Netwerk Digitaal Erfgoed: Projectleider Strategisch Marktonderzoek

Het Netwerk Digitaal Erfgoed in Den Haag zoekt een Projectleider Strategisch Marktonderzoek voor 0,4 fte | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP, Parttime, Tijdelijk | Sluitingsdatum: geen


Het ​Netwerk Digitaal Erfgoed​ (NDE) is opgezet om de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid te verbeteren van digitaal erfgoed dat in toenemende mate (online) beschikbaar komt bij archieven, bibliotheken, musea en kennisinstellingen. Gezamenlijk beogen de deelnemende erfgoedorganisaties gebruikers van digitaal erfgoed een betere en rijkere online ervaring te bieden, het gebruik van erfgoedcollecties te bevorderen, nadrukkelijk ook die van kleinere instellingen, en zo de maatschappelijke meerwaarde van ons digitale erfgoed te verhogen.

In het kader van het programma ‘​Intensivering dienstverlening en inclusiviteit van het Netwerk Digitaal Erfgoed’ worden verschillende projecten uitgevoerd. Eén van die projecten betreft marktonderzoek (vraagarticulatie) voor de doelgroepen Wetenschap, Creatieve bedrijven & beroepen, en Erfgoedsector.

Projectleider Strategisch Marktonderzoek

0,4 fte 

In dit project voeren we marktonderzoek uit naar de (potentiële) vraag van de doelgroepen Wetenschap, Creatieve bedrijven & beroepen, en Erfgoedsector betreffende de zichtbaarheid van digitaal erfgoed: aan welke typen diensten en producten hebben de doelgroepen behoefte? Welke wensen en eisen hebben de doelgroepen? Hoe kunnen wij de vraag koppelen aan bestaande en/of nieuw te ontwikkelen dienstverlening?

Het onderzoek wordt uitgevoerd tegen de achtergrond van de ​Nationale Strategie Digitaal Erfgoed​, en de strategie-ontwikkeling van het werkprogramma Digitaal Erfgoed Zichtbaar. Dit marktonderzoek moet resulteren in zowel een onderzoeksrapport als een programma van activiteiten die instellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed kunnen ontplooien om deze doelgroepen te bedienen.

Belangrijke pijlers onder de aanpak van het onderzoek zijn:

 • Dynamiek van het activiteitenprogramma (dat moet kunnen evolueren).
 • Betrekken van het netwerk van professionals en instellingen in de erfgoedsector, de wetenschap en de creatieve sector.
 • Samenwerking met de doelgroepen van dit onderzoek (zoals met CLARIAH,
  Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL).

Wij komen graag in contact met een ervaren adviseur of projectleider die inhoudelijk leiding kan geven aan het marktonderzoek en dit kan uitvoeren voor de doelgroepen Wetenschap, Creatieve bedrijven & beroepen, en Erfgoedsector. De wereld van erfgoedinformatie, digital humanities en/of ontwikkeling van digitale dienstverlening is voor jou bekend terrein.

Als projectleider ben je inhoudelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het project, het enthousiasmeren en duurzaam betrekken van erfgoedinstellingen en andere belanghebbenden bij dit onderzoek. Dit doe je door onder andere deskresearch, interviews en ontmoetingen te organiseren, workshops en discussiegroepen te begeleiden en presentaties te verzorgen, resultaten te analyseren en te communiceren, en rapportages op te stellen.
Je initieert activiteiten, legt werkafspraken vast, en zorgt dat ze worden uitgevoerd.
Je draagt bij aan de totstandkoming van plannen en je zult intensief samenwerken met een toegewijd team van collega’s van andere projecten.

Wat breng je mee?

 • Ruime ervaring als adviseur en/of projectleider van (landelijke) samenwerkingsprojecten, bij voorkeur binnen de erfgoedsector, wetenschap (bijvoorbeeld digital humanities) of creatieve industrie.
 • Ervaring met marktonderzoek (vraagarticulatie) en strategie-ontwikkeling.
 • Analytisch, creatief, enthousiasmerend en gericht op samenwerking.
 • Je voelt je thuis in een netwerkomgeving.
 • Effectief; je kunt (groepen) organisaties binden en draagvlak verwerven.
 • Communicatief, resultaatgericht en planmatig.
 • Passie voor pionieren en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.
 • Affiniteit met erfgoed, marketing, innovatie en ICT.

Wat wij bieden
Het onderzoek moet worden uitgevoerd van september tot en met december 2019.
Je kunt op deeltijdbasis (circa twee dagen per week) aan de slag in een dynamische, innovatieve omgeving waar professionele collega’s in een landelijk netwerk samenwerken aan verhoging van de maatschappelijke meerwaarde van ons digitaal erfgoed. Je werkt vanuit Den Haag, en je zult op meer plekken in het land komen.

Spreekt dit je aan?
Dan komen we graag met je in contact. Neem voor meer informatie contact op met Leo Schutte (projectmanager Digitaal Erfgoed Zichtbaar, Netwerk Digitaal Erfgoed, 06 517 88 422).

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.