VU-Orkest: Dirigent

Het VU-Orkest in Amstelveen zoekt een Dirigent voor 3 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 31-01-2020


Het VU-Orkest is opgericht in 1962 door Berthe Smit als het studentenorkest van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Wat begon als een klein kamerorkest, groeide onder leiding van Daan Admiraal uit tot een van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten van Nederland. Het orkest staat bekend om haar uitvoeringen van laatromantische klassieke muziek en is geroemd om de gewaagde programmeringen. Zo was het VU-Orkest het eerste Nederlandse amateurorkest dat Le sacre du printemps van Stravinski durfde uit te voeren, en zich waagde aan de symfonieën van Mahler. Sinds 2014 is het orkest een zelfstandige vereniging.

Het VU-Orkest bestaat uit ongeveer 80 tot 100 getalenteerde studenten die naast hun studie aan Nederlandse universiteiten en hogescholen op hoog niveau samen musiceren. Het orkest programmeert twee projecten per collegejaar. Elk najaar, vanaf september, wordt er toegewerkt naar de concerten in januari met onder andere een concert in het Koninklijk Concertgebouw. Eind januari beginnen de repetities voor de internationale tournee aan het begin van de zomer (juni/juli). De afgelopen jaren zijn onder andere Duitsland, Rusland, Hongarije, Servië, Italië, Oostenrijk, Portugal en Engeland aangedaan. Het project wordt afgesloten met een concert in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Het orkest gaat regelmatig samenwerkingen aan met topsolisten uit binnen- en buitenland. Zo trad het orkest in het verleden op met onder andere Jaap van Zweden, Vera Beths, Ronald Brautigam, Thomas Beijer, Janine Jansen, Amihai Grosz, Emmy Verheij, Quirine Viersen en Pieter Wispelwey.

Naast deze halfjaarlijkse projecten is het VU-Orkest één- tot driemaal per jaar actief in samenwerkingsprojecten met externe organisaties en muziekgezelschappen, vaak voor een brede doelgroep of met maatschappelijk belang. Zo waren er kinderconcerten in samenwerking met Francine Oomen, was het VU-Orkest tijdelijk het huisorkest van 3FM, bracht het gezamenlijk met het Haags Toonkunstkoor en het Residentie Bachkoor Britten’s War requiem ten gehore in het Concertgebouw en werd er een voorstelling voor kinderen uit asielzoekerscentra georganiseerd in samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland. Daarnaast zorgt het VU-Orkest al een aantal jaar voor de muzikale begeleiding bij de Meezing Messiah van de Nederlandse Reisopera.

Na een periode met een interim dirigent is het VU-Orkest op zoek naar een dirigent die zich vanaf september 2020 wil binden aan het orkest.

Dirigent

3 uur per week

We zoeken een opvolger die voor een langere periode met enthousiasme een nieuwe samenwerking aan wil gaan waarin hij/zij het VU-Orkest tot nieuwe muzikale hoogtepunten kan brengen.

Functieomschrijving
De kernfunctie van de dirigent van het VU-Orkest is het dragen van verantwoordelijkheid voor het muzikale eindresultaat van elk project. Hiertoe leidt hij/zij de wekelijkse orkestrepetities op de woensdagavonden (van 19:30 tot 22:30 uur in Cultuurcentrum Griffioen te Amstelveen; vanaf september 2021 in een nieuwe locatie op de campus van de Vrije Universiteit) en diverse repetitiedagen en -weekenden gedurende het jaar, en dirigeert hij/zij het orkest op alle eigen uitvoeringen, inclusief de jaarlijkse internationale tournee in het begin van de zomer (juni / juli).

In het repetitieproces speelt de dirigent een essentiële rol. Hij/zij faciliteert niet alleen de artistieke vooruitgang van het orkest als geheel, maar ondersteunt daarbij vooral ook de orkestleden bij het technisch en muzikaal instuderen van de muziek. Voor de repetities geldt in het algemeen dat de dirigent inspireert, didactisch onderlegd is, en zich daarbij bewust is van het studentenkarakter van het orkest. Op deze manier wordt het orkest uitgedaagd om op een zo hoog mogelijk niveau te musiceren.

Verder is de dirigent betrokken bij verschillende organisatorische aspecten van het orkest, met als belangrijkste taken het plaatsnemen in de programmacommissie en auditiecommissie. De programmacommissie, waar de dirigent samen met orkestleden in plaatsneemt, heeft de verantwoordelijkheid om inspirerend repertoire te selecteren dat aansluit op de visie van het VU-Orkest. De auditiecommissie oordeelt over toelating van nieuwe leden door het afnemen van audities.

Tot slot zet de dirigent zich in om betrokken te raken bij het VU-Orkest. Zowel bij het orkest en haar spelers als de vereniging en haar bestuur. Om het mogelijk te maken een hechte band op te bouwen tussen orkest en dirigent is het orkest op zoek naar een samenwerkingsverband voor een langere periode.

Kwalificaties

 • Bezit van een masterdiploma orkestdirectie, of een aantoonbaar vergelijkbaar niveau.
 • Ervaring met het dirigeren van (amateur) symfonieorkesten op hoog niveau, op repetities en concerten.
 • Brede kennis van symfonisch repertoire, met name (laat)romantische en twintigste eeuwse muziek.
 • Bewezen vaardigheden in repetitie- en projectplanning.
 • Goede beheersing van de Nederlandse en/of Engelse taal.
 • Ervaring in werken met de doelgroep (studenten en jongeren van 18 tot 28 jaar) is een pre.

Wij bieden

 • Een plek als vaste dirigent van één van de beste en meest vooruitstrevende studentenorkesten van Nederland.
 • Concerten in de mooiste zalen in binnen- en buitenland.
 • Samenwerkingen met top-solisten en andere muziekgezelschappen.
 • De mogelijkheid om de hoogtepunten en grenzen van het symfonisch repertoire te verkennen.
 • Een marktconform salaris.

Sollicitatieproces
Geïnteresseerden worden verzocht vóór vrijdag 31 januari 2020 de volgende documenten op te sturen naar dirigentencommissie@vu-orkest.nl.

 • Een motivatiebrief in PDF-formaat.
 • Curriculum Vitae in PDF-formaat.
 • Indien beschikbaar recent filmmateriaal van geleide repetities en concerten.
  Links naar online video’s of bestanden van mp4-formaat.
 • Referenties in PDF-formaat, met contactgegevens.

Verloop van selectieproces
Kandidaten dienen rekening te houden met onderstaande data.

 • 31 januari 2020: sluitingsdatum vacature.
 • 22 – 23 februari 2020: gesprekken met geselecteerde kandidaten.
 • April / mei 2020 (o.v.): proefdirecties met orkest.
 • Juni 2020: bekendmaking nieuwe dirigent.
 • 2 september 2020: begin proefperiode van één project.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.