Probiblio: Manager Collectieadvies & Programmering

Probiblio in Hoofddorp zoekt een Manager Collectieadvies & Programmering voor 32 tot 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 01-04-2020


Heb jij een groot netwerk in de bibliotheekwereld? En wil je vanuit de rol van manager het bibliotheekwerk inhoudelijk vernieuwen? Lees dan snel verder!

Wie zijn wij?
Probiblio is een full-service organisatie voor bibliotheken en ondersteunt de provincie Noord- en Zuid-Holland bij het uitvoeren van de taken in de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob). We zijn een actieve en innovatieve netwerkpartner voor openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Een zeer interessante werkomgeving, want verandering en vernieuwing staan hoog op de agenda. De veranderende samenleving vraagt om een bibliotheek die zich meer en meer ontwikkelt als brede maatschappelijke en educatieve samenwerkingsorganisatie. Probiblio neemt initiatief om vernieuwingen en verbeteringen door te voeren waarmee zij haar unieke rol in de maatschappij optimaal kan vervullen.

We beschikken over zeer betrokken collega’s, met een schat aan ervaring en deskundigheid. Volop gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de rol van bibliotheken in de maatschappij. Dat kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld door het leveren van logistieke oplossingen of kant-en-klare collecties voor het onderwijs, maar ook met strategische adviezen op terreinen als bedrijfsvoering, marketing en collectiebeleid.

De tien medewerkers van Collectieadvies & Programmering vormen samen een nieuw team dat bibliotheken adviseert en (praktisch) ondersteunt op die twee terreinen. Zij functioneren op hbo-niveau en werken grotendeels zelfstandig. Er is een hoge mate van samenwerking met de bibliotheken waarvoor ze werken.

De adviseurs denken bijvoorbeeld mee met bibliotheken over vernieuwende
leesbevorderingsactiviteiten en programmering voor specifieke doelgroepen zoals jongvolwassenen of senioren. Of over de aansluiting van de collectie op de programmering van de bibliotheek, contentcuratie, het collectiebeleid of de meest efficiënte manier om een goede collectie in huis te krijgen en te houden. De collectiespecialisten ondersteunen bibliotheken bij de selectie van de juiste titels, maken advieslijsten, verzorgen een bijscholing voor de frontoffice van een bibliotheek of voeren ter plekke het saneerplan uit. Al met al een zeer divers palet aan werkzaamheden!

Manager Collectieadvies
& Programmering

32-36 uur per week

Wat ga je doen?
Je stuurt het team Collectieadvies & Programmering aan. Bouwen aan teamgeest en onderlinge afstemming en samenwerking is zeker in het begin een belangrijk onderdeel van je functie, evenals het optimaliseren van processen en effectief en efficiënt werken. Je initieert en coördineert vernieuwende projecten en bent eindverantwoordelijk voor de acquisitie van je team. In overleg met de medewerkers verdeel je de werkzaamheden en zet je de koers uit. Je bent inhoudelijk goed op de hoogte van de werkzaamheden en kunt bibliotheken informeren, adviseren en enthousiasmeren. Je neemt deel aan unit- en managementoverleggen en bevordert de samenwerking met de andere teams. Je legt verantwoording af aan de unitmanager Collectie & Infrastructuur.

Wie ben jij?
Je bent positief ingesteld, enthousiast en houdt van het werken in een hecht team. Je bent ondernemend, ziet kansen en ontwikkelingen binnen en buiten de branche en de samenleving en weet dit te vertalen naar de huidige en toekomstige dienstverlening. Je hebt oog voor kwaliteit en je geeft coachend leiding aan je team. Je weet hen op een stimulerende manier mee te nemen in de veranderende dienstverlening en omarmt verandering en vernieuwing. Je bent heel gemotiveerd om je in te zetten voor een organisatie waar passie en betrokkenheid voor bibliotheken de drijfveer is.

Competenties

 • Coachend leidinggeven
 • Organisatie-sensitiviteit en omgevingsbewustzijn
 • Ontwikkelingen vertalen naar nieuwe dienstverlening
 • Plannen en Organiseren
 • Kwaliteitsbewustzijn
 • Overtuigingskracht
 • Probleemanalyse
 • Adviseren

Wat breng je mee?

 • Hbo-werk- en -denkniveau
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden
 • Leidinggevende ervaring
 • Minimaal 3-5 jaar (brede) werkervaring in het bibliotheekwerk
 • Project- en procesmanagement vaardigheden
 • Uitstekende digitale vaardigheden
 • Ervaring met advisering en relatiebeheer
 • Ervaring in procesverbetering is een pre

Wat krijg je terug?
Wij bieden je een uitdagende rol, met een grote mate van zelfstandigheid en ruimte voor eigen inbreng, binnen een gedreven en professioneel team. Werken bij Probiblio is fijn en geeft je voldoening. Naast de belangrijke, maatschappelijke rol die de organisatie speelt in de transitie van bibliotheken, krijg je een prettige en collegiale werksfeer en een ruim opleidingsbudget.

We bieden je een jaarovereenkomst met uitzicht op een vast dienstverband. Het salaris is passend bij je opleiding en ervaring (indicatie schaal 10 cao OB).

Reageren?
Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Esther Westerveld (Unitmanager Collectie & Infrastructuur). Wil je direct solliciteren? Stuur dan je reactie (onder vermelding van de functietitel) voor 1 april naar vacature@probiblio.nl.

De sollicitatiegesprekken staan gepland op donderdag 9 april aanstaande.

Bij de selectie voor de eerste gesprekken zal openbaar toegankelijke informatie over de sollicitant geraadpleegd worden.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.