillende stadia van hun carrière, van startende talenten tot ervaren experts.

Het Nieuwe Instituut zoekt per direct voor de afdeling Erfgoed een

Applicatiebeheerder Adlib

40 uur per week

De Applicatiebeheerder ADLIB werkt bij de afdeling Erfgoed, die de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw beheert, ontsluit en toegankelijk maakt voor publiek. De Rijkscollectie bevat tekeningen, foto’s, affiches en maquettes uit de archieven en verzamelingen van Nederlandse architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwers. Daarnaast is er een internationaal georiënteerde bibliotheek met boeken en tijdschriften over architectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, interieur, kunst, design en digitale cultuur.

Wat houdt de functie in
De Applicatiebeheerder faciliteert interdisciplinair en object-gebaseerd onderzoek door bibliografische en documentaire collectiedata samen met onderzoeksdata te verzamelen, te ontsluiten, te archiveren en digitaal ter beschikking te stellen. De applicatie ADLIB wordt gebruikt voor het beheer van de bibliotheekcollectie en de archieven en voor de registratie van interne en externe bruiklenen van collectiestukken. Naast data bevat ADLIB alle te bewaren digitale stukken die vanuit de digitale werkomgeving geautomatiseerd worden overgebracht.

De Applicatiebeheerder ADLIB voert het functioneel en technisch beheer over de diverse ADLIB-applicaties, ondersteunt alle ADLIB-gebruikers, organiseert interne gebruikersbijeenkomsten en onderhoudt nauw contact met de ADLIB-leverancier ten behoeve van door te voeren aanpassingen, upgrades en maatwerk. De Applicatiebeheerder rapporteert aan de afdelingsmanager. De Applicatiebeheerder heeft een zelfstandige centrale rol binnen de afdeling Erfgoed en werkt samen met de applicatiebeheerder van de afdeling ICT, die diverse andere applicaties beheert. De Applicatiebeheerder ADLIB heeft een belangrijke rol in de verbinding tussen de verschillende disciplines binnen de afdeling Erfgoed en met relevante externe instellingen. De Applicatiebeheerder werkt mee in projecten met de leverancier en met eventuele externe consultants.

De functie omvat

 • Zelfstandig onderhouden en beheren van de applicaties ADLIB, zodanig dat de systemen doelmatig en efficiënt werken en met een lange termijnvisie;
 • Het signaleren van noodzakelijk wijzigingen, en het proactief aandragen van oplossingen;
 • Fungeren als eerste aanspreekpunt voor gebruikers van de applicaties (eerstelijns gebruikersproblemen, helpdesk);
 • Het begeleiden van ADLIB-gebruikers, en het voorlichten / adviseren bij en initiëren van mogelijke oplossingen bij applicatieproblemen;
 • Ontwikkelen van oplossingen voor verschillende vragen vanuit de afdeling;
 • Uitvoeren van conversies om collectiebestanden naar ADLIB over te brengen;
 • Voeren van Thesaurusbeheer om de stamgegevens binnen de collecties te beheren in samenspraak met de archivarissen, conservatoren, bibliothecarissen en beheer en behoudmedewerkers;
 • Zorgen voor ontwikkeling, uitbreiding, aanpassing van (gebruikers)handleidingen ADLIB.

Wij vragen

 • HBO werk- en denkniveau of een vergelijkbaar niveau door een combinatie van aantoonbare beroepservaring en relevante IT-cursussen;
 • Gedegen kennis van en ervaring met ADLIB-applicaties of vergelijkbare applicaties;
 • Ervaring met het trainen van gebruikers en vaardigheid in het goed overbrengen van informatie;
 • Ervaring met het werken in projecten;
 • Affiniteit met het werkveld van collectiebeheerders en conservatoren;
 • Proactief kunnen werken met een grote eigen zelfstandigheid en verantwoordelijkheid;
 • Uitstekende sociale vaardigheden, een teamspeler;
 • Ervaring met SQL-databases en XML- en XSL-transformaties;
 • Ervaring met Open Refine en data cleaning technieken;
 • Interesse voor en bij voorkeur ervaring met open source software en (linked) open data.

Profiel

 • Zelfstandig kunnen plannen, uitvoeren en organiseren;
 • Proactieve en servicegerichte instelling;
 • Consequent, nauwkeurig en snel in het oppakken, uitvoeren en opvolgen van projecten;
 • Oplossingsgerichte en pragmatische instelling;
 • Sociaal en communicatief vaardig;
 • Sterk conceptueel en analytisch vermogen;
 • Gericht op samenwerking.

Wij bieden
Een aanstelling voor 1 jaar met uitzicht op verlenging bij goed functioneren. Een passend en marktconform pakket arbeidsvoorwaarden. Een prettige werkomgeving in een dynamische organisatie waarin je actief bent met ruim 100 collega’s en een flexibele schil van freelance opdrachtnemers.

Meer weten?
Neem voor meer informatie over deze functie contact op met B. Mousavi, General manager Erfgoed, +31 (0)10 440 1220. Voor vragen over de procedure kun je contact opnemen met Roos Hamers, HR afdeling, 010 – 440 1326.

Reageren
Sollicitaties, in de vorm van een motivatiebrief en CV, kunnen tot en met 31 mei 2020 gestuurd worden.

Het vieren en stimuleren van diversiteit in brede zin (blikrichtingen, denkbeelden, cultuur, leeftijd, gender, seksuele voorkeur, geloof etc.) is een belangrijk aandachtspunt van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut streeft overeenkomstig naar een evenwichtig samengesteld personeelsbestand. In de selectieprocedure wordt hiermee rekening gehouden. Bij onderlinge afweging van kandidaten geldt bij gelijke geschiktheid een voorkeur voor interne kandidaten.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.