TextielMuseum: Conservator Vormgeving & Kunst

Het TextielMuseum in Tilburg zoekt een Conservator Vormgeving & Kunst voor 32 uur per week | Vacature voor een Betaalde functie, Parttime | Sluitingsdatum: 25-09-2019Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, educatieve programma’s en het gespecialiseerde TextielLab voor onderzoek en productie maakt het museum uniek in zijn soort. In het TextielLab werken (inter)nationale ontwerpers, architecten, kunstenaars en veelbelovende studenten samen met onze textielexperts om de eindeloze mogelijkheden van materialen en technieken te ontdekken.

Het museum staat aan de vooravond van een ambitieuze vernieuwing om de koppositie die het nu inneemt te blijven behouden en verder uit te bouwen. Educatie, cultureel ondernemerschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan hierbij hoog in het vaandel. Wij zien het als onze missie om het museum in de komende jaren inclusiever te maken. Daarnaast maken we het TextielLab toegankelijker door niet alleen professionals maar ook bezoekers met de nieuwste technologieën textiel te laten ontwerpen en maken.

Het TextielMuseum is op korte termijn op zoek naar een

Conservator Vormgeving & Kunst

32 uur per week

Hier kom je te werken
De museale collectie van het TextielMuseum valt uiteen in drie deelcollecties: textielvormgeving (inclusief modevormgeving), beeldende kunst (inclusief sieraden) en industrieel erfgoed (vanaf 1875 tot heden). De deelcollectie vormgeving is de grootste en omvat ruim 11.500 werken. De thema’s ‘identiteit’, ‘duurzaamheid’ en ‘innovatie’ – met als overkoepelend onderwerp het creatieve proces – spelen een belangrijke rol in toekomstige projecten en presentaties van het museum. We zoeken hierin altijd een verbinding met de collecties kunst en vormgeving. Regelmatig wordt aan ontwerpers en kunstenaars een collectieopdracht gegeven, waarbij het werken in het TextielLab centraal staat.

Je komt te werken in het team van MuseumZaken waar, naast twee collega-conservatoren, ook medewerkers werkzaam zijn in functies binnen collectiebeheer en registratie, presentatie en tentoonstellingen, fotografie, bibliotheek, educatie en publiekszaken.

Jouw functie
Als conservator verwerf je collectiestukken (aankopen en schenkingen) op het gebied van vormgeving en kunst, waarbij het accent op de vormgeving ligt. Je doet voorstellen voor collectieopdrachten en begeleidt deze vervolgens ook zelf. Je onderzoekt, registreert, documenteert, (digitaal) ontsluit en presenteert de collectie. Daarmee lever je een bijdrage aan het presentatiebeleid en de programmering van het TextielMuseum in zijn geheel. In nauw overleg met de collega’s van het TextielLab, Educatie en Marketing en Communicatie ontwikkel je vernieuwende tentoonstellingen. Je werkt hierbij in de rol van projectleider of inhoudelijk verantwoordelijke. Het opstellen en bewaken van budgetten en planningen is een onderdeel van jouw werk. Tevens stel je publicaties samen en schrijf je (tentoonstellings-)teksten.

Voor de komende jaren staan onder meer vernieuwingen in het presentatieprogramma op de agenda en een herinrichting van het museumcomplex. Jij levert een belangrijke bijdrage aan de doorontwikkeling van thema’s op het gebied van innovatie, duurzaamheid, beleving en een inclusieve werkwijze.

Jouw specificaties
Wij zoeken een inspirerende collega die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de nieuwe strategische koers van het museum en een stevige inhoudelijke basis op het gebied van de vormgeving (vanaf 1875) en (hedendaagse) kunst met zich meebrengt. Daarbij heb je aantoonbare brede kennis van en ervaring in het beheren, onderzoeken en presenteren van een museumcollectie op het gebied van vormgeving en kunst, met het accent op de periode 1875 tot heden. Je hebt ervaring met het bedenken, maken en realiseren van vernieuwende tentoonstellingen, bij voorkeur op het gebied van vormgeving en kunst. Daarbij kun je een lijst van relevante publicaties en aantoonbare ervaring in het schrijven van (toegankelijke) teksten aanleveren bij je sollicitatie. Je hebt een goed nationaal en internationaal relevant netwerk en uiteraard affiniteit met textiel. Je bent communicatief sterk, kunt projectmatig werken en kunt projecten ook zelfstandig leiden.

En verder

  • Heb je een academisch werk- en denkniveau op het gebied van kunst en cultuur (-geschiedenis).
  • Heb je ruime ervaring (minimaal vijf jaar) als conservator.
  • Beheers je de Nederlandse en Engelse taal uitstekend, zowel mondelinge als schriftelijk.
  • Zou het fijn zijn als je ervaring hebt met collectieregistratiesystemen, bij voorkeur Adlib.

Klantgerichtheid, resultaatgerichtheid, (cultureel) ondernemerschap en samenwerken. Dat zijn competenties die wij bij al onze medewerkers zoeken, spreekt dit je aan?

Wat kun je van ons verwachten
Wij bieden onze nieuwe conservator een uitdagende functie in een creatief museum, dat zich in de komende jaren zal vernieuwen. Je krijgt een arbeidsovereenkomst voor 32 uur (dinsdag-vrijdag) voor de duur van één jaar met arbeidsvoorwaarden conform de Museum cao. De functie is gewaardeerd in schaal 11 waardoor je afhankelijk van leeftijd en ervaring tussen de € 3.405,- en € 4.576,- bij een 36-urige werkweek zal gaan verdienen. Daarnaast ontvang je 8% vakantiegeld, 3,4% eindejaarsuitkering en 194,4 vakantie uren (op basis van 36 uur). Wanneer je meer dan twaalf kilometer enkele reis moet reizen, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in je reiskosten. Je pensioen wordt ondergebracht bij het ABP.

Wij zullen de eerste gesprekken voeren op 17 oktober en de tweede gesprekken op 29 oktober 2019. Houd deze data in je agenda daarom nog even vrij!

Interesse?
Heb je interesse? Leuk! Wil je je toekomstige leidinggevende voor het solliciteren eerst even persoonlijk spreken? Dat kan door contact op te nemen met Elles van Vegchel, Hoofd MuseumZaken via 013-5494520 of elles.van.vegchel@textielmuseum.nl. Wil je weten hoe de verdere procedure verloopt dan kun je contact opnemen met de HRM afdeling via 013-5494515 of vacatures@mommerskwartier.nl.

Geen vragen meer en nog steeds enthousiast? Dan ontvangen we graag je sollicitatie uiterlijk 25 september 2019 via vacatures@mommerskwartier.nl.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.