de Bibliotheek Utrecht: Collectiespecialist Managementrapportages

De Bibliotheek Utrecht in Utrecht zoekt een Collectiespecialist Managementrapportages voor 22 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 01-06-2020De Bibliotheek Utrecht is er voor iedereen
Je kunt je hele leven lang bij ons terecht voor je persoonlijke ontwikkeling. We helpen je om zelfstandig en volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Je kunt bij ons lezen, leren en je informeren, je kunt werken of ontspannen. Wij stimuleren je om kennis te maken met literatuur, cultuur en de maatschappij. Wij doen ons werk samen met de stad, vanuit onze vestigingen, met onze collectie en met onze activiteiten.

Wij zijn een inspirerende, laagdrempelige en waardevrije organisatie, 7 dagen per week open, met een centrale bibliotheek en 12 vestigingen in de stad, 1,3 miljoen bezoekers per jaar, 70.000 leden, 2,6 miljoen uitleningen, een uitgebreide programmering met meer dan 1000 educatieve, sociale en culturele activiteiten voor jong en oud. Sinds kort is de nieuwe Centrale Bibliotheek op de Neude open.

Spreekt jou dit aan? De Bibliotheek Utrecht zoekt een

Collectiespecialist managementrapportages

22 uur per week

Over het team
De Collectiespecialist managementrapportages is onderdeel van het team Collectie. Team Collectie werkt samen met de teams in de vestigingen en de programmering aan een optimale dienstverlening. De taken van het team behelzen o.a. het collectiebeleid en –management (de ‘gang van het boek’), het collectioneren van de collecties van de bibliotheken in de provincie, het functioneel beheer van de catalogus- en collectiesystemen (inrichten en beheren van systemen en opstellen van rapportages over de collecties, leners en bezoekers), het leveren van collecties aan educatieve instellingen in de stad, de collectiepresentatie en de inrichting van de vestigingen.

Naast het (functioneel) beheer van catalogus- en collectiesystemen voor de Bibliotheek Utrecht zelf, voert het collectieteam ook taken uit op dit gebied voor meerdere provinciale bibliotheeknetwerken. De catalogus is een gemeenschappelijke catalogus van bijna alle openbare Bibliotheken in de Provincie Utrecht en een aantal bibliotheken in de provincie Limburg. Daarnaast voert de Bibliotheek Utrecht op dit moment ook taken uit voor bibliotheken in Noord-Brabant.

Dataproductie en –analyse wordt steeds belangrijker als meetinstrument voor de bedrijfsresultaten en als bron voor het ontwikkelen van bibliotheekbeleid. De ontwikkelingen op dit terrein, binnen De Bibliotheek Utrecht en ook provinciaal en landelijk, worden vertaald naar de eigen organisatie. Dit zorgt voor een dynamisch werkgebied. De Collectiespecialist managementrapportages levert een actieve bijdrage aan dit veranderingsproces.

Wat ga je doen?

 • Als Collectiespecialist managementrapportages produceer je de managementrapportages voor het management van de bibliotheek, voor het Marketing & Communicatieteam, het Programmeerteam en voor het Provinciaal Collectieteam. Je maakt analyses, destilleert daaruit de strategische keuzes en komt met oplossingen voor de Bibliotheek.
 • Je stemt af met de directiesecretaris, de marketeers, de programmaleiders en het hoofd van het Provinciaal Collectieteam. Je werkt nauw samen met de Projectleider Collectie.
 • Inzicht in en/of ervaring met rapportagesystemen- en bibliotheeksystemen en automatisering van bibliotheekprocessen is van groot belang.
 • De functie vereist een analytische blik en een kostenbewuste instelling.
 • De Collectiespecialist managementrapportages voert de rapportages efficiënt uit, speelt in op noodzakelijke veranderingen en is in staat om deze te kunnen concretiseren ten behoeve van de Bibliotheek Utrecht en het provinciale netwerk.

Wie zoeken wij?
Wij zijn op zoek naar een medewerker met de volgende kenmerken:

 • Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • Je hebt een analytische blik, aantoonbare belangstelling voor geautomatiseerde bibliotheek- en/of catalogussystemen, inzicht in geautomatiseerde processen en bibliografische regelgeving;
 • Je haalt informatie uit de klantenservice database en de social media en neemt deze mee bij het trekken van conclusies;
 • Je volgt de ontwikkelingen in de bibliotheeksector en de markt en concretiseert deze op het terrein van managementrapportages en catalogus voor de Bibliotheek Utrecht en de provinciale bibliotheken;
 • Je hebt een pragmatische en kostenbewuste instelling;
 • Je schakelt moeiteloos tussen verschillende niveaus en verschillende belangen, en bent gericht op het gewenste resultaat;
 • Je hebt oordeelsvermogen, gevoel voor service en je bent doortastend;
 • Je bent liever problemen voor, maar als je ze hebt onderkend, ga je voor de optimale oplossing, alle belangen in het achterhoofd houdend;
 • Je bent gewend om projectmatig te werken en commerciële afwegingen te maken in overleg en onderhandeling met opdrachtgevers;
 • Samenwerken is voor jou vanzelfsprekend, maar je bent ook zelfstandig en neemt verantwoordelijkheid voor de te behalen resultaten;
 • Je kunt flexibel inspelen op noodzakelijke veranderingen en je kunt tegen een stootje in een dynamische omgeving;
 • Je hebt meerjarige ervaring met managementrapportage- en bibliotheeksystemen (Excel noodzakelijk, Bicat Wise is een pré).

Wat bieden wij?
Je gaat werken in een inspirerende werkomgeving met een prettige informele werksfeer, waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en waarin we graag gebruik maken van jouw eigen inzichten en inbreng.

De functie van Specialist is ingeschaald in schaal 8 van de CAO Openbare Bibliotheken. Het salaris is, afhankelijk van kennis en ervaring, bij 22 uur per week min € 1.630 en max. € 2.090 bruto per maand. Het gaat in eerste instantie om een jaarcontract met mogelijkheid tot omzetting in een vast dienstverband.

Meer dan een derde van de Utrechters heeft een migratieachtergrond (bron CBS). De Bibliotheek Utrecht wil een afspiegeling zijn van de maatschappij. Herken je jezelf in de functievereisten, dan nodigen we dus nadrukkelijk ook iedereen uit met een migratieachtergrond om te reageren.

Ben je geïnteresseerd?
Zorg dan dat je je sollicitatiebrief met motivatie en curriculum vitae uiterlijk
maandag 1 juni a.s. stuurt naar vacature@bibliotheekutrecht.nl, o.v.v. Vacature Collectiespecialist managementrapportages. De functie is gelijktijdig opengesteld voor interne en externe kandidaten.

Meer informatie over deze vacature kun je krijgen bij Franziska Affolter, Projectleider Collectie, tel. 06-57157655 en Hanneke van Duin, teamleider Collectie, tel. 06-38036431.

De gesprekken in de eerste ronde vinden plaats op maandag 15 juni 2020. In het geval je hiervoor wordt uitgenodigd, krijg je uiterlijk 9 juni per mail hierover bericht (Let op: houd ook de spambox van je email in de gaten).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de Bibliotheek Utrecht vind je op www.bibliotheekutrecht.nl.