Het Nieuwe Instituut: Stagiair / Intern Vertical Atlas (Publication)

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoekt een Stagiair / Intern Vertical Atlas (Publication) voor 24 tot 32 uur per week | Vacature voor een Leertraject, Stageplaats | Sluitingsdatum: geen


[For English see below]

Het Nieuwe Instituut
In een periode die gekarakteriseerd word door radicale veranderingen, wil Het Nieuwe Instituut het debat over architectuur, digitale cultuur en ontwerp in relatie tot maatschappelijke vragen modereren, stimuleren en faciliteren. Dat doet ze door middel van onderzoek en een divers cultureel programma van lezingen, debatten, tentoonstellingen en meer. Het Nieuwe Instituut beheert en ontwikkelt het Nederlands archief voor architectuur.

Het Nieuwe Instituut zoekt een stagiair om te assisteren in de realisatie van de publicatie van de Vertical Atlas.

Stagiair Vertical Atlas (publicatie)

4 – 32 uur per week

Vertical Atlas
Vertical Atlas is een nieuw soort atlas die helpt om de complexe techno-geografie van de huidige wereld te navigeren. Die atlas zal gemaakt worden door een groep van meer dan 50 internationale onderzoekers, kunstenaars, ontwerpers, filosofen, computerwetenschappers en politicologen uit meer dan 20 landen op alle continenten. Vertical Atlas wil de digitale werkelijkheden in kaart brengen op nieuwe manieren, die door artistiek- en ontwerp onderzoek worden ontwikkeld. Als referentiekader dient het model van The Stack, zoals dat door Benjamin Bratton is ontwikkeld. De Vertical Atlas publicatie bouwt voor op de Vertical Atlas publieke programma’s en onderzoekslabs die plaatsvonden in 2018 en 2019.

Vertical Atlas wordt een hybride publicatie: een combinatie van een gedrukt boek (met visuele en tekstuele mappings) en een reeks online digitale representaties. In contrast met eerdere atlassen, zal Vertical Atlas niet gebruik maken van een enkelvoudig, gestandaardiseerd perspectief. In plaats daarvan wordt de Vertical Atlas meerstemmig en multifocaal. Voor Vertical Atlas worden gesitueerde legenda’s ontwikkeld, die verschillende betekenisvolle relaties aan het licht brengen in specifieke domeinen van de globale techno-politiek.

Vertical Atlas is een project van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Hivos Digital Earth.

Hivos Digital Earth
Digital Earth is een wereldwijd netwerk van kunstenaars en onderzoekers die werken aan begrip en verbeelding van de wijzen waarop technologie vormgeeft aan de geopolitiek van de 21ste eeuw. Het doel is om kennis over opkomende technologische en techno-culturele ontwikkelingen uit verschillende delen van de wereld bijeen te brengen en te delen. Daarom werkt Digital Earth met kunstenaars en ontwerpers die binnen hun lokale context opereren, en steunt ze hun onderzoek.

Voor nadere details over de stage functie, zie het Engelstalige functieprofiel hieronder. Voor de functie is vloeiende beheersing van de Engelse taal in woord en geschrift essentieel.


Het Nieuwe Instituut
In a period characterised by radical change, Het Nieuwe Instituut aims to moderate, stimulate and facilitate debate about architecture, design and digital culture in relation to societal questions, through research and a diverse public programme of lectures, debates, exhibitions and more. Het Nieuwe Instituut maintains and develops the State Archive of Dutch Architecture and Urban Planning.

Het Nieuwe Instituut is looking for an intern to assist in the realisation of the publication of the Vertical Atlas for department Research.

Intern Vertical Atlas (Publication)

24 – 32 hours per week

Vertical Atlas
Vertical Atlas is a new atlas to help navigate the complex techno-geographies of the world today. The atlas will be made by a group of more than 50 international researchers, artists, designers, philosophers, computer and political scientists from more than 20 countries on all continents. Vertical Atlas’ aim is to deploy new ways of mapping our digital realities, that are developed by artistic and design research. The frame of reference is the model of the Stack, developed by Benjamin Bratton. The Atlas builds on the Vertical Atlas events and Research Labs that took place in 2018 and 2019.

The Vertical Atlas will be a hybrid publication, combining a printed book (with visual text and textual mappings) and a series of online digital mappings. In contrast to earlier atlases, Vertical Atlas will not be constructed from a single, standardised perspective. Rather, Vertical Atlas will be multivocal as well as multifocal and will develop different situated legends to reveal different kinds of meaningful relations in specific domains of global techno-politics.

Hivos Digital Earth
Digital Earth is a global research network of artists and scholars who map out, picture, and grasp how technology in the 21st century shapes geopolitics. Our aim is to gather and exchange global knowledge on current and emerging technological developments. For this reason, they work with artists and designers that operate within their local contexts by supporting their research.

The function entails
Assisting with organising and coordinating the collaboration with various artists, designers and authors who contribute to the publication and carry out research into possible visual content to the atlas. As intern you are full team member of the Vertical Atlas team that realises the publication.

Tasks

 • Planning meetings, sessions and production process.
 • Communication with designers, artists, writers, editors who contribute to the Vertical Atlas, to co-ordinate processes, to follow up on decisions.
 • Research into mapping practices and possible visual material that may be included in the Vertical Atlas.
 • Assistance in editing processes.
 • Visual or written documentation of sessions and meetings.

We are looking for

 • A student of a culture-oriented HBO or WO subject.
 • Affinity with visual arts, graphic design, mapping.
 • Organisational skills or experience in production.
 • A focus on results, with a hands-on mentality and good communications skills.
 • Stress resistance and the capability to perform diverse tasks under time pressure.
 • Fluency in spoken and written English.

You will work at the Research department of Het Nieuwe Instituut in Rotterdam as part of the Vertical Atlas team, consisting of Klaas Kuitenbrouwer, researcher in digital Het Nieuwe Instituut, Leonardo Dellanoce and Arthur Steiner of Hivos Digital Earth.

We offer
An inspiring environment to gain work experience and expand your international network. During your internship you learn about the processes of producing a (hybrid) publication and about working in a national cultural institution with an international focus. We offer a fee of € 250 gross per month based on 5 days a week, including travel costs. The internship period is 4 to 6 months, for 3 or 4 days a week. The exact period can be discussed.

Interested?
If you think you’re the person we’re looking for (or if you need more information first) please send an email.

Celebrating and stimulating diversity in a wider sense (gazes, thoughts, cultures, age, gender, sexual preference, belief et cetera) is an important goal of Het Nieuwe Instituut. We therefore strive for a balanced workforce. In the selection procedure this is a point of attention.

Apply!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.