Nationaal Museum van Wereldculturen: Manager Personeel & Organisatie

Het Nationaal Museum van Wereldculturen in Leiden zoekt een Manager Personeel & Organisatie voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 27-01-2020



Kom werken in een organisatie die volop in ontwikkeling is en die vraagt om een ervaren HRM-vernieuwer.

Sinds 1 april 2014 vormen het Tropenmuseum, het Afrikamuseum en Museum Volkenkunde samen het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW). In de vaste tentoonstellingen en regelmatig wisselende exposities zijn voorwerpen uit de hele wereld te zien. Objecten die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen.

Sinds 2017 werkt NMVW ook nauw samen met het Wereldmuseum Rotterdam. De gezamenlijke collectie bevat bijna 450.000 voorwerpen, 260.000 fotografische beelden en zo’n 350.000 items documentair beeldmateriaal. De vier musea delen naast de collectie een gemeenschappelijke missie: inspireren tot een open blik op de wereld en bijdragen aan meer wereldburgerschap.

Ter versterking van onze afdeling personeelszaken zoeken wij een

Manager Personeel & Organisatie

32 uur per week

Wij bieden nu aan een enthousiaste HRM-professional de mogelijkheid om intensief betrokken te zijn bij de verdere ontwikkeling van onze bijzondere organisatie.

Hoezo bijzonder?
De fusie van de drie Rijksgesubsidieerde musea en de intensieve samenwerking met een vierde (gemeentelijk) museum maken het NMVW tot een van de grootste culturele instellingen in Nederland, met een unieke organisatie-architectuur. Onze volkenkundige musea hebben zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot ontmoetingsplekken die in het hart en in het vuur van onze samenleving staan.

Zowel ons uitdagende besturingsmodel met zijn drie locaties als het feit dat wij werken in het midden van de hedendaagse maatschappelijke dynamiek, zowel in Nederland als daarbuiten, bieden voor een HRM-professional uitdagingen en kansen die niet zo vaak te vinden zijn in de culturele sector.

Het NMVW heeft ruim 300 medewerkers, vrijwilligers, uitzendkrachten en stagiaires, verdeeld over locaties in Amsterdam, Berg en Dal (bij Nijmegen), Leiden en ’s-Gravenzande (depot). Een deel van onze medewerkers werkt regelmatig of structureel voor en op meerdere locaties.

Het management wordt centraal gevoerd en ook de stafafdelingen – waaronder de afdeling P&O – werken voor alle locaties. De drie musea beschikken uiteraard ook over lokale teams, die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering van de verschillende musea.

Het NMVW werkt nauw samen met het Wereldmuseum in Rotterdam. Dat betekent onder andere dat de algemeen directeur en het managementteam hun werkzaamheden ook voor het Wereldmuseum verrichten. Het Wereldmuseum is echter een zelfstandige Stichting en heeft een eigen P&O-afdeling. De P&O-afdelingen van het NMVW en het Wereldmuseum hebben wel veelvuldig contact en lopen samen op in het te voeren personeelsbeleid.

De functie
De afdeling P&O valt onder de afdeling Bedrijfsvoering. De uitdagingen, de werkomvang en de professionaliseringswensen rechtvaardigen nu de komst van een manager P&O, die – naast de aansturing van de afdeling bestaande uit 3 ervaren P&O-collega’s – ook de initiatieven zal nemen om de door ons gewenste vernieuwingen in ons personeelsbeleid vorm te geven en uit te voeren. Het museum is namelijk toe aan een nieuwe fase, waarin een sterke impuls voor het P&O-beleid belangrijk zal zijn.

Het NMVW is een platte organisatie met een beperkt aantal managementlagen, waardoor de initiatieven en verantwoordelijkheden worden belegd in die afdelingen en op die niveaus waar ze het dichtst bij de competenties en ontwikkelingsmogelijkheden van de medewerkers liggen. Projectmatig werken in teams is daarbij leidend. Wij hebben hiervoor al flinke stappen gemaakt en wij hebben nog flinke ambities als het gaat om de verdere ontwikkeling van ons personeelsbeleid, en daarmee van de organisatie. Zo richten wij ons de komende jaren nadrukkelijk op het meer divers maken van onze organisatie, omdat wij dit als een vanzelfsprekend en onmisbaar onderdeel zien van onze missie en voor onze samenleving; de rijkheid van diversiteit in vele vormen willen wij graag weerspiegeld zien in onze personeelssamenstelling. Daarnaast ligt de verdere professionele en persoonlijke (talent-)ontwikkeling van medewerkers ons na aan het hart.

Onze ambities vragen uiteraard ook extra aandacht voor de (door de fusie en samenwerking al “samengestelde”) bedrijfscultuur.

Als manager P&O initieer je samenwerkingen gericht op het ontwerpen, ontwikkelen en uitvoeren van ons personeelsbeleid. Je levert in grote mate je bijdrage aan die beleidsontwikkeling en je bent verantwoordelijk voor de afgesproken resultaten en voor de voortgang, het beheer en de kennisdeling binnen je team voor de inhoudelijke thema’s uit het door jou te ontwikkelen jaarplan P&O.

Je adviseert en ondersteunt de directie en het managementteam bij strategische vraagstukken over de ontwikkeling van personeel en organisatie en bent ook voor de medewerkers zichtbaar, aanspreekbaar en toegankelijk.

Natuurlijk ben je ook verantwoordelijk voor de personeelsadministratie en voor alle uitvoerende werkzaamheden m.b.t. het personeelsbeleid.

Wie zoeken wij?
Onze kernwaarden zijn innoverend, integer en verbindend en die willen we in alles voelen, ook in ons personeelsbeleid.

Onze organisatie-sensitieve en creatieve kandidaat is daarom iemand die nieuwsgierig is en handelt met lef vanuit haar/zijn professie. Iemand die een scherp en empathisch oog heeft voor zowel de belangen van de organisatie als voor die van de medewerkers en daarin ook weet te overtuigen.

Als manager P&O ben je je bewust van de rol die je hierbij hebt en ben je er klaar voor om het verschil te maken bij de ontwikkeling van het NMVW en de medewerkers naar een flexibele, zelfbewuste en lerende organisatie.

En om af te sluiten: je staat optimistisch in het leven en voor jou is het glas vaker half vol dan half leeg.

Wij denken dat de volgende voorwaarden noodzakelijk zijn om deze functie goed te kunnen vervullen:

  • Relevante HBO of WO opleiding;
  • Minimaal 5 jaar vergelijkbare werkervaring in het vakgebied, ook als leidinggevende;
  • Gedegen kennis van de actuele ontwikkelingen op P&O-gebied en bijbehorende wet- en regelgeving;
  • Aantoonbare en succesvolle ervaring met het zelfstandig ontwikkelen van personeelsbeleid in een complexe werkomgeving;
  • Communicatief soepele en volwaardige gesprekspartner op alle niveaus, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Dit bieden wij
We vragen veel, maar we bieden ook wat.

  • Een arbeidsovereenkomst voor 32 uur per week, in eerste instantie voor de duur van 1 jaar met verlenging bij goed functioneren. De functie wordt beloond in schaal 12 en het salaris bedraagt – afhankelijk van je ervaring – tussen € 3.653 en € 5.087 per maand bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,4% eindejaarsuitkering.
  • De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing en wij bieden een bescheiden tegemoetkoming voor het woon-werkverkeer.
  • De kans om, samen met kundige collega’s, een betekenisvolle stempel te drukken op het personeelsbeleid van het NMVW.
  • Een unieke werkplek in hartje Leiden, op 5 minuten lopen van het Centraal Station Leiden.
  • Een geweldige werkomgeving en meer dan 300 enthousiaste collega’s.

Geïnteresseerd?
Stuur ons dan voor 27 januari 2020 een korte motivatie en je cv via de sollicitatiebutton hieronder.

Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een eerste gesprek op donderdag 6 februari in Leiden. Een eventueel tweede gesprek vindt plaats op dinsdag 11 februari, eveneens te Leiden.

Heb je vragen over deze vacature, dan kun je contact opnemen met Miep Huivenaar, Hoofd Bedrijfsvoering, (miep.huivenaar@wereldculturen.nl), tel. 088-0042880.

Gezien de missie van het Nationaal Museum van Wereldculturen nodigen wij kandidaten die de diversiteit van onze organisatie versterken graag uit om te reageren.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.