Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde: Directeur-Bestuurder

Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde zoekt een Directeur-Bestuurder voor 8 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: geenHet Nationaal Vlechtmuseum is een museum gevestigd in de voormalige Rijksrietvlechtschool in het Friese Noordwolde. Het museum toont de sociale en culturele geschiedenis van Noordwolde als vlechtdorp. Daarnaast geeft de collectie een beeld van vlechtkunst en vlechtgeschiedenis uit de hele wereld. In wisseltentoonstellingen toont het museum aspecten van de hedendaagse toepassingen van vlechten in kunst en design.

Directeur-Bestuurder

8 uur per week

Organisatie
Het Nationaal Vlechtmuseum heeft een vernieuwing ingezet. Dit geldt voor de museale presentatie van de collectie en de samenwerking binnen het Cultuur Cluster. Daarbij is gezocht naar een nieuw profiel: een versterking van de verbinding met de sociaal culturele historie van Noordwolde. De komende jaren ligt het accent van het museum op het versterken van de positionering van het museum en het realiseren van een goede publieke belangstelling.

Om hier een goede invulling aan te geven zoeken wij een enthousiaste verbindende directeur-bestuurder (m/v) die de ambitie heeft om de nieuw ingezette koers uit te bouwen. U bent een verbindende en betrokken persoonlijkheid die aanspreekpunt is voor externe partijen. U geeft leiding aan de office manager – zij is fulltime aanwezig, coördineert de vrijwilligers en stuurt de dagelijkse operatie van het museum aan. U bent hier werkzaam als een vlieg op de muur. U observeert, grijpt kansen en vliegt vaak uit om het museum te vertegenwoordigen en om samenwerkingen met derden te initiëren. Flexibiliteit in de invulling van de uren is een must.

Functie
U bent integraal verantwoordelijk voor het museum: artistiek, zakelijk, organisatorisch, commercieel, financieel en de realisatie van de geformuleerde doelstellingen. U bent verantwoordelijk voor de externe relaties vanuit het museum met derden (gemeente, provincie, subsidiegevers en samenwerkingspartners) Het museum is groots qua collectie maar heeft een kleine staf, ervaring in het werken in een hard werkende organisatie met een kleine staf en vele vrijwilligers is een must. De directeur-bestuurder legt verantwoording af aan de raad van toezicht.

De directeur-bestuurder

 • vertaalt strategisch beleid in concrete plannen;
 • is verantwoordelijk voor de artistieke ontwikkeling en de kwaliteit van het museum;
 • heeft ervaring met een historische collectie en kan deze met behulp van vrijwilligers beheren;
 • is het gezicht van het museum en behartigt de belangen van de organisatie;
  geeft leiding aan een vaste medewerker;
 • creëert en benut kansen voor het verwerven van additionele middelen, subsidies, fondsen en sponsoren;
 • initieert samenwerking en onderhoudt contacten met overheden, zakelijke partners en andere relaties van het museum en is verantwoordelijk voor het optimaliseren van het netwerk;
 • is verantwoordelijk voor het financieel beheer, de begroting en investeringen;
  neemt deel aan de vergaderingen van het bestuur.

Functie-eisen

 • een hbo+ werk- en denkniveau;
 • een duidelijke artistieke en zakelijke visie;
 • kennis op het gebied van cultuur, museumbeleid en kunstbeleid;
 • ervaring in het vormgeven van beleid en het leidinggeven aan een organisatie, bij voorkeur in een publieksgerichte organisatie;
 • ervaring met een politiek-bestuurlijk omgeving binnen de cultuursector;
 • kennis van financiële zaken en bedrijfseconomisch inzicht;
 • goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden;
 • regionale verbondenheid is een pre.

Competenties
Ondernemend en resultaatgericht, met gevoel voor commercie en marketing.
Inspirerend en enthousiasmerend, kan verbinden. Sterke communicatieve en sociale vaardigheden.

Arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden zijn in overeenstemming met de zwaarte van de functie. Indiensttreding kan per direct. De omvang van de functie bedraagt 8 uur per week.

Solliciteren
Sollicitatiebrieven voorzien van een cv kunnen per e-mail verstuurd worden aan officemanager Bianca Veldhuizen, bianca@vlechtmuseum.nl.

Solliciteer!

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.