Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: Marketing- en Communicatiemanager

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) in Rotterdam zoekt een Marketing- en Communicatiemanager voor 0,8-1 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime, Tijdelijk | Sluitingsdatum: 31-10-2019


De IABR is een kleine organisatie met enthousiaste medewerkers die zich momenteel inzetten voor de organisatie van de IABR–Ateliers en de volgende architectuur biennale, IABR–2020–DOWN TO EARTH. Met de resultaten van ons doorlopend onderzoek en met een tweejaarlijkse manifestatie (de biennale) laten we de wereld zien en ervaren hoe er gewerkt kan worden aan de toekomst van de stad. Wil jij je voor een periode van één jaar vastbijten in de meest urgente opgave denkbaar?

Wij zoeken per direct een ervaren

Marketing- en Communicatiemanager

0,8 – 1 fte

In de IABR–Ateliers zetten we ontwerpend onderzoek in om de toekomst te verkennen, op zoek naar innovatieve oplossingen voor bestaande urgente problemen. In de Ateliers werken we samen met ontwerpers en experts, met betrokken overheden en andere stakeholders. Samen ontwerpen we echte oplossingen en bouwen we aan op transitie gerichte capaciteit, bij de overheden en in de samenleving.

De manifestatie, de biënnale zelf, is daarbij geen doel maar vooral een uitstekend middel: een internationaal podium voor wereldwijde kennisoverdracht tussen ontwerpers en denkers, tussen steden en overheden, en tussen vakmensen en publiek. Met het doel een brug te slaan van ontwerpend onderzoek naar actie, van plannen naar projecten, en van verbeelding naar realisatie.

IABR–2020–DOWN TO EARTH
De IABR gaat ervan uit dat we te maken hebben met de grootste crisis die de mensheid ooit heeft gekend en dat we geen tijd te verliezen hebben. De IABR heeft zich dan ook vol overtuiging verbonden aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en aan de doelen geformuleerd in het klimaatverdrag van Parijs en wil haar bijdrage leveren aan het oplossen van de grote opgaven waarvoor we met elkaar staan door volop gebruik te maken van de vrije culturele ruimte en het inzetten van verbeelding en ontwerpkracht.

IABR–2020–DOWN TO EARTH concentreert zich in 2019 en 2020 op twee grote urgente opgaven, watermanagement en energietransitie, en hoe we die als een hefboom kunnen inzetten voor echte verandering, voor sociaal-inclusieve steden en duurzame leefomgevingen.

Communicatie en storytelling zijn cruciaal als het gaat om het goed uitleggen van waar de IABR voor staat en het succesvol uitdragen van onze projecten en instrumenten.

De marketing- en communicatiemanager vervult dus een belangrijke rol in het positioneren van de IABR en in het zodanig neerzetten van al haar activiteiten, dat zowel vakpubliek als bredere doelgroepen zo goed mogelijk bereikt worden, geïnspireerd raken en deelnemen aan het proces van stad maken. De IABR hecht bijzonder aan het bereiken van een jong en cultureel divers publiek, aan degenen die in de steden van de toekomst moeten leven, wonen en werken.

Wij zoeken per direct een marketing- en communicatiemanager. Iemand die ervaring heeft, maar gebaande paden schuwt. Iemand die onze idealen en ideeën, onze projecten en evenementen tot een aansprekend verhaal kan smeden en het met passie en verbeeldingskracht aan de man kan brengen, zowel bij onze partners als bij een breed en vooral een jong en cultureel divers publiek.

In je rol als marketing- en communicatiemanager

 • ben je verantwoordelijk voor de gerichte uitwerking en implementatie van de strategie van de IABR, het marketing en communicatiebeleid, en voor de organisatie, coördinatie en de productie van alle publiciteitsuitingen in het kader van de activiteiten van de IABR
 • stel je een marketing & communicatieplan, planning en bijbehorende deelbegroting op in goede afstemming met en onder eindverantwoordelijkheid van de directie
 • werk je nauw samen met de directie en projectleiders, en regelmatig ook met de curatoren van de biennale
 • onderhoud en bouw je aan relaties met het netwerk, lokale, landelijke en internationale media, partners, sponsors en influencers en het positioneren van de IABR
 • bewaak en ontwikkel je het merk en reputatie, signaleer je kansen en bedreigingen binnen het krachtenveld waarin de IABR opereert
 • adviseer je en creëer je content voor ons netwerk en partners om de positionering te optimaliseren in samenwerking met de (media)partners en het communicatieteam
 • ben je in-house aanspreekpunt voor persaanvragen en stuur je de communicatiemedewerker en de grafische vormgevers aan
 • schrijf je communicatieteksten en geef je heel concrete input voor onder meer persberichten, website en social media
 • organiseer je effectmetingen en publieksonderzoek, en doe je daarvan verslag in een op verdere ontwikkeling en verbetering gerichte evaluatie

Wat verwachten wij van jou?
Je bent een pragmatische, hands-on professional met interesse in cultuur, innovatie en de ontwikkeling van de stad. Je maakt je zorgen over de klimaatcrisis en wilt je bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Je schrikt niet van complexe vraagstukken, bent in staat die op een gestructureerde manier te vertalen naar een slimme marketing en communicatie aanpak waarbij je een goede balans weet te vinden tussen inhoud, urgentie en communicatie naar zowel professionals als breder publiek. Je bent gewend om in een dynamische organisatie te werken, waarbij je snel en resultaatgericht kan schakelen en op een natuurlijke manier de afweging maakt tussen de verschillende belangen, zelfstandig én als teamspeler. Je bent innovatief en flexibel, en weet de weg te vinden naar nieuwe, vaak moeilijk te bereiken publieksgroepen, met name jongeren met verschillende culturele achtergronden. Je bent in staat om, ook onder druk, te werken binnen gestelde financiële en productionele kaders. Je bent geen nine-to-fiver en bereid om met flexibele werktijden om te gaan. Dit doe je met een flinke dosis enthousiasme, ondernemerschap en energie.

Daarnaast heb je

 • wo-/hbo-werk- en -denkniveau. Communicatiewetenschappen of vergelijkbare opleiding en/of tenminste vijf jaar relevante werkervaring in een vergelijkbare dynamische organisatie met (deels) leidinggevende ervaring
 • brede ervaring op het gebied van stakeholdermanagement, PR en storytelling
 • een sterk media- en influencersnetwerk
 • ervaring met social media
 • presentatie-skills en uitstekende schriftelijke en communicatieve vaardigheden, zowel Nederlands als Engels
 • daarbij is kennis van ontwikkelingen op het gebied van energie, water en duurzaamheid, zowel nationaal als internationaal een pre

Wat bieden wij jou?

 • Een unieke omgeving, in een rijk netwerk van samenwerkingspartners.
 • Een functie voor 4 of 5 dagen in de week.
 • Een salaris in overeenstemming met de zwaarte van de functie, passend bij een middelgrote culturele organisatie en afhankelijk van ervaring.

Geïnteresseerd?
Stuur dan uiterlijk 31 oktober 2019 je cv en motivatie als bijlage bij een mail naar kantoor@iabr.nl met in het onderwerp ‘Sollicitatie marketing- en communicatiemanager’.

Voor vragen kun je contact opnemen met Melany van Twuijver via kantoor@iabr.nl of 010-206 0033.

De IABR onderschrijft de Code Culturele Diversiteit. Kwaliteit staat bij ons voorop maar in geval van gelijke geschiktheid zullen wij (culturele) diversiteit meewegen in de sollicitatieprocedure.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Voor meer informatie over de IABR kijk je op onze website.