ILFU: Programmeur

Het ILFU in Utrecht zoekt een Programmeur voor gemiddeld 24 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 20-11-2019


Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) is een vernieuwend, twee weken durend literatuurfestival dat zich richt op het vertellen, tot je nemen en interpreteren van verhalen. Daarbij komen alle genres aan bod: poëzie, young adult, romans, spoken word, non-fictie, songteksten, thrillers et cetera. Ook de Nacht van de Poëzie maakt onderdeel uit van het festival.

Het ILFU wil lezers verenigen. De eerste editie in 2018 maakte van het ILFU met ruim 21.000 bezoekers in één klap het grootste literaire festival van Nederland. De bezoekers kwamen voor internationale sterauteurs als John Irving, Julian Barnes en Salman Rushdie, maar ook voor bijvoorbeeld de twaalf dagen durende voorleesmarathon op Utrecht Centraal waarbij duizend vrouwen Anna Karenina van Lev Tolstoj voorlazen, voor de Young Adult-held Becky Albertalli en voor de Turkse zangeres van poëtische protestliederen Selda Baçğan. De tweede editie van het ILFU vindt plaats in september 2020. Door het jaar heen vinden diverse van het ILFU afgeleide programma’s plaats.

We zoeken een programmeur voor de periode januari tot en met oktober 2020, voor gemiddeld drie dagen per week, ter voorbereiding van het ILFU 2020.

Programmeur

gemiddeld 24 uur per week

De functie
Als coördinator programmering ben je verantwoordelijk voor het samenstellen en de voortgang van de programmering van het ILFU Festival 2020. Samen met het festivalteam van programmeurs, producenten, marketingmedewerkers en de zakelijk leider geef je het festival inhoudelijk vorm. Het festival kent een aantal vaste ingrediënten, maar de invulling van die programma’s staat open. Die is afhankelijk van het aanbod van uitgevers, de artistieke doelstellingen van het ILFU en je eigen creatieve ideeën. Er zullen net als in 2018 weer zo’n 150 schrijvers op het ILFU optreden; het is aan jou om samen met de andere programmeurs te bepalen wie dat zullen zijn. Ook ben je verantwoordelijk voor de planning van de programmering: je stelt een werkbare agenda op, onderhoudt contacten met alle samenwerkingspartners en zorgt dat deze planning niet in het gedrang komt. Je bent dan ook vaak degene die knopen moet doorhakken.

Wat verwachten we van je

 • Je hebt een groot hart voor de literatuur: een brede kennis van de hedendaagse en historische letteren, interesse in zowel laagdrempelige als specialistische literatuur, van poëzie tot popsongs en van klassieke romans tot thrillers, van de canon tot de avant-garde, van Westerse tot niet-Westerse literatuur.
 • Je hebt een stevig netwerk in de literaire en culturele wereld. Er moeten niet alleen schrijvers, maar ook talloze inleiders, interviewers, moderatoren en entr’actes worden geboekt. Daarvoor moet je een beroep kunnen doen op je eigen netwerk.
 • Je bent goed op de hoogte: je leest de boekenbijlages, houdt de literaire weblogs bij, je leest de aanbiedingsbrochures van uitgevers, kortom, er is weinig wat je op literair gebied ontgaat.
 • Je bent goed in het aanbrengen van een balans tussen artistiek beleid en kaartverkoop; we maken het liefst programma’s die én artistiek van belang zijn én goed verkopen.
 • Je weet te verleiden; niet alle schrijvers, zeker niet de internationale grootheden, staan te trappelen om het podium op te gaan. Jij weet ze te overtuigen tóch op het ILFU op te treden.
 • Je kunt onderhandelen; we werken in de literaire / culturele wereld vaak met een beperkt budget. De vraagprijzen van sommige internationale artiesten gaan dat budget ver te boven. Dan komt het aan op onderhandelen: hoe kunnen we ze toch overhalen te komen en binnen ons budget blijven?
 • Je kunt je keuzes verantwoorden en goed verwoorden: we moeten te allen tijde kunnen uitleggen waarom we betreffende schrijvers en artiesten hebben geprogrammeerd. De publiciteitsmedewerkers hebben die informatie van de programmeurs nodig.
 • Je bent goed in het aansturen van (freelance) samenstellers, redacteuren en anderen die bij de programmering betrokken zijn.

Wat bieden we je

 • De functie start zo spoedig mogelijk, uiterlijk 1 februari 2020, en eindigt 31 oktober 2020. De minimale (gemiddelde) werkweek is drie dagen per week. Met name in de eerste maanden van de aanstelling kan het drukker zijn.
 • Je werkt in een team van vijf vaste medewerkers. Voor de programmering werk je samen met de directeur en één vaste programmeur. Voor diverse programma’s zijn redactieraden, adviseurs of freelance samenstellers betrokken. De directeur is de eindverantwoordelijke voor de gehele programmering van het ILFU en het jaarprogramma eromheen. Hij zal in 2020 een aantal maanden met ouderschapsverlof zijn, waarin jij zijn verantwoordelijkheden overneemt.
 • We hebben een voorkeur voor een aanstelling in dienstverband, maar ook zzp-basis is bespreekbaar.
 • Je krijgt een werkplek op een gezellig kantoor aan de Oudegracht te Utrecht
 • Salaris conform het salarisgebouw en de arbeidsvoorwaarden van Het Literatuurhuis en passend bij leeftijd en ervaring (€ 2.890-€ 4.155 bij volledige aanstelling).

Het ILFU onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie. Bij gelijke geschiktheid gaat onze voorkeur vanwege de samenstelling van het team uit naar een kandidaat met een bi-culturele achtergrond.

Voor meer informatie over ILFU: www.hetliteratuurhuis.nl/ilfu.

Procedure
Stuur je brief en cv uiterlijk 20 november 2019 09:00 uur naar vacature@hetliteratuurhuis.nl. Alleen digitale sollicitaties worden in behandeling genomen. Je kunt je sollicitatie richten aan Michaël Stoker, directeur en Monique Dirven, zakelijke leiding.

Wil je vooraf nog iets weten, dan kun je je vraag per e-mail stellen via vacature@hetliteratuurhuis.nl of bellen met Monique Dirven: 030 231 8376. De eerste gesprekken vinden plaats op maandag 25 of donderdag 28 november 2019.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.