Groninger Museum: Zakelijk Directeur

Het Groninger Museum in Groningen zoekt een Zakelijk Directeur voor 36 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 29-03-2020


Het Groninger Museum is de trots van ‘Stad en Ommeland’ door zijn veelzijdige en spraakmakende tentoonstellingen en het spectaculaire gebouw. Het museum geniet grote nationale en internationale bekendheid door zijn originele presentaties, innovatieve overdrachtsvormen en gevarieerde kunstcollectie.

Het Groninger Museum is extravert en veelkleurig en richt zich op een breed publiek. Met presentaties van nationale en internationale betekenis wil het museum het publiek blijven verwonderen en aanzetten tot meningsvorming. Collecties, presentaties en educatie vormen de kerntaken van het museum. Het Groninger Museum is uitgegroeid tot een kunst- en cultuurinstituut van formaat en trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers.

De missie van het Groninger Museum luidt als volgt:
Het Groninger Museum is extravert, eigenzinnig en veelkleurig. De kwalitatief hoogstaande collecties en presentaties vormen de basis om de verbinding tussen bezoeker en museum en de bezoekers onderling te versterken. Het Groninger Museum wil een zo breed mogelijk publiek verwonderen, aanzetten tot meningsvorming en uitnodigen tot vaak en gevarieerd gebruik.

De statutaire directie van het Groninger Museum bestaat uit de algemeen directeur en de zakelijk directeur. Deze laatste functie is nieuw voor de organisatie en wordt momenteel op interim basis ingevuld. Besloten is nu over te gaan tot vaste invulling.

De algemeen directeur is voorzitter van de directie en het boegbeeld van de organisatie. Samen vormen de algemeen directeur en de zakelijk directeur het collegiale bestuur van de stichting, rapporterend aan de Raad van Toezicht. De directieleden hebben als eerste aanspreekpunt de voorzitter van de Raad van Toezicht. Beide directeuren opereren met respect voor elkaars verantwoordelijkheidsgebieden en hebben altijd het streven om tot eenduidige bestuursbesluiten te komen. De Raad van Toezicht kan incidenteel gevraagd worden zijn raadgevende rol te vervullen als daar behoefte aan is.

Zakelijk Directeur

36 uur per week

De functie
De zakelijk directeur draagt zorg voor een gezonde financiële exploitatie, een efficiënte bedrijfsvoering en een doelmatige en inclusieve organisatie. Vanuit dit perspectief is de zakelijk directeur verantwoordelijk voor onder andere Finance & Control, Personeel & Organisatie, Beveiliging, Facilitaire zaken, Commercie, ICT en Secretariaat.

Dit betekent dat de accenten voor de zakelijk directeur liggen op het verder vormgeven van de ingezette organisatorische verbeterprocessen en bedrijfsvoering, gericht op een effectieve inrichting van een resultaatgerichte, professionele en klantgerichte organisatie. Bij het structureel verder vergroten van de eigen inkomsten, het ontwikkelen van een strategie voor duurzame financiering én het investeren in en het leiding geven aan behoud en verdere uitbreiding van een effectieve relatie met stakeholders, heeft de zakelijk directeur een belangrijke rol. Hiermee krijgt de zakelijke kant zowel intern als extern een impuls.

Het profiel
Het Groninger Museum zoekt voor deze positie een ervaren leidinggevende op het gebied van bedrijfsvoering. Een daadkrachtige en ondernemende persoonlijkheid met uitstekende communicatieve vaardigheden en een verbindende en empathische bestuursstijl.

Iemand met drive en ambitie die scherpzinnig is, open en transparant opereert en de zakelijke belangen van het museum voorop stelt in een permanente dialoog met de algemeen directeur en daarmee met oog voor het culturele profiel van het museum.

Functie-eisen

 • Academisch werk- en denkniveau, door opleiding en/of werkervaring
 • Kennis van en ervaring met budgetterings- en financiële technieken
 • Strategisch denkvermogen en in staat om te verbinden naar tactisch/operationeel niveau
 • Inspirerende, verbindende en integere leider
 • Open en heldere stijl van leidinggeven
 • Netwerker, fondsenwerver, lobbyist
 • Zakelijk én empathisch
 • Bestuurlijke en organisatorische sensitiviteit
 • Affiniteit met het vakgebied c.q. gevoel voor het museale bedrijf
 • Besluitvaardig en resultaatgericht
 • Ondernemend, denkt in kansen

Inzet en arbeidsvoorwaarden
Het betreft in beginsel een fulltime positie, maar vier dagen per week behoort ook tot de mogelijkheden. In dat laatste geval wordt overigens wel ook uitgegaan van fulltime commitment.

Aanstelling vindt eerst plaats op basis van een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging. Er wordt een marktconform salaris geboden in schaal 15 van de Museum cao (maximaal € 7.515,- bruto bij een 36-urige werkweek). Een eindejaarsuitkering van 3,4% is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden.

Selectietraject
Boer & Croon is verantwoordelijk voor de werving en voorselectie. Boer & Croon voert de eerste gesprekken met kandidaten en draagt vervolgens kandidaten voor aan het Groninger Museum. Daar vindt de verdere selectie plaats.
Het beoogde tijdsschema voor de procedure ziet er als volgt uit:

 • Zaterdag 14 maart Advertentie in dagbladen en online media
  Plaatsing vacatures op websites Groninger Museum en Boer & Croon
 • 16 tot 29 maart Search kandidaten en responstermijn
 • 30 maart tot 9 april Gesprekken bij Boer & Croon
 • 10 april Presentatie longlist en voordracht kandidaten aan Groninger Museum
 • 14 tot 24 april Gesprekken met selectiecommissie Groninger Museum
 • 27 tot 30 april Gesprekken voor twee geselecteerde voorkeurskandidaten met adviescommissie Groninger Museum
 • 30 april Eventueel tweede ronde gesprekken met selectiecommissie
 • Mei Inwinnen referenties, arbeidsvoorwaardengesprek, eindgesprek met algemeen directeur en voltallige Raad van Toezicht; aansluitend benoeming door de Raad van Toezicht

Reactie
Indien u geïnteresseerd bent, ontvangt Boer & Croon graag uiterlijk zondag 29 maart 2020 uw cv en motivatiebrief. Deze kunt u uploaden via onderstaande link. U kunt uw brief richten aan Boer & Croon, ter attentie van de heer S.Y. Leistra. Voor vragen kunt u hem bereiken via Marie Rahajaan (020-301 43 07).

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.