Onzichtbare Helden: Inspreker van Kranten en Tijdschriften

Onzichtbare Helden in Grave zoekt een Inspreker van Kranten en Tijdschriften voor 2 uur per week | Vacature voor een Vrijwillige functie | Sluitingsdatum: geenDedicon maakt informatie leesbaar, zichtbaar, hoorbaar of voelbaar voor mensen met een visuele beperking. Zodat iedereen volwaardig kan meedoen. Onze vrijwilligers zijn onze helden. Met hulp van 300 vrijwilligers zorgen wij er namelijk voor dat het mogelijk is dat kinderen en volwassenen die blind of slechtziend zijn of bijvoorbeeld dyslexie hebben ook kunnen genieten van de laatste bestsellers en de interessante artikelen in tijdschriften of gewoon mee kunnen doen in de klas.

Als ‘Onzichtbare held’ zul je de mensen voor wie je voorleest nooit ontmoeten. Jouw inzet heeft echter een grote impact op het leven van mensen met een visuele of andere leesbeperking. Je zorgt namelijk voor gelijke kansen; kansen om gewoon met anderen mee te kunnen doen. Hoe mooi is dat! Een prachtige manier om anderen te helpen én om leuke en praktische werkervaring op te doen.

Maar het vrijwilligerswerk als ‘Onzichtbare held’ ontvang je nog veel meer dan een goed gevoel. Je maakt kennis met een waardevol professioneel netwerk van mensen en je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. En zeg nou zelf: boeken en tijdschriften (voor)lezen als vrijwilligerswerk, dat is toch de leukste klus ooit! Dus heb je een prachtige stem, wil je leren hoe je die het beste kunt gebruiken? Word dan een van onze vrijwilligers! Je kunt je uren flexibel invullen, zodat het past naast je studie of baan. En als je wilt kun je ook nog een erkend Europass certificaat aanvragen.

Inspreker van kranten en tijdschriften

2 uur per week

Wat ga je doen?
Je gaat kranten of tijdschriften inspreken in een professionele opnamestudio, zodat iemand die blind of slechtziend is naar ‘jouw’ krant of tijdschrift kan luisteren. In Grave hebben we elf opnamestudio’s. We spreken per jaar duizenden edities van kranten en tijdschriften in: van landelijke en regionale kranten tot tijdschriften zoals de Libelle, Story, Vrij Nederland en Psychologie Magazine. Maar ook de Girlz en de Kijk, Landleven en National Geographic. Hou jij van tijdschriften lezen en lijkt het je leuk om één van onze voorleeshelden te worden? Lees dan verder.

Waar en wanneer ga je aan de slag?
Kranten en tijdschriften worden in onze opnamestudio’s in Grave voorgelezen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur. We werken in vaste tijdsblokken:

van 8.45 tot 11.15 uur;
van 12.00 tot 14.30 uur;
van 14.45 tot 17.15 uur.

In elk studioblok heb je een kwartier koffie- of theepauze samen met je collega-voorlezers en de technicus. In overleg met een van onze planners reserveren we, liefst wekelijks, een studio voor je op een van deze tijden.

Wat vragen we van je?

 • Je hebt een goede algemene ontwikkeling en een brede interesse.
 • Je bent bereid om in een goed geoliede planning mee te draaien.
 • Je bent bereid om minimaal 50 uur te komen voorlezen, liefst elke week een leesbeurt van 2,5 uur.
 • Je woont op een bereisbaar afstand (max. 1 uur van Grave)
 • Je kunt goed en duidelijk voorlezen
 • Je vindt het leuk om met je stem en met taal bezig te zijn.
 • Je stem moet in staat zijn om twee uur achter elkaar te kunnen praten.

Wat krijg je ervoor terug?

 • Je krijgt een training over het gebruik van je stem van onze professionele stemcoaches.
 • Je leert de knoppen in een studio te bedienen.
 • Je doet nieuwe kennis en werkervaring op.
 • Je leert andere vrijwilligers kennen.
 • Je krijgt op aanvraag een erkend certificaat.
 • Je krijgt je reiskosten volledig vergoed.
 • En je helpt iemand met een visuele of andere leesbeperking.

Hoe ziet het inwerktraject er uit?
Als je stemtest voldoet aan de voorwaarden word je uitgenodigd voor een uitgebreidere stemauditie in onze studio’s in Grave. Je wordt ontvangen door een van onze stemcoaches en je krijgt verschillende soorten teksten te lezen. De stemcoach let daarbij op verschillende dingen, zoals verstaanbaarheid, leesbegrip en stemconditie.

Als je na de stemauditie wordt aangenomen, volgen er 6 inwerksessies met de stemcoach van ongeveer 2 uur. Deze uren worden in overleg met jou afgesproken.
Na afloop van dit traject kan je in periodes van 2,5 uur een krant of tijdschrift voorlezen.

Je bepaalt niet zelf wat je gaat voorlezen, dat doen onze planners. Natuurlijk houden we wel zoveel mogelijk rekening met wat bij je past en wat je leuk vindt. Het kan echter voorkomen dat je een keer iets moet lezen wat niet je interesse heeft. Maar je doet dit om iemand anders de mogelijkheid te geven om datgene te lezen wat hij wil. De uitdaging voor jou is om zo’n tekst dan tóch aantrekkelijk voor te lezen.

Hoe meld je je aan?
Ben jij de voorleesheld die we zoeken? Meld je dan aan door een digitale stemtest naar ons toe te sturen Hoe je dit doet, lees je hieronder.

 • Download deze tekst en bereid hem voor.
 • Open of download een dictafoon- of spraak recorder-app op smartphone, tablet of laptop.
 • Neem de tekst op en sla hem op als je tevreden bent.
 • Selecteer de opname in de app en kies de optie ‘Delen’ via de mail.
 • Geef het onderwerp de titel ‘Voorleesheld Rijswijk’.
 • Zet naast een korte motivatie jouw naam, opleiding, werkervaring en mobiele telefoonnummer in het bericht en stuur hem naar stemtestgrave@dedicon.nl.

Eén van onze coaches neemt dan contact met je op of je stem geschikt is om voor te lezen. Is dat het geval, dan nodigen we je uit voor een meer uitgebreide auditie.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.