Boekmanstichting: Onderzoeker met kennis van datavisualisatie

De Boekmanstichting in Amsterdam zoekt een Onderzoeker met kennis van datavisualisatie voor 0,8 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 27-10-2019


De Boekmanstichting is het onafhankelijke kenniscentrum voor kunst- en cultuurbeleid in Nederland. Zij verzamelt, analyseert, duidt en deelt data en informatie over de cultuursector en stimuleert en faciliteert daarmee het gefundeerde cultuurdebat en -beleid. De Boekmanstichting is samensteller van de Cultuurindex Nederland, doet onderzoek, publiceert onder meer het tijdschrift Boekman, is organisator van de Johannes Vermeer Prijs, beheert een bibliotheekcatalogus met ruim 85.000 titels en organiseert expertmeetings, congressen en debatten op het raakvlak van kunst, cultuur, beleid en wetenschap.

Voor een uitbreiding van onze onderzoekstaken zoekt de Boekmanstichting een creatieve

Onderzoeker met kennis van datavisualisatie

0,8 fte

De Boekmanstichting doet – in toenemende mate – onderzoek naar ontwikkelingen binnen de culturele sector. Onder meer met de Cultuurindex Nederland, de Regionale Cultuurindex en online artikelen duiden we cijfers en trends en verrichten we onderzoek in opdracht voor fondsen, overheden en organisaties uit het culturele veld.

We bereiden ons voor op het realiseren van de nieuwe landelijke cultuurmonitor als opvolger van Cultuur in beeld (ministerie van OCW) en Het culturele leven (Sociaal Cultureel Planbureau). In de aanloop naar 2021-2024 onderzoekt de Boekmanstichting hoe deze monitor zo goed mogelijk in samenspraak met de sector tot stand kan worden gebracht. Daarbij hoort o.a. de vraag hoe de vele data die binnen de sector worden verzameld, zo goed mogelijk bijeengebracht en op elkaar afgestemd kunnen worden. In 2020 zal een eerste pilotversie van de nieuwe cultuurmonitor verschijnen. Met het oog daarop zijn we op zoek naar een (senior) onderzoeker.

Als onderzoekers met kennis en ervaring op het gebied van datavisualisatie is het jouw taak om de data die de Boekmanstichting verzamelt en de onderzoeksresultaten die zij zelf produceert, te analyseren en zo helder en aantrekkelijk mogelijk voor een breed publiek beschikbaar te maken. (Interactieve) datavisualisaties en infographics liggen als vormen daarbij voor de hand, maar verder is enkel jouw creativiteit the limit. Als jouw expertise ook ligt in de productie van podcasts, video’s of geanimeerde verhalen, dan geven we je graag ruimte om die expertise te benutten. Binnen de organisatie vorm je zo de schakel tussen onderzoek en communicatie, en ondersteun je beide waar mogelijk.

Daarnaast wil de Boekmanstichting de komende jaren experimenteren met nieuwe vormen van (big)dataverzameling, bijvoorbeeld via text mining of webscraping. Een deel van je functie zal dan ook bestaan uit het onderzoeken van de mogelijkheden en de uitdagingen van dergelijke onderzoeksmethodes. Als je hier ervaring mee hebt, is dat een pré.

Functie-eisen
Je hebt

 • Een afgeronde academische opleiding.
 • Aantoonbare statistische vaardigheden.
 • Kennis van digitale dataverzameling en het structureren van databases.
 • Aantoonbare ervaring met dataverwerkings- en datavisualisatiesoftware.
 • Ervaring met het doen van onderzoek, blijkend uit publicaties en in het bijzonder met methoden die gangbaar zijn bij onderzoek naar de culturele sector en bijbehorend beleid.
 • Een relevant netwerk in de culturele sector.
 • Kennis van het culturele veld.
 • Een vlotte pen.

Je bent

 • Creatief.
 • Flexibel en in staat om snel te schakelen tussen verschillende taken en thema’s.
 • Secuur in je werkzaamheden.
 • Een collegiale teamspeler.
 • Niet bang om een publiek toe te spreken.

Wij bieden
De kans om een centrale rol te spelen bij de ontwikkeling van de cultuurmonitor en een platform, die moeten uitgroeien tot dé centrale plek waar data over de cultuursector verzameld en geduid worden. Daarbij geldt dat dit binnen de Boekmanstichting een nieuwe functie is, met veel mogelijkheden om deze zelf te helpen vormgeven, en ruimte voor creativiteit.

Salariëring geschiedt volgens de salarisschalen (schaal 11) van de Boekmanstichting, en is mede afhankelijk van aantoonbare vaardigheden en ervaring.

Sollicitatie
Ben je geïnteresseerd en voldoe je aan de functie-eisen? Dan zien we erg uit naar je sollicitatie! Stuur je CV en motivatiebrief vóór maandag 28 oktober 2019 naar secretariaat@boekman.nl. De eerste ronde sollicitatiegesprekken zal plaatsvinden op donderdag 31 oktober 2019. Een eventueel tweede gesprek zal plaatsvinden op vrijdag 8 november 2019.

Heb je eerst nog vragen over de functie of de organisatie? Mail ze naar Rogier Brom (r.brom@boekman.nl).

Solliciteer!

Kijk voor meer informatie op onze website.