Boekmanstichting: Onderzoeker

De Boekmanstichting in Amsterdam zoekt een Onderzoeker (senior) voor 0.8-1 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Fulltime, Parttime | Sluitingsdatum: 27-10-2019


De Boekmanstichting is het onafhankelijke kenniscentrum voor kunst- en cultuurbeleid in Nederland. Zij verzamelt, analyseert, duidt en deelt data en informatie over de cultuursector en stimuleert en faciliteert daarmee het gefundeerde cultuurdebat en -beleid. De Boekmanstichting is samensteller van de Cultuurindex Nederland, doet onderzoek, publiceert onder meer het tijdschrift Boekman, beheert een bibliotheekcatalogus met ruim 85.000 titels en organiseert expertmeetings, congressen en debatten op het raakvlak van kunst, cultuur, beleid en wetenschap.

Voor een uitbreiding van onze onderzoekstaken zoekt de Boekmanstichting een enthousiaste

Onderzoeker (senior)

0.8 – 1 fte

De Boekmanstichting doet – in toenemende mate – onderzoek naar ontwikkelingen binnen de culturele sector. Onder meer met de Cultuurindex Nederland, de Regionale Cultuurindex en online artikelen duiden we cijfers en trends en verrichten we onderzoek in opdracht van fondsen, overheden en organisaties uit het culturele veld.

We bereiden ons voor op het realiseren van de nieuwe landelijke cultuurmonitor als opvolger van Cultuur in beeld (ministerie van OCW) en Het culturele leven (Sociaal Cultureel Planbureau). In de aanloop naar 2021-2024 onderzoekt de Boekmanstichting hoe deze monitor zo goed mogelijk in samenspraak met de sector tot stand kan worden gebracht. Daarbij hoort o.a. de vraag hoe de vele data die binnen de sector worden verzameld, zo goed mogelijk bijeengebracht en op elkaar afgestemd kunnen worden. In 2020 zal een eerste pilotversie van de nieuwe cultuurmonitor verschijnen. Met het oog daarop, zijn we op zoek naar een (senior) onderzoeker.

Als (senior) onderzoeker speel je een belangrijke rol bij de totstandkoming van de nieuwe monitor en – daaraan verwant – het opstellen van de kennisagenda voor de culturele sector. Je werkt hierbij samen met collega’s binnen de Boekmanstichting, maar ook met relevante partners in de volle breedte van de culturele sector. Daarnaast werk je geregeld mee aan onderzoeken die de Boekmanstichting in opdracht uitvoert, of aan activiteiten die de Boekmanstichting binnen haar werkterrein organiseert.

Functie-eisen
Je hebt

 • Een afgeronde academische opleiding, bij voorkeur in een voor het kunst- en cultuurbeleid relevante wetenschap.
 • Een gedegen kennis van het culturele veld, aantoonbaar vanuit eigen ervaring.
 • Ruime ervaring met het doen van onderzoek, blijkend uit publicaties en in het bijzonder met methoden die gangbaar zijn bij onderzoek naar de culturele sector en bijbehorend beleid.
 • Een relevant netwerk in de culturele sector.
 • Aantoonbare statistische vaardigheden.
 • Een vlotte pen en goede redactievaardigheden.
 • Gevoel voor bestuurlijke verhoudingen.

Je bent

 • Een netwerker die actief de (externe) samenwerking opzoekt.
 • Organisatorisch en strategisch onderlegd.
 • Flexibel en in staat snel te schakelen tussen verschillende taken.
 • Secuur en pro-actief in je werkzaamheden.
 • Een collegiale teamspeler.
 • Niet bang om een publiek toe te spreken.

Wij bieden
De kans om een centrale rol te vervullen in de ontwikkeling van de cultuurmonitor, die gaat fungeren als dé verzamelplaats voor kwantitatieve en kwalitatieve kennis over de culturele sector. Die rol vervul je bovendien in een monumentaal pand midden in Amsterdam, waar je deel uitmaakt van een klein, informeel en gezellig team.

Salariëring geschiedt volgens de salarisschalen (schaal 11) van de Boekmanstichting, en is mede afhankelijk van aantoonbare vaardigheden en ervaring.

Sollicitatie
Ben je geïnteresseerd en voldoe je aan de functie-eisen? Dan zien we erg uit naar je sollicitatie! Stuur je CV en motivatiebrief vóór maandag 28 oktober 2019 naar secretariaat@boekman.nl. De eerste ronde sollicitatiegesprekken zal plaatsvinden op vrijdag 1 november 2019. Een eventueel tweede gesprek zal plaatsvinden op vrijdag 8 november 2019.

Heb je eerst nog vragen over de functie of de organisatie? Mail ze naar Rogier Brom (r.brom@boekman.nl).

Solliciteer!

Kijk voor meer informatie op onze website.